RTU zinātnieki ar “SRC Brasa” kaujas ekipējumā integrē neatkarīgu enerģijas avotu

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv/RTU/SRC Brasa
SRC Brasa
Foto: Publicitātes foto

Latvijas militārā ekipējuma ražošanas uzņēmums “SRC Brasa” sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātniekiem veic eksperimentus, lai kaujas ekipējumā integrētu neatkarīgu enerģijas avota ieguves tehnoloģiju, kas noteiks cilvēka un apkārtējās vides parametrus.

Tehnoloģiskā risinājuma prototips ar apzīmējumu “WEIP” (Wireless Environment and Intelligent Products) sastāv no diviem valkājamiem moduļiem. Tie izveidoti kā ap roku liekama aproce un apģērbā integrēta elementu daļa, lai pārveidotu cilvēka ķermeņa kustību un siltuma plūsmu elektrībā. Ar patentētās platformas palīdzību kaujas ekipējuma lietotāji varēs iegūt gan savus, gan apkārtējās vides parametru datus reāllaikā, perspektīvā informāciju pielāgojot konkrētiem uzdevumiem un situācijām.

“Valkājamo viedo sistēmu galvenais izaicinājums ir uzlādes nepieciešamība, tāpēc sadarbības laikā iecerēts izstrādāt jaunās paaudzes platformu. Laboratorijas prototips veiksmīgi apliecina spēju ievākt, pārveidot un uzkrāt elektroenerģiju, kas izmantojama datu nosūtīšanai, piemēram, par temperatūras un citu apkārtējo apstākļu stāvokli personas pārvietošanās laikā,” norāda “SRC Brasa” militāro programmu direktors Agris Jermacāns.

Prototipa modelis, kas pārveido kustību enerģiju elektrībā, biezumā nepārsniedz 3 milimetrus, bet platumā un garumā attiecīgi 3 un 10 centimetru. Turklāt funkcionālā risinājuma kopējais svars sastāda 150 gramus. Savukārt siltuma enerģijas ievācēju raksturo 5 milimetru plāna aproce, kas sver 100 gramu.

Image
SRC Brasa
Foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto
“Šobrīd aprocē integrēti divi sensori – temperatūra un mitrums. Protams, nākotnē plānots papildināt atkarībā no to pielietojuma. Ja nepieciešams izprast sirdsdarbību, varam mērīt pulsu, ja vajadzīgs konstatēt piesārņojumu, noteiksim gāzes līmeni. Būtībā šī ir universāla platforma, kurai pievienojami dažādi sensori. Zinātnieku atklājums paver iespēju autonomo sistēmu integrēt apģērbā, lai aizmirstu par ierīču ieslēgšanu un lādēšanu,” skaidro RTU vadošais pētnieks, profesors Juris Blūms.

Pēc Blūma teiktā, staigājot vienu stundu, aptuveni diennakti iespējams periodiski mērīt temperatūru cilvēkam, nosūtot reālā laika datus uz attālu ekrānu, kas nākotnē būtu viedtālrunis.

Plānots, ka kaujas ekipējums ar integrētu tehnoloģisko modeli nozares ekspertiem un militārās jomas ekipējuma lietotājiem būs pieejams 2021. gada otrajā pusē.

Lai labāk izprastu pielietojuma spektru, tehnoloģijas prototipa testus ir plānots veikt arī sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU).

 Par “SRC Brasa”

Uzņēmums “SRC Brasa” specializējas funkcionālā un taktiskā apģērba un aprīkojuma izstrādē, testēšanā, kā arī ražošanā. Investējot pētniecībā un pasaules līmeņa tehnoloģijās, pievienotās vērtības produkti tiek pielāgoti kaujas situācijām jebkurā vidē un klimatā, uzņēmumam sadarbojoties ar Latvijas NBS, civilo sektoru un NATO dalībvalstu armijām.

Dalies ar šo ziņu