GADS KARĀ: Ar mīlestību no Latvijas - pretgaisa aizsardzības raķetes “Stinger”

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Latvijas un Itālijas karavīri trenējas gaisa mērķu iznīcināšanā ar raķešu kompleksu "Stinger"
Foto: srž. Edgars Grundšteins / NBS

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) īsi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainas bruņotajiem spēkiem paspēja piegādāt Latvijas bruņojumā esošās ASV uzņēmuma “Raytheon Missle Sistems” ražotās pretgaisa aizsardzības raķetes FIM-92 “Stinger”. Tikpat ātri no Ukrainas saņēmām labas ziņas – Latvijas “Stinger” raķetes veiksmīgi iznīcinājušas vairākus Krievijas uzbrukuma helikopterus, tostarp Krievijas propagandistu izlielīto uzbrukuma “superhelikopterus” Ka-52 “Aligator”, kam, kā jau ierasts Kremļa propagandas labākajās tradīcijās, “neesot analogu”. “Sargs.lv” nolēma izpētīt sīkāk – kas ir raķetes “Stinger” un kādēļ tās ir tik efektīvas kājnieku rokās.

Lai arī šī tipa raķetes ASV tikušas izstrādātas vēl tālajos Vjetnamas kara gados – 1967.gadā, to sērijveida ražošana uzsākta 11 gadus vēlāk – 1978. gadā. Ar dažādiem tehniskiem uzlabojumiem, šīs tipa ieroči tiek ražoti arī mūsdienās.

“Stinger” ir pārnēsājamā pretgaisa aizsardzības raķete, kura paredzēta zemu lidojošu mērķu notriekšanai. Lai gan tās maksimālais šaušanas attālums ir seši  kilometri, efektīvais šaušanas attālums svārstās no trim kilometri augstumā un līdz četriem kilometriem attālumā.

“Stinger” raķetes darbojas pēc principa “izšāvi – aizmirsi”. Tās tiek novadītas uz mērķi pēc siltuma starojuma. Tas nozīmē, ka raķete tiek notēmēta par lidaparāta dzinēja izstaroto siltumu, raķetes “galvā” esošais sensors to uztver un ierocis ir gatavs šaušanai.

Image
Pretgaisa aizsardzības raķete "Stinger" Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīra rokās / srž. Edgars Grundšteins / NBS
Foto: Pretgaisa aizsardzības raķete "Stinger" Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīra rokās / srž. Edgars Grundšteins / NBS
Šie ieroči savu slavas gājienu piedzīvoja PSRS invāzijas laikā Afganistānā, kad modžehedi , saņemot no ASV un Rietumvalstīm sagādātās “Stinger” raķetes, burtiski radīja paniku PSRS bruņoto spēku uzbrukuma aviācijas pilotiem. Afganistānas debesis iebrucēju trieciena aviācijai kļuva nedrošas, liekot gan helikopteriem, gan lidmašīnām celties aizvien augstāk un augstāk, būtiski samazinot to efektivitāti.

Tiesa, līdzīgi ieroči ātri vien parādījās arī PSRS un mūsdienu Krievijas bruņojumā. NBS Gaisa spēku mācību centra komandieris majors Modris Kairišs portālam “Sargs.lv” stāsta, ka izplatītājkie “Stinger” analogi agresorvalsts Krievijas bruņojumā ir pārnēsājamie zenītraķešu kompleksi “Igla” un “Strela”. Tomēr, salīdzinot ar šīm sistēmām, “Stinger” ir būtiska priekšrocība – ASV ražotā pārnēsājamā pretgaisa aizsardzības raķete tiek novadīta ne tikai uz pašu siltuma avotu kā tādu, kas visbiežāk ir lidmašīnas vai helikoptera turbīnas karsto gāzu izplūdes avots, bet  arī uz ultravioletā starojuma ēnu.

Image
NBS karavīri veic praktisko kaujas šaušanu ar raķešu iekārtām "Stinger" / Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija
Foto: NBS karavīri veic praktisko kaujas šaušanu ar raķešu iekārtām "Stinger" / Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Šī tēmēšanas sistēma raķetes operatoram ļauj izvairīties no gadījumiem, kad pašaizsardzības nolūkā ienaidnieka lidaparāts izšauj māņu termoraķetes (Flares), vai tā sauktos čafus, kas ir kasetes, kuras pildītas ar alumīnija folijas strēmelītēm, kuru uzdevums ir apžilbināt raķetes radaru.  Jaunākie “Stinger” modeļi izmanto pretinieka lidaparāta izstaroto ultravioleto ēnu, tādējādi raķete “saprot”, kurš ir īstais mērķis.

Šobrīd pasaules ieroču tirgū pieejamas dažādas “Stinger” raķešu paaudzes. Kāds modelis tieši piegādāts Ukrainas bruņotajiem spēkiem, drošības apsvērumu dēļ netiek un nekad netiks atklāts.

Image
Latvija Ukrainai piegādā pretgaisa aizsardzības raķetes "Stinger" 2022. gada 23. februārī / srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija
Foto: Latvija Ukrainai piegādā pretgaisa aizsardzības raķetes "Stinger" 2022. gada 23. februārī / srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Lai gan raķešu palaišanas sistēma kopš 1978. gada nav būtiski mainījusies, raķetes sensori tikuši pastāvīgi uzlaboti, uzlabojot to precizitāti un spēju satriekt mērķi.

“Jaunākie “Stinger” modeļi jau izmanto digitālo apstrādi, kad jau tiek identificēts vai mērķis ir helikopters vai lidmašīna. Atkarībā no mērķa tipa raķete izvēlas trāpijuma punktu.

Tiesa, līdzīgi kā visiem ieročiem, arī “Stinger” raķetēm ir savi trūkumi. Proti, raķetēm, kuras uz mērķi tiek vadītas ar siltumnovades metodi, kā šaušanas precizitāte tā ieroča maksimālais šaušanas attālums ir atkarīgs no laikapstākļiem.

Image
Foto: Latvija Ukrainai piegādā pretgaisa aizsardzības raķetes "Stinger" 2022. gada 23. februārī / srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija
Foto: Latvija Ukrainai piegādā pretgaisa aizsardzības raķetes "Stinger" 2022. gada 23. februārī / srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

“Ziemā raķetēm efektīvais šaušanas attālums būs daudz lielāks, jo vieglāk būs identificēt siltuma avotu mērķī. Pie liela kontrasta, raķešu galviņa ar mērķi var “saslēgties” pat līdz sešu kilometru attālumam. Taču karstā vasarā efektīvais attālums var samazināties jau līdz trim kilometriem,” skaidro majors M. Kairišs.

Arī “Stinger” tāpat kā prettanku ierocim “Javelin”, raķete pirms tās izšaušanas ir jāatdzesē. Raķetē atrodas speciāla gāze, kura pirms šāviena atdzesē sensoru. Tas prasa dažas sekundes.

Majors M. Kairišs skaidro, ka liels pluss ir tas, ka, izšaujot raķeti, karavīrs var tūlītēji pamest šāviena pozīciju, tādējādi pasargājot sevi no iespējamas pretinieka atbildes uguns.

Image
NBS karavīrs ar pretgaisa aizsardzības raķeti "Stinger" mācību "Baltic Zenith 2020. Tobruq Arrows 2020" laikā / Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija
Foto: NBS karavīrs ar pretgaisa aizsardzības raķeti "Stinger" mācību "Baltic Zenith 2020. Tobruq Arrows 2020" laikā / Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Liela priekšrocība “Stinger” sistēmām ir tās lietošanas vienkāršība. Proti, apmācība šīs sistēmas lietošanā ir vienkārša un ātra.

“Cilvēku bez jebkādām priekšzināšanām var apmācīt dažu dienu laikā. Šaut var iemācīt dažu stundu laikā, taču galvenā problēma ir tā, ka ir jāiemācas ieroci lietot pareizi, gaisa kaujā atšķirot savējos no pretiniekiem. Tieši šī spēja ievērojami paildzina šo ieroču apmācības procesu,” norāda M. Kairišs.

“Stinger” efektivitāte lielā mērā ir atkarīgi no tā, vai pretinieka lidaparāts veic pretdarbību. Papildus jau minētajai viltus siltuma mānekļu darbībai, mūsdienu lidaparātos atrodas speciāli dzesēšanas baloni, kuri, ievadot dažādu gāzu maisījumus dzinējā, spēj tos atdzesēt līdz temperatūrai, kas palīdz izvairīties no raķetes termiskā sensora uztveršanas. Ja lidaparāts neveic pretdarbības, tad ļoti būtisku atšķirību starp mūsdienās vai pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados ražoto “Stinger” raķeti nav.

Valsts pretgaisa aizsardzība ir efektīva, ja tai ir dažāda rādiusa pretgaisa aizsardzības iekārtas, proti, gan tuvā, gan tālā.

Image
Kaujas šaušana ar raķetēm "Stinger" mācību "Baltic Zenith 2019” laikā / štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija
Foto: Kaujas šaušana ar raķetēm "Stinger" mācību "Baltic Zenith 2019” laikā / štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

“Labs piemērs ir Sīrija. Sīrijas nemierniekiem bija pretgaisa ieroči “Igla” un “Strela”, taču to darbības rādiuss sniedzas līdz trim kilometriem augstumā. Šo situāciju izmantoja Krievija un savas lidmašīnas pārvietoja augstāk, kur tās bija ārpus pretgaisa ieroču darbības rādiusa,” skaidro M. Kairišs.

Ukrainas situācija ir labāka, jo Ukrainas bruņoto spēku rīcībā ir gan tuvās, gan vidējās, gan tālās gaisa aizsardzības sistēmas.

“Ja pretinieku aviācija lido lielā augstumā, Ukrainas bruņotie spēki lidmašīnas var notriekt no tālās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām. Šādos gadījumos pretinieku piloti drīzāk izvēlas lidot zemu, jo tas ir drošāk. Taču tur viņus gaida karavīri ar “Stinger” raķetēm. To mēs arī redzam šobrīd Ukrainā,” norāda M. Kairišs.

NBS Gaisa spēku mācību centra komandieris atzina, ka šobrīd “Stinger” nosūtīšana Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir ļoti efektīvs veids, kā tiem palīdzēt cīņā pret agresoru. Ja salīdzina ar pirmajām kara dienām, tad helikopteru aktivitāte ir krietni samazinājusies, jo krievi redz, cik efektīvi darbojas Ukrainas bruņotie spēki.

Dalies ar šo ziņu