SIA “SRC Brasa” paralēli armiju apgādei attīsta arī civilajam sektoram paredzēto preču klāstu

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
SRC Brasa
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

NATO valstu armijās karavīru ekipējuma tendences ir līdzīgas – tam jābūt modulāram, savstarpēji savietojamam, pēc iespējas vieglākam un izturīgam vienlaicīgi, tāpēc viens no svarīgākajiem faktoriem ir ergonomika, tā sarunā ar “Sargs.lv” saka karavīru individuālā kaujas ekipējuma ražotāja SIA “SRC Brasa” dibinātājs un valdes loceklis Kristiāns Brēdermanis. Turklāt uzņēmums Nacionālos bruņotos spēkus nesen iepazīstināja arī ar jauno bezpilota kaujas atbalsta platformu “Natrix”, kas primāri paredzēta pārapgādei un spēj pārvadāt līdz pat 200 kilogramiem smagu kravu.

Nodrošina Latviju un citas NATO valstis

Kā stāsta K. Brēdermanis, uzņēmumā inovācijas un attīstība nekad neapstājas, tiklīdz viens produkts izstrādāts, apstiprināts un nodots lietotājam testēšanai, tā uzņēmuma eksperti jau ķeras klāt nākamās paaudzes produktu izstrādei.

Karavīru individuālā kaujas ekipējuma ražotāja SIA “SRC Brasa”, kas jau ilgstoši ražo kaujas formas tērpus un ekipējumu arī Latvijas bruņotajiem spēkiem, tirgus šobrīd ir teju visas NATO valstis, tai skaitā Baltija un Skandināvija – gan bruņotie spēki, gan arī atsevišķu valstu policijas specvienības.

Image
SRC Brasa
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Viņš norāda, ka gandrīz visās sadarbības valstīs šobrīd ir vienota tendence, ka karavīru individuālajam ekipējumam jābūt modulāram, savstarpēji savietojamam, pēc iespējas vieglākam, bet tajā pašā laikā izturīgākam, lai atvieglotu karavīra uzdevumu pildīšanu neatkarīgi no laika apstākļiem un uzdevuma ilguma. Tāpēc svarīga ir ergonomika, lai esošais ekipējums būtu savietojams ar jaunajiem materiāltehniskajiem līdzekļiem, piemēram, sakaru un ieroču sistēmām. Izstrādājot jaunus modeļus, tiek ņemtas vērā arī tehnoloģiju attīstības tendences, kas prasa pielietot kompleksu pieeju galaproduktiem.

Image
SRC Brasa
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija
“Vairs nevaram paļauties tikai uz atsevišķu elementu - kaujas formas tērps, uzkabes veste un citiem - izstrādi, jo katru gadu karavīru rīcībā nonāk arvien vairāk dažādu komponenšu, kas paredzētas ne tikai kaujas efektivitātes nodrošināšanai, bet arī izdzīvošanas uzlabošanai. Un tas viss ir savstarpēji jāsavieno vienā uzlabotā komplektā. Šī attīstība ir nepārtraukta un esošajā tehnoloģiju laikmetā ļoti strauja,” saka K. Brēdermanis.

Viņš atzīst, ka Covid-19 pandēmija ieviesusi korekcijas arī viņa pārstāvētā uzņēmuma darbībā. Tā kā uzņēmums izmanto daudz dažādu materiālu, tad īpaši apgrūtinājumu izjūt kvalitātes kontroles speciālisti, kuri nevar apmeklēt ražotājus klātienē. Taču no šī gada uzņēmumā ieviesta AQAP 2110 (Allied Quality Assurance Publications) sistēma jeb NATO izstrādāti vienoti kvalitātes nodrošināšanas sistēmu standarti.

“Šī sistēma ļauj vieglāk strādāt arī Covid pandēmijas apstākļos, kad biznesa ceļojumi ir apgrūtināti vai pat neiespējami. AQAP ir kā drošības garants, skatāmies, lai arī mūsu piegādes ķēžu partneriem ir AQAP,” saka uzņēmuma pārstāvis. Tāpat Covid ierobežo arī dažādu industriju izstāžu norisi, kas ir atceltas un novitāšu meklējumi tādejādi notiek virtuālā vidē.

Image
SRC Brasa
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Arī civilajam tirgum

K. Brēdermanis stāsta, ka drīzumā daļa no produktiem, tiesa gan – bez reālā NBS kamuflāžas raksta –  būs pieejama arī civilajam sektoram, uzņēmums ieguldījis līdzekļus interneta platformas izveidē un jau tuvākajā laikā atvērs interneta veikalu.

“Daļu mūsu ražotā ekipējuma, piemēram, mugursomas būs iespējams nopirkt arī civilajiem lietotājiem, īpaši tiem, kuri tuvu stāvoši militārajam dienestam. Viena liela auditorija ir zemessargi, kuri papildu izsniegtajam ekipējumam šo to mēdz pirkt arī privāti. Iepriekš tādas iespējas nebija, taču interneta tirdzniecība Covid laikā uzņēmusi apgriezienus, un ļauj viegli sasniegt potenciālos pircējus arī citās valstīs,” saka “SRC Brasa” valdes loceklis.

Bezpilota platforma ar “seko man” funkciju

Uzņēmums ir arī viens no tiem sešiem Latvijas militārās industrijas uzņēmumiem, kas 2019. gada nogalē saņēma Aizsardzības ministrijas grantu inovatīvu militāru vai divējāda lietojuma produktu izstrādei. Pateicoties šim grantam, “SRC Brasa” esošo ekipējuma klāstu papildina ar jaunu produktu – sauszemes bezpilota kaujas atbalsta platformu “Natrix”, kas paredzēta kā atbalsts vienību nodrošinājumā. Ar to var veikt gan elementāru pārapgādi, gan evakuēt ievainotos, gan izmantot kā platformu ģeneratoram. Sākotnēji uzņēmums platformas riepas un riteņu diskus plānoja iepirkt no cita ražotāja, taču pēc tirgus izpētes nolēma visu ražot uz vietas Latvijā. Platforma ir 100% izgatavota Latvijā – gan korpuss, riteņi, riepas, gan elektroniskā vadības sistēma. Paši arī izveidojuši elektroniskās vadības datoru – pulti.

Image
SRC Brasa
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Lai cik ergonomiskas un efektīvas būtu jaunās uzkabes sistēmas, ir ierobežots svars, ko karavīrs var panest uz savas muguras. Ilgstoši un tālās distancēs vispār nav ieteicams nest līdzi vairāk par 40 kilogramiem. Tāpēc “SRC Brasa”, radot jaunas ergonomiskas sistēmas, domā, kā muguru pēc iespējas atslogot, svaru pārnesot vairāk uz gurniem, taču kājnieks tāpat lielos attālumos nespēs pārnēsāt, piemēram, 100 un 200 kilogramus.
Image
SRC Brasa
Foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto

“Nonācām pie secinājuma, ka nepieciešama bezpilota platforma (Unmanned ground vehicle- UGV), kas spēj pārvadāt vismaz 200 kg, tai paredzēta arī “seko man” sistēma – karavīrs uzkabei pievieno pulti, un ekipējums brauc līdzi. Platforma īpaši piemērota izmantošanai īsos un vidējos attālumos, der arī munīcijas piegādei. Nākotnes plāni – nodrošināt, ka platforma vairākus kilometrus varētu nobraukt autonomi,” tā Brēdermanis.

Pirmā publiskā “Natrix” prezentācija bija šī gada 2. oktobrī Ādažu bāzē notiekošajā industrijas produktu un spēju prezentācijas pasākumā, drīzumā tā tiks nodota Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem testēšanai.

Image
SRC Brasa
Foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto
“Būtiski, lai vietējā armija, iepērkot sev vajadzīgās lietas, tās primāri iegādājas no pašmāju industrijas uzņēmumiem. Tas gan atbalsta Latvijas ekonomiku, gan ir veiksmīgs signāls citu valstu bruņotajiem spēkiem – viņi redz, ka pašmāju armija konkrēto produktu pērk, un secina – tātad tas ir notestēts un atzīts par labu esam, tad arī mēs to varam pirkt. Tas uzņēmumiem paver plašas eksporta iespējas,” saka K. Brēdermanis.

Sadarbība ar citiem uzņēmumiem un mācībspēkiem

Turklāt bezpilota kaujas atbalsta platformu “Natrix” iespējams vadīt attālināti, arī izmantojot 5G savienojumu. “Sargs.lv” jau rakstīja, ka 12. novembrī Ādažu bāzē tika atklāta Latvijā un visā Eiropā pirmā 5G testa vide. Tajā jau šobrīd izvērsts 5G tīkls ar pārvietojamo 5G bāzes staciju, radot ekosistēmu jaunās paaudzes bezvadu tehnoloģiju attīstīšanai un izmēģināšanai.

Kā norāda uzņēmuma valdes loceklis Brēdermanis, šis ir lielisks piemērs sadarbībai pašu Latvijas industrijas uzņēmumu starpā, un līdzīga prakse, radot jaunu produktu vai pilnveidojot esošo, tiks turpināta arī turpmāk.  

Image
5G
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tāpat uzņēmums izpētē sadarbojas ar zinātniekiem un mācībspēkiem. “Sargs.lv” jau rakstīja, ka šoruden  “SRC Brasa” arī nāca klajā ar paziņojumu, ka uzņēmums sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātniekiem veic eksperimentus, lai kaujas ekipējumā integrētu neatkarīgu enerģijas avota ieguves tehnoloģiju, kas noteiks cilvēka un apkārtējās vides parametrus.  

Tehnoloģiskā risinājuma prototips ar apzīmējumu “WEIP” (Wireless Environment and Intelligent Products) sastāv no diviem valkājamiem moduļiem. Tie izveidoti kā ap roku liekama aproce un apģērbā integrēta elementu daļa, lai pārveidotu cilvēka ķermeņa kustību un siltuma plūsmu elektrībā. Ar patentētās platformas palīdzību kaujas ekipējuma lietotāji varēs iegūt gan savus, gan apkārtējās vides parametru datus reāllaikā, perspektīvā informāciju pielāgojot konkrētiem uzdevumiem un situācijām. 

Image
SRC Brasa
Foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto

Plānots, ka kaujas ekipējums ar integrētu tehnoloģisko modeli nozares ekspertiem un militārās jomas ekipējuma lietotājiem varētu būt pieejams 2021. gada otrajā pusē. Kā norāda uzņēmumā, lai labāk izprastu pielietojuma spektru, tehnoloģijas prototipa testus ir plānots veikt arī sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU).

Dalies ar šo ziņu