Pabriks apmeklēs Somijas aizsardzības industrijas uzņēmumu “Patria”

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Patria 6x6
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien, 29. jūnijā, Hemēnlinnā, Somijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks pēc Somijas aizsardzības ministra Anti Kaikonena (Antti Kaikkonen) uzaicinājuma apmeklēs Somijas aizsardzības industrijas uzņēmuma “Patria Land Oy” ražotni, lai iepazītos ar 6x6 bruņumašīnu sistēmas pētniecības un izstrādes gaitu.

Aizsardzības ministrs arī tiksies ar “Patria Group” vadības pārstāvjiem, lai pārrunātu Latvijas un Somijas valdību sadarbības projektu, kura ietvaros uzņēmums “Patria Land Oy” uz vienotas platformas attīsta tā ražotos 6x6 tipa transportlīdzekļus, kas pildīs karavīru pārvietošanas un komandvadības funkcijas.

Jau ziņots, ka 2020. gada 15. oktobrī Latvija, Somija un uzņēmums “Patria Land Oy” parakstīja pētniecības un izstrādes līgumu, kas paredz izstrādāt valstu prasībām pielāgotu transportlīdzekli.

Šī gada 15. jūnijā Ministru kabinets apstiprināja informatīvo ziņojumu “Par 6x6 bruņutransportieru iegādi Taktiskās mobilitātes spējas attīstības ietvaros”, kas paredz gatavošanos slēgt starpvaldību līgumu ar Somiju par uzņēmuma “Patria” ražoto transportlīdzekļu iegādi.

6x6 transportlīdzekļu iegādi plānots veikt pēc pētniecības un izstrādes procesa sekmīgas pabeigšanas un valstu vienošanās par kopīgu iepirkumu, nodrošinot Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām atbilstošu transportlīdzekļu platformu, kā arī iesaistot projektā vietējos uzņēmumus un paredzot Latvijā veikt transportlīdzekļu uzturēšanu, remontu un nākotnē iespējamo modernizāciju.

Aizsardzības ministrijas veiktie aprēķini liecina, ka pašmāju industrijas iesaistes vērtība būs ne mazāka kā 63 miljoni eiro, un projekta attīstības rezultātā tiks radītas jaunas darba vietas. Šādas prognozes pastiprina fakts, ka “Patria” veidotā Latvijas apakšuzņēmēju klastera sastāvā tiek iesaistīti dažādu tautsaimniecības nozaru uzņēmumi.

Pašlaik jauno 6x6 bruņu transportlīdzekļu projektā piedalās Latvija un Somija, kā arī interesi par iesaisti ir izrādījusi Zviedrija. Lai gan Igaunija pēc nodomu protokola parakstīšanas ar Latviju un Somiju vēlāk apturēja savu dalību projektā, tai un jebkurai citai sabiedrotajai valstij nākotnē ir iespēja pievienoties iepirkumā.

Plānots, ka jauno transportlīdzekļu izpētes fāze noslēgsies 2021. gada nogalē, pēc kā partnervalstis varēs uzsākt sarunas par 6x6 bruņu transportlīdzekļu iegādi.

Jau ziņots, ka no 29. jūnija līdz 1. jūlijam aizsardzības ministrs A. Pabriks uzturas vizītē Somijā, lai piedalītos Apvienoto reaģēšanas spēku (Joint Expeditionary Force) dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē. Tāpat vizītes laikā A. Pabrikam plānota divpusējā tikšanās ar Somijas aizsardzības ministru A. Kaikonenu.

Dalies ar šo ziņu