DAIF Latvija izsludina pieteikšanos Aizsardzības industrijas gada balvai izglītībā un pētniecībā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv/DAIF Latvija
DAIF Latvija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija (DAIF Latvija) līdz š.g. 30.aprīlim aicina Latvijas universitātes, augstskolas, koledžas un pētniecības institūtus nominēt labākos pētniecības darbus aizsardzības un drošības nozarēs Aizsardzības industrijas gada balvai izglītībā un pētniecībā.

Kā norāda DAIF Latvija, balva ļaus izcelt studentu un pētnieku potenciālu turpmākai izaugsmei duālā pielietojuma produktu inovācijā un pētniecībā, kā arī mudinās jaunas partnerības ar industriju. Tradicionāli balvas tiek pasniegtas Aizsardzības ministrijas un DAIF Latvija organizētajā ‘’Industrijas dienā NBS’’, kas šogad, iespējams, varētu norisināties maijā, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju.  

DAIF Latvija vērš uzmanību, ka pētniecisko darbu aktualitāti un atbilstību aizsardzības nozarei žūrija vērtēs, vadoties pēc septiņiem kritērijiem: ietekmi uz aizsardzības nozares attīstību un vadības pilnveidi, atbilstību noteiktu aizsardzības spēju attīstības nodrošināšanai, aktualitāti un pausto ideju pielietojumu praksē, oriģinalitāti un radošu pieeju problēmas izpētē, kvalitāti darbā paustajiem secinājumiem un rekomendācijām un sasaisti ar aizsardzības nozares definētajām vajadzībām.

Jau ziņots, ka 2020. gada oktobrī starpnozaru žūrija, kuras sastāvā bija DAIF Latvija sadarbības partneri –  Latvijas Zinātņu akadēmija, Aizsardzības ministrija, Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Ekonomikas ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija, –  ar pirmo vietu un 1500 eiro balvu sveica Rīgas Stradiņa universitātes Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra vadošo pētnieku prof. Māri Taubi par viņa pētījumu ‘’Līderisma rīki pašnāvību novēršanai’’. 

Otro vietu un 1000 eiro prēmiju ieguva Rīgas Stradiņa universitātes Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra pētniece doktorante Darja Ņesteroviča par pētījumu ‘’Militāro apavu valkāšanas biomehāniskie aspekti un to saistība ar apakšējo ekstremitāšu pārslodzes traumām’’. Trešo vietu un 500 eiro prēmiju ieguva Elektronikas un datorzinātņu institūta pētnieki – Mg. sc. ing. Gatis Šūpols un Mg. sc. comp. Gatis Gaigals par pētījumu ‘’Radio frekvenču skeneris (ANTE)’’, kas veikts sadarbībā ar SIA ‘’DATI Group’’.

Par spīti Covid pandēmijai arī 2020. gadā drošības un aizsardzības industrija turpināja izaugsmi, piemērojoties ārkārtas situācijai, kas drošības jautājumus izvirzīja par visas sabiedrības prioritāti. Uzņēmumi, pārvarot attālinātā darba, starptautiskās sadarbības un izejvielu piegāžu ierobežojumus, ne tika nodrošināja pasūtījumu savlaicīgu izpildi, bet arī attīstīja jaunus produktus, veicinot Covid-19 vīrusa izplatības prevenciju.
Image
DAIF Latvija
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Esam gandarīti, ka industrijas spēju demonstrācijas pasākumā savas izstrādnes demonstrēja vairākas universitātes, tāpat aktīvi veidojām starptautiskus konsorcijus projektu pieteikumam Eiropas Aizsardzības industriālās attīstības programmai un turpinām projektu attīstību dalībai Eiropas Aizsardzības fonda uzsaukumiem nākotnē. Savukārt Latvijas Industrijas dienas NATO un ES ietvaros sākām dialogu ar Eiropas Komisijas jauno Eiropas Komisijas Aizsardzības industrijas un kosmosa direktorātu (DEFIS),” norāda DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle.

Arī 2021. gadā līdzās Aizsardzības ministrijas grantu programmai, kas galvenokārt orientēta uz inovāciju attīstību uzņēmumos, plānota padziļināta sadarbība ar pētniekiem jaunās Valsts aizsardzības pētījumu programmas ietvaros.

Federācija aicina iesniegt labāko darbu anotācijas elektroniskā veidā, sūtot tās uz e-pastu id@federacija.lv līdz š.g. 30.aprīlim.

DAIF Latvija ir vienīgā drošības un aizsardzības industriju un zinātni pārstāvošā organizācija nacionālā un starptautiskā līmenī. Šobrīd organizācijā apvienojušies 85 uzņēmumu, universitāšu un asociēto biedru – ārvalstu militārie ražotāji. DAIF Latvija nacionālā līmenī aktīvi sadarbojas ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un LR Saeimu. Starptautiski DAIF Latvija pārstāv Latvijas industriju NATO Industrijas padomnieku grupā un Eiropas Aizsardzības aģentūras konsultatīvajās struktūrās, kā arī nodrošina divpusēju sadarbību ar atbilstošām organizācijām ārvalstīs.

Tāpat DAIF Latvija īsteno Eiropas Savienības fonda projektu Nr.3.2.1.1/16/A/001 „Latvijas Drošības un aizsardzības klastera izveide’’. Latvijas Drošības un aizsardzības klasterī (DAK) šobrīd apvienojušies vairāk nekā 30 uzņēmumu un četras augstākās izglītības iestādes.  DAK mērķi ir radīt priekšnosacījumus uzņēmumu eksporta, inovāciju un produktivitātes pieaugumam, īpaši specializējoties tādās jaunās attīstības jomās kā kiberaizsardzība un viedie materiāli.

Dalies ar šo ziņu