Zviedrija iegādāsies 321 bruņutransportieri no Somijas aizsardzības uzņēmuma "Patria"

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defence-blog
Bruņutransportieris Patria 6x6
Foto: Patria

Zviedrijas Aizsardzības iepirkumu aģentūra parakstījusi līgumu ar Somijas aizsardzības un tehnoloģiju kompāniju “Patria” par 321 6x6 bruņutransportiera iegādi. Šis ir viens no līdz šim lielākajiem Zviedrijas aizsardzības iepirkumiem aptuveni 470 miljonu eiro vērtībā.

Zviedrijas noslēgtais līgums iezīmē Stokholmas stratēģisko apņēmību stiprināt tās militārās spējas. Iepirktie transportlīdzekļi, kas Zviedrijā tiek saukti par “Pansarterrängbil 300”, tiks izvietoti Stokholmas aizsardzības pulkā Kungsangenā (Kungsängen).

“Patria” piegādās kājnieku transportēšanai paredzētus bruņutransportierus ar sešu riteņu piedziņu, kas aprīkoti ar mūsdienu tehnoloģijām, lai nodrošinātu augstākā līmeņa aizsardzību 12 apkalpes locekļiem. Pateicoties modularitātes iespējām, bruņutransportierus var pielāgot virknei funkciju, tostarp kājnieku un komandvadības transportēšanai, kā arī mobilo mediķu vienību pārvadāšanai un karavīru evakuācijai.

Uzsverot apņēmību stiprināt Zviedrijas aizsardzības spējas, “Patria” ziemeļu reģiona tirgus vecākais viceprezidents Mats Vorstedts solīja nekavējoties izpildīt jaunā līguma piegādes. Iepirkums ir daļa no plašākas Zviedrijas dalības Kopējās bruņoto transportlīdzekļu sistēmas (CAVS) sadarbības programmā, kas ir unikāla platforma, kurā iesaistījušās vairākas valstis – Somija, Latvija, Zviedrija un Vācija.

CAVS ietvaros Zviedrija ir sniegusi būtisku ieguldījumu “Patria” transportlīdzekļu attīstībā, piegādājot dzinējus un tērauda bruņojumu. Iniciatīvas mērķis ir veicināt iesaistīto valstu kolektīvās aizsardzības spējas un sadarbību.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka 2020. gadā Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un izstrādes programmas uzsākšanu ar mērķi izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būtu balstīta uz Somijas uzņēmuma “Patria” ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes.

Savukārt 2020. gada 15. oktobrī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens un “Patria Land Business Unit” prezidents Jusi Jārvinens parakstīja līgumu par šo transportlīdzekļu izpēti un attīstību. Latvijas Aizsardzības ministrija izvirzīja nosacījumu, ka noteiktā ražošanas daļā jāiesaista Latvijas uzņēmumi, tādējādi palielinot aizsardzības jomas piegāžu drošību un radot priekšnosacījumus nacionālās aizsardzības industrijas attīstībai.

Pirmās “Patria” 6x6 bruņumašīnas Latvijas Nacionālie bruņotie spēki saņēma 2021. gada novembrī.

Dalies ar šo ziņu