Pabriks: Ja “Patria” spēs apmierināt mūsu prasības, varam uzskatīt, ka esam vienojušies

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Patria 6x6
Foto: No kreisās: “Patria” prezidents Esa Rautalinko, Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, “Patria Land Business Unit” prezidents Jussi Järvinen un bruņojuma direktors Somijas Aizsardzības ministrijā Raimo Jyväsjärvi. Foto: Patria Group

Uzliksim uz papīra visas mūsu prasības, ja “Patria” un Somijas puse tās varēs apmierināt, tad praktiski varam uzskatīt, ka esam vienojušies. Tā pēc tikšanās ar Somijas aizsardzības industrijas uzņēmuma “Patria Group” vadību un “Patria Land Oy” ražotnes apmeklējuma “Sargs.lv” atzīst Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Viņš piebilst, ka jau tuvāko nedēļu laikā varētu tikt parakstīts tā saucamais ietvara līgums, pārrunājot visas detaļas par “Patria” investīcijām Latvijas industrijā, tai skaitā Latvijas uzņēmumu iesaisti 6x6 bruņuplatformu ražošanas un komplektācijas procesā.

Kā informē A. Pabriks, Somijas puse ziņojusi, ka pētniecības un attīstības process ir noslēguma fāzē un jau tuvāko aptuveni divu nedēļu laikā varētu tikt pabeigts. Līdz ar to varēs spert nākamo soli – parakstīt ietvara vienošanos, pārrunājot jau konkrētas detaļas par “Patria” investīcijām Latvijas industrijā – tai skaitā Latvijas uzņēmumu iesaisti 6x6 bruņuplatformu ražošanas un komplektācijas procesā.

Tāpat, apmeklējot uzņēmuma “Patria Land Oy” ražotni Hemēnlinnā, Somijā, ministrs arī tikās ar latviešu darbiniekiem, kas pašlaik tur atrodas un iepazīstas ar apmācību procesu saistībā tieši ar militāro transportlīdzekļu ražošanu.

Image
Patria 6x6
Foto: Foto: Patria Group
Aizsardzības ministrija jau iepriekš uzsvērusi, ka ļoti svarīgi, lai jauno 6x6 transportlīdzekļu ražošanas un ekspluatācijas procesā tiktu iesaistīti arī Latvijas uzņēmumi, tādējādi palielinot aizsardzības piegāžu drošību un radot priekšnoteikumus valsts aizsardzības nozares attīstībai.

Jau ziņots, ka “Patria” 6x6 transportlīdzekļa prototips nesen sevi veiksmīgi parādījis arī ūdens testos Somijā, kuros tika pārbaudīta platformas manevrētspēja, maksimālais ātrums un stabilitāte ūdenī.

“Tiek uzskatīts, ka šis transportlīdzeklis varētu droši kalpot un palikt konkurētspējīgs vismaz nākamos 30 gadus, kas ir ļoti būtiski. Mēs arī pārrunājām iespēju šo platformu nākotnē eksportēt uz citām valstīm, ne tikai Somiju un Latviju,” saka Latvijas aizsardzības ministrs.
Image
Patria 6x6
Foto: Foto: Patria Group
Foto: Patria Group

Uz “Sargs.lv” jautājumu, vai līdzšinējie pozitīvie “Patria” 6x6 prototipa testi, kā arī abu valstu apņemšanās auto iekļaut savu armiju bruņojumā, nozīmē, ka Latvijas bruņotie spēki šīs platformas pirks, A. Pabriks atzīst – tas ir solis tuvāk šim nodomam.

“Izliksim uz papīra visas mūsu prasības, ja “Patria” un Somijas puse tās varēs apmierināt, tad praktiski varam uzskatīt, ka esam vienojušies,” pauž A. Pabriks, piebilstot, ka līdzšinējā sadarbība ar Somiju bijusi ļoti konstruktīva, solījumi tikuši turēti un termiņi ievēroti. Līdz ar to abu valstu starpā ir savstarpēja uzticība un izpratne par tālāko stratēģisko virzību.

Ministrs arī uzsver – pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos ļoti būtisks ir fakts, ka uzņēmuma “Patria” vairākuma akcionārs ir Somijas valdība. “Tas ietver arī savstarpēju izpratni par reģionālo drošību un potenciālajiem draudiem,” viņš saka.

Image
Patria 6x6
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija
Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka no 29. jūnija līdz 1. jūlijam aizsardzības ministrs A. Pabriks uzturas vizītē Somijā, lai piedalītos Apvienoto reaģēšanas spēku (Joint Expeditionary Force) dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē. Tāpat vizītes laikā A. Pabrikam plānota divpusējā tikšanās ar Somijas aizsardzības ministru A. Kaikonenu.

“Mans Helsinku vizītes galvenais mērķis jau bija piedalīties stratēģiskajā izspēlē starp virkni ES nāciju, kurā sadarbība aizsardzības industriju starpā ir papildu elements, kas demonstrē, ka mēs kā kaimiņi un labi partneri savu drošību varam stiprināt arī kopā,” rezumē A. Pabriks.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 2020. gada 15. oktobrī Latvija, Somija un uzņēmums “Patria Land Oy” parakstīja pētniecības un izstrādes līgumu, kas paredz izstrādāt valstu prasībām pielāgotu 6x6 transportlīdzekli.

Šī gada 15. jūnijā Ministru kabinets apstiprināja informatīvo ziņojumu “Par 6x6 bruņutransportieru iegādi Taktiskās mobilitātes spējas attīstības ietvaros”, kas paredz gatavošanos slēgt starpvaldību līgumu ar Somiju par uzņēmuma “Patria” ražoto transportlīdzekļu iegādi.

Image
Patria 6x6
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

6x6 transportlīdzekļu iegādi plānots veikt pēc pētniecības un izstrādes procesa sekmīgas pabeigšanas un valstu vienošanās par kopīgu iepirkumu, nodrošinot Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām atbilstošu transportlīdzekļu platformu, kā arī iesaistot projektā vietējos uzņēmumus un paredzot Latvijā veikt transportlīdzekļu uzturēšanu, remontu un nākotnē iespējamo modernizāciju.

Aizsardzības ministrijas veiktie aprēķini liecina, ka pašmāju industrijas iesaistes vērtība būs ne mazāka kā 63 miljoni eiro, un projekta attīstības rezultātā tiks radītas jaunas darba vietas. Šādas prognozes pastiprina fakts, ka “Patria” veidotā Latvijas apakšuzņēmēju klastera sastāvā tiek iesaistīti dažādu tautsaimniecības nozaru uzņēmumi.

Pašlaik jauno 6x6 bruņu transportlīdzekļu projektā piedalās Latvija un Somija, bet interesi par iesaisti izrādījusi arī Zviedrija. Lai gan Igaunija pēc nodomu protokola parakstīšanas ar Latviju un Somiju vēlāk apturēja savu dalību projektā, tai un jebkurai citai sabiedrotajai valstij nākotnē ir iespēja pievienoties iepirkumā.

Dalies ar šo ziņu