Latvijas uzņēmēju iesaiste “Patria 6x6” projektā atvērs tiem jaunus ārvalstu tirgus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Foto: Bruņutransportiera "Patria 6x6" prototipa tests/ Juris Stoļarovs/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

Ja Latvijas uzņēmumi sekmīgi iesaistīsies Somijas kompānijas “Patria” bruņumašīnu “Patria 6x6” piegādes ķēdēs, mūsu valstī varētu palikt ievērojami vairāk nekā plānotie 30% no kopējām Latvijas bruņumašīnu iegādes izmaksām, tā intervijā portālam “Sargs.lv” pauda uzņēmuma “Patria Latvia” izpilddirektors Uģis Romanovs.

Viņš atzina, ka vēl pirms galīgā pirkuma līguma parakstīšanas jau ir panākta vienošanās, ka Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem domāto “Patria 6x6” bruņumašīnu komplektācija tiks veikta Latvijā.

“Somijā tiks sakomplektēts bruņutransportiera karkass, un mašīna tiks uzlikta uz riteņiem. Mašīna tiek atsūtīta šādā veidā uz Latviju. Kopējais laiks, kas ir vajadzīgs šādas mašīnas salikšanai, kad visas detaļas ir pieejamas, ir 1200 stundas. No šīm 1200 stundām 200 darba stundas paredzētas Latvijā,” klāstīja U. Romanovs.

“Patria Latvia” izpilddirektors stāstīja – Somijas kompānija jau šobrīd ir izvēlējusies uzņēmumu, kas Latvijā varēs nodrošināt ne tikai mašīnu gala komplektāciju, bet arī mašīnu apkopi, tālāko attīstību, uzturēšanu un personāla apmācību. Šis uzņēmums būs “Patria” kompetences centrs Latvijā.

Tāpat šobrīd norit aktīvs darbs pie “Patria” industriālā klastera veidošanas Latvijā. Kā atzīst U. Romanovs, lai gan sākotnēji par dalību klasterī interesējušies ap 50 uzņēmumu, daudzi izvirzīto stingro prasību dēļ atbiruši. Šobrīd sadarbībai apstiprināti septiņi Latvijas uzņēmumi, lai gan sarunas turpinās vēl par piecu uzņēmumu iespējamo iesaisti.

Kā stāsta “Patria Latvia” pārstāvis, lai gan sākotnēji daudziem Latvijas uzņēmumiem darbība aizsardzības sektorā šķiet pievilcīga, to tuvāk iepazīstot, liela daļa atzīst, ka tas nav visai parocīgs bizness.

“Ir daudz dažādu kontroles mehānismu, ir vajadzīgas milzīgas investīcijas un labi sagatavots personāls. Tāpat ir jānodrošina tehnoloģiju nodošana. Tas viss maksā lielu naudu. Vēl jāiegūst dažādas licences, jāsniedz detalizēta informācija gan par uzņēmuma patiesā labuma guvējiem, gan menedžmentu, gan citiem jautājumiem. [..] Līdz ar valsti savas pārbaudes veic arī “Patria”, vērtējot katra uzņēmuma reputācijas riskus, korupcijas riskus, spēju investēt un citas lietas. Taču, neraugoties uz striktajām pārbaudēm, mēs savu partneru izvēlē esam nonākuši līdz tam, ka varam pilnā apmērā nodublēt ražošanas procesu Latvijā,” atzina U. Romanovs.

“Patria Latvia” izpilddirektors stāsta, neraugoties uz to, ka Latvijas valdība vēl nav noslēgusi galīgo līgumu par “Patria 6x6” bruņutransportieru iegādi, kopumā “Patria” industriālā klastera uzņēmumi jau ieguldījuši ražošanas paplašināšanā teju divus miljonus eiro.

“Zināms, ka viens no uzņēmumiem “EMJ Metāls” specifiski šim projektam, uzņemoties risku tikai un vienīgi uz saviem pleciem, attīstībā jau ieguldījis 1,5 miljonus eiro. Tieši dalība šajā projektā bija par iemeslu, kāpēc uzņēmums izvēlējās uzlabot savu ražošanas infrastruktūru un palielināt kapacitāti. Šobrīd kompānija jau ir saņēmusi pirmos testa pasūtījumus no “Patria”,” stāsta U. Romanovs.
Viņš piebilda – ja “EMJ Metāls” saražotās detaļas atbildīs visām prasībām, Latvijā jau tuvākajā laikā tiks uzsākta to ražošana.

Tāpat “Patria” parakstījusi līgumu arī ar Latvijas uzņēmumu “Vairog EU”. Šī kompānija nodrošinās dažādus inženieru risinājumus, 3D skenēšanu, kā arī mobilo “Patria 6x6” bruņutransportieru tehnisko apkopju darbnīcu izveidi.

“Mēs koncentrējamies uz tiem uzņēmumiem, kuri ir spējīgi ražot vajadzīgās komponentes – rāmjus, dažāda veida durvis, lūkas un citas lietas. [..]  Kopumā vērtējot, varu teikt, ka paveiktais darbs ir ievērības cienīgs. Tās investīcijas, kas jau ir aizgājušas uz Latviju, tās jau tuvojas divu miljonu eiro atzīmei. Šis projekts radīs pienesumu tautsaimniecībai un atrisinās arī piegāžu drošības jautājumu krīzes situācijā,” atzina U. Romanovs.

Veiksmīgi noslēdzoties sarunām par “Patria 6x6” bruņutransportieru iegādi, Latvija varētu pirkt līdz pat 300 dažādu modifikāciju mašīnu. Tiesa, kā norāda U. Romanovs, interesi par “Patria 6x6” platformām arvien vairāk sāk izrādīt arī citas valstis. Tas ļaus Latvijas uzņēmumiem iesaistīties arī šīm valstīm domāto bruņutransportieru ražošanas procesā.

“Šī sadarbība ar aizsardzības uzņēmumiem paver plašākas iespējas strādāt ne tikai ar Latvijas, bet arī citu valstu pasūtījumiem. [..] Šis projekts ir “durvju atvērējs”. Ja projektam pievienosies citas valstis, tad sākotnēji lēstā summa vismaz 30% no 200 miljonu eiro vērtā Latvijas iepirkuma, kam būtu jānonāk atpakaļ Latvijas ekonomikā, tiks ar uzviju ievērojami pārsniegta,” sacīja U. Romanovs.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka 2020.gada 29.janvārī Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un izstrādes programmas uzsākšanu ar mērķi izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būtu balstīta uz Somijas uzņēmuma “Patria” ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. Savukārt, 2020. gada 15.oktobrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens un “Patria Land Business Unit” prezidents Jusi Jārvinens parakstīja līgumu par šo transportlīdzekļu izpēti un attīstību.

Lēmums, vai NBS vajadzībām tiks iegādāti šie transportlīdzekļi, vēl tiks pieņemts, tomēr Latvijas Aizsardzības ministrija ir izvirzījusi nosacījumu, ka noteiktai ražošanas daļai jāiesaista Latvijas uzņēmumi, tādējādi palielinot aizsardzības jomas piegāžu drošību un radot priekšnosacījumus nacionālās aizsardzības industrijas attīstībai.

Dalies ar šo ziņu