"Patria" 6x6 bruņumašīnu ražošanas klasterim pievienojas uzņēmums SIA "LANOS"

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Patria 6x6
Foto: Foto: Juris Stoļarovs

Augustā starp uzņēmumu SIA "LANOS" un Somijas uzņēmumu "Patria" tika parakstīta vispārīgā vienošanās par produktu un pakalpojumu iepirkumu saistībā ar "Patria" 6x6 bruņutransportieru programmu. SIA "LANOS" nodrošinās plaša klāsta produktus un pakalpojumus, tomēr pirmie pasūtījumi būs saistīti ar durvju un lūku ražošanu 6x6 transportlīdzekļiem. 

Kā norāda Egils Ķuzis, SIA LANOS kvalitātes vadītājs, šis ir nozīmīgs solis uzņēmumam. "No mūsu viedokļa iekļūšana militārajā tirgū uzlabos mūsu spējas un produktu kvalitāti. Mēs jau būvējam jaunu ražošanas cehu, un šī sadarbība mums nodrošinās papildu darba slodzi," viņš saka.

Līdz šim pieci uzņēmumi no Latvijas ir noslēguši vispārīgas vienošanās ar "Patria" - "EMJ Metāls", SIA "SFM", SIA "LANOS", SIA "Metaro" un SIA "Defence Partnership Latvia". Līdz šim veikto pasūtījumu vērtība saistībā ar 6x6 projektu Latvijas uzņēmumiem pārsniedz 250 000 EUR, sadarbības uzsākšana ir iniciējusi aptuveni 1,5 miljonus EUR privāto investīciju ražošanas jaudas palielināšanai un telpu pielāgošanai. Projekts jau ir radījis vairāk nekā 10 jaunas darba vietas, un šis skaits turpinās pieaugt pēc tam, kad Latvijas Aizsardzības ministrija veiks pirmos transportlīdzekļu pasūtījumus.  

Elīna Egle, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas priekšsēdētāja,  īpaši uzsver tehnoloģiju nodošanas nozīmi šajā programmā vietējai rūpniecībai. "Papildus veiksmīgai starpvaldību sadarbībai jaunu, inovatīvu produktu izstrādē militārajam sektoram uzņēmumi būs vieni no galvenajiem ieguvējiem. Tas noteikti var kļūt par vienu no veiksmīgākajiem valsts un privātā sektora sadarbības piemēriem Latvijā," viņa pārliecināta. 

Jau ziņots, ka 2020. gada 29. janvārī Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un attīstības programmas uzsākšanu sauszemes spēku mobilitātes uzlabošanai. Attīstības projekta mērķis ir izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kuras pamatā ir "Patria" ražotie 6x6 bruņutransportieri.

Savukārt 2020. gada 15. oktobrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Antti Kaikkonens (Antti Kaikkonen) un "Patria" zemes uzņēmējdarbības nodaļas prezidents Jussi Jārvinens (Jussi Järvinen) parakstīja vienošanos par šo transportlīdzekļu pētniecību un attīstību. Lēmums par to, vai iegādāties šos transportlīdzekļus Latvijas NBS vajadzībām, vēl jāpieņem.

"Sargs.lv" jau vēstīja - Latvijas Aizsardzības ministrija ir izvirzījusi nosacījumu, ka noteiktai ražošanas daļai ir jāiesaista Latvijas uzņēmumi, tādējādi palielinot aizsardzības piegāžu drošību un radot priekšnoteikumus valsts aizsardzības nozares attīstībai. 

Dalies ar šo ziņu