ASV armija paraksta līgumu par "Stingers" raķešu krājumu papildināšanu

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defense News
Pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma "Stinger"
Foto: Pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma "Stinger" Foto: TpyxaNews/Twitter

ASV armija ir noslēgusi 624,6 miljonus ASV dolāru vērtu līgumu ar "Raytheon Technologies" par pretgaisa raķešu "Stinger" ražošanu, lai papildinātu savus krājumus pēc tam, kad aptuveni 1400 raķešu "Stinger" tika nosūtītas uz Ukrainu, lai stiprinātu valsts aizsardzību pret Krievijas iebrukumu.

"Raytheon" izgatavos 1300 jaunas raķetes "Stinger" līdz 2026. gada vidum, teikts paziņojumā, kas publicēts neilgi pēc līguma paziņojuma.

"Līgumā ir iekļauti noteikumi par inženiertehnisko atbalstu, kā arī testēšanas aprīkojumu un atbalstu, kas nepieciešams, lai novērstu novecošanu, modernizētu galvenās sastāvdaļas un paātrinātu ražošanu," teikts uzņēmuma paziņojumā.

"Stinger" un "Javelin" ir bijuši ļoti pieprasīti Ukrainā kā efektīvi līdzekļi Krievijas iebrukuma atvairīšanai. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī Pentagons ir nosūtījis vairāk nekā "5500" Javelin prettanku raķešu, kā arī citus aizsardzības materiālus.

Šomēnes Kongress pieņēma 40 miljardu ASV dolāru izdevumu paketi Ukrainai, kas ļauj Džo Baidena administrācijai nosūtīt uz Ukrainu vēl 11 miljardus vērtu ASV militāro ekipējumu.

Kopš 2005. gada armija nav iegādājusies nevienu raķeti "Stingers", jo tā sāk izstrādāt nākamās paaudzes pārnēsājamo pretgaisa raķešu sistēmu, vienlaikus modernizējot pašreizējos krājumus.

Pentagons nesen arī vienojās ar "Raytheon" un "Lockheed Martin" par līgumu 9,9 miljonu ASV dolāru apmērā, lai grozītu iepriekš noslēgto līgumu par "Javelin" prettanku raķešu inženierijas pakalpojumiem.

Šī līguma slēgšanas tiesību piešķiršana seko diviem citiem šomēnes veiktiem grozījumiem līgumos par 239 miljoniem ASV dolāru un 309 miljoniem ASV dolāru par "Javelin" ražošanu, kas jāpabeidz līdz 2025. gada beigām, lai papildinātu uz Ukrainu nosūtītos krājumus, kā arī apgādātu Norvēģiju, Albāniju, Latviju un Taizemi. Līgumam, kas noslēgts līdz 2019. gadam, ir noteikts maksimālais apjoms aptuveni 2,2 miljardi ASV dolāru.

"Lockheed" izpilddirektors Džims Taiklet skaidroja, ka uzņēmuma mērķis ir gandrīz dubultot "Javelin" prettanku raķešu ražošanu līdz 4000 raķetēm gadā, bet tas prasīs vairākus mēnešus, varbūt pat pāris gadus.

Sagaidāms, ka jaunie līgumi, ar kuriem aizstās no ASV krājumiem nosūtītās raķetes "Javelin" un "Stingers", tiks pabeigti mēneša sākumā, kas ir ļoti straujš temps armijai, nesenajā liecībā Kongresā likumdevējiem sacīja tās iegādes vadītājs Duglass Bušs.

Dalies ar šo ziņu