Aizsardzības industrijas gada balvas izglītībā un pētniecībā laureāti ir LLU un RTU pētnieki

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv/DAIF Latvija
bilde
Foto: Foto: DAIF Latvija

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija (DAIF Latvija) trešo gadu pēc Latvijas Drošības un aizsardzības klastera iniciatīvas sveic labākos pētniekus no Latvijas izglītības un pētniecības iestādēm, pasniedzot ‘’Aizsardzības industrijas gada balvu izglītībā un pētniecībā’’. Šogad godpilno pirmo vietu dala Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pētnieki.

‘’Aizsardzības industrijas gada balva izglītībā un pētniecībā’’ mērķis ir katru gadu izvērtēt un ar naudas prēmijām rosināt uz sadarbību ar studentiem un pētniekiem, kuru darbam ir potenciāls duālā pielietojuma produktu un pakalpojumu inovācijā.   

Šogad nominētajiem pētījumiem nopietnu konkurenci sastādīja ilggadēji pētījumi ar augstu gatavību un pielietojamību drošības un aizsardzības struktūrās. Pirmo vietu dala divi pētījumi, katram iegūstot prēmijas 1500 eiro apmērā – Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieki Sandra Muižniece-Brasava, Ēvalds Raits un Iveta Rutka par sausās uzturdevas izstrādi Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem, sniedzot atbalstu to attīstībā un Rīgas Tehniskā universitātes, Mehānikas un mašīnbūves institūta vadošā pētniece, Mehānikas un biotekstilmateriālu zinātniskās laboratorijas vadītāja Dr.sc.ing. Inga Ļašenko ar termiskā spektra diapazonā infrasarkanā un ultravioletā starojuma līmenī samazinošo tekstilmateriālu.

“Aizsardzības ministrijai un bruņotajiem spēkiem ir izcila sadarbība ar mūsu aizsardzības industriju. Katru gadu plānojam piešķirt jaunas balvas tiem, kas, mūsuprāt, ir nākuši ar visinteresantāko un vajadzīgāko piedāvājumu. Šogad šo balvu saņems trīs Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieki, kuri mūs ir gatavi apgādāt ar izcili kvalitatīvu Latvijas pārtiku, kuru var ilgi uzglabāt, un tādējādi gan krīzes apstākļos, gan ikdienā mēs varēsim nodrošināt gan mūsu, gan sabiedroto karavīrus ar labu pārtiku,“ sveicot Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētniekus, uzsver aizsardzības ministrs Dr. Artis Pabriks.
Image
bilde
Foto: LLU pētnieki un DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle. Foto: DAIF Latvija
LLU pētnieki un DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle. Foto: DAIF Latvija

Tikmēr Latvijas Republikas Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis, sveicot Rīgas Tehniskās universitātes pētnieci, izteica pateicību par ieguldīto darbu valsts labā.

‘’Man ir patiess prieks, ka arī es esmu absolvējis RTU un ka tā ir viena no vadošajām zinātnes jomā, kas arī uzsākusi ļoti vērtīgu un rezultatīvu sadarbību ar Aizsardzības ministriju un citām institūcijām. Tā rezultātā mūsu valsts drošība kļūst spēcīgāka un labāka. Milzīgs paldies par to, ko darāt valsts labā. Es ticu, ka šī balva dos iespēju un atspērienu arī turpmākiem lieliem, ambicioziem mērķiem,’’ sacīja R. Bergmanis.
Image
bilde
Foto: Foto: DAIF Latvija
Foto: DAIF Latvija

Otro vietu un naudas prēmiju 1000 eiro apmērā šogad ieguva Rīgas Stradiņa universitātes pētnieku grupa, Dr.med. Reinis Balmaks, MSc.med.phys Marta Laņģe un dr. Ardis Bērziņš par Trauma Simulator lietojamības novērtējumu.

Image
bilde
Foto: Foto: DAIF Latvija
Foto: DAIF Latvija

Savukārt trešo labāko vērtējumu un 500 eiro naudas prēmiju par 2020.gadā veikto pētījumu saņēma Ventspils augstskolas Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centru, zinātniskā darba vadītāju elektronikas inženieri Mg.Sc.ing Mārci Donerblicu un viņa komandu par pētījumu ‘’RT-16 S-joslas augšup un lejupsaites radio komunikāciju bloku izveide satelītu telemetrijas, sekošanas un vadības pakalpojumu nodrošināšanai’’.

Image
bilde
Foto: Foto: DAIF Latvija
Foto: DAIF Latvija

Līdz š.g. 30.aprīlim DAIF Latvija aicināja izglītības un pētniecības iestādes izvērtēt savu studentu un pētnieku sniegumu un nominēt labākos pētījumus DAIF Latvija. DAIF Latvija savukārt veido ‘’Aizsardzības industrijas gada balva izglītībā un zinātnē’’ žūriju, kurā ir pārstāvēti DAIF Latvija sadarbības partneri.

DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle izsaka pateicību žūrijas locekļiem par ieguldīto darbu pētījumu izvērtēšanā - Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātam Raimondam Bergmanim, Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidentam, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta direktoram Andrim Šternbergam, Aizsardzības ministrijas Valsts sekretāra vietniekam nodrošinājuma jautājumos Mārtiņam Paškēvičam, Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta direktoram Gatim Švikam, Ārlietu ministrijas Drošības politikas departamenta direktora vietniecei Ingai Jansonei un NATO un Eiropas drošības politikas nodaļas 2. sekretārei Katrīnei Ozoliņai-Žukovskai, Ekonomikas ministriju Inovācijas politikas nodaļas vadītāja vietniekam Mārtiņam Jansonam, Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta nozares ekspertam Aleksandram Mārtiņam Blūmam, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Koordinācijas departamenta Stratēģijas un ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītājam ValdimPuriņam.

Pētniecisko darbu aktualitāti un atbilstību aizsardzības un drošības nozarēm žūrija ik gadu vērtē pēc septiņiem kritērijiem: Ietekme uz aizsardzības nozares attīstību un vadības pilnveidi; atbilstība noteiktu aizsardzības spēju attīstības nodrošināšanai; aktualitāte un pausto ideju pielietojums praksē; oriģinalitāte un radoša pieeja problēmas izpētē; kvalitāte darbā paustajiem secinājumiem un rekomendācijām; sasaiste ar aizsardzības nozares definētajām vajadzībām un katram žūrijas loceklim/loceklei ir iespēja vērtēt pēc kāda individuāli nozīmīga papildus kritērija.

Žūrijas vērtējumam par 2020.gadā veiktiem pētījumiem kopā iesniegti septiņi pētījumi. Atzinīgi novērtēts fundamentāls Rīgas Tehniskās universitātes Tehniskās fizikas institūta Pusvadītāju fizikas laboratorijas Prof., Dr.habil.phys. Artūra Medvida, vadošo pētnieku Dr.phys. Pāvela Onufrijeva, Dr.sc.ing. Līgas Grases un pētnieka Dr.phys. Jevgēnija Kaupuža darbs pie inovatīvas lāzertehnoloģijas epitaksiālajiem cietajiem šķīdumiem.

Uzmanību piesaistījuši arī pētnieki, kuri koncentrējušies uz cilvēkfaktora izaicinājumiem. Latvijas Sporta akadēmijas doktorants un Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Fiziskās sagatavotības un sporta studiju kursa priekšnieka, majors Oskara Blaus NBS fiziskās sagatavotības kontrolvingrinājumu kopums ieguva uzņēmuma ‘’SRC Brasa’’ speciālo balvu - individuālā ekipējuma sistēmu. Majora pētījums sniedz ieguldījumu karavīru vispusīgā sagatavošanā, savukārt “SRC Brasa” strādā, lai atvieglotu karavīra kaujas uzdevumu veikšanu, ražojot individuālo ekipējumu.

Image
bilde
Foto: Foto: DAIF Latvija
Foto: DAIF Latvija

Valsts Robežsardzes koledžas Vispārizglītojošo priekšmetu katedras lektors Mārtiņš Spridzāns ar pētījumu par E-studiju attīstību militarizētā izglītības iestādē, sniedzis atbalstu kolēģiem Latvijā un starptautiski, lai pilnveidotu mācību procesu un iedrošinātu sadarboties digitālo pārmaiņu laikā.

DAIF Latvija vērš uzmanību, ka šogad, līdzās Aizsardzības ministrijas grantu programmai, kas galvenokārt orientēta uz inovāciju attīstību uzņēmumos, plānota padziļināta sadarbība ar pētniekiem jaunās Valsts aizsardzības pētījumu programmas ietvaros. Jau gada nogalē pētniecības un inovāciju projektu partnerībām finansējuma pieteikumus varēs iesniegt Eiropas Aizsardzības fondā. Tāpat DAIF Latvija koordinē pastāvīgu industrijas un pētnieku iesaisti NATO Zinātnes un pētniecības organizācijā un Industriju padomnieku grupā. DAIF Latvija aicina jauniešus un pētniekus veltīt savas zināšanas un prasmes Latvijas un starptautiskajai drošībai sadarbībā ar publisko un privāto sektoru.

‘’Aizsardzības industrijas gada balvas izglītībā un pētniecībā’’ apbalvošana norisinājās atbilstoši valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem.

Dalies ar šo ziņu