“Sargs.lv” pēta: kāpēc Ukrainai tik nozīmīgi tieši “Leopard 2” tanki?

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Washington Post/19fortyfive.com
Militārās mācības “Iron Spear 2021”
Foto: Vācu kaujas grupas tanks "Leopard 2" mācībās "Iron Spear 2021" / Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Pēc savstarpējās diplomātiskās saspēles starp ASV un Vāciju šonedēļ beidzot tika apstiprināts, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem tiks nodoti aptuveni 80 ilgi gaidītie vācu ražojuma “Leopard 2” tanki. “Sargs.lv” jau rakstīja, ka Vācija un tās sabiedrotās valstis plāno "ātri" nosūtīt uz Ukrainu divus “Leopard 2” tanku bataljonus, kā trešdien, 25. janvārī, paziņoja Vācijas valdība, piebilstot, ka Vācija nodrošinās 14 “Leopard 2A6” tankus. Citas valstis, kas varētu sūtīt savus “Leopard” karā pret Krieviju, ir Polija, Spānija, Norvēģija un Somija. “Sargs.lv” pēta, kāpēc tieši “Leopard 2” tankiem varētu izrādīties tik būtiska nozīme Ukrainas potenciālajos panākumos kaujas laukā.

Lai arī ceļā uz Ukrainu ir arī Lielbritānijas ražotie tanki “Challenger 2” un amerikāņu “M1 Abrams”, paši ukraiņi vislielākās cerības liek uz “Leopard” kaujas mašīnām. Starp šo tanku galvenajām priekšrocībām minēts ātrums, vienkārša ekspluatācija un, protams, salīdzinoši lielā pieejamība Eiropas sabiedroto valstīs. 26. janvārī Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss apliecināja, ka Vācijas solītie tanki "Leopard" ieradīsies Ukrainā aptuveni marta beigās vai aprīļa sākumā.

Tanka “Leopard 2” ražošana uzsākta 1979. gadā, kopš tā laika tas piedzīvojis vairākas modifikācijas, iegūstot un nostiprinot reputāciju kā viens no labākajiem kaujas tankiem pasaulē. “Leopard 2” izstrādāja Rietumvācijas ieroču ražotājs “Krauss-Maffei Wegmann”, lai aizstātu oriģinālo tanku “Leopard”, kas Vācijas bruņoto spēku rīcībā nokļuva vēl tālajā 1965. gadā. Tanks “Leopard 2” pēc saviem parametriem un tehnoloģiskā līmeņa ievērojami pārspēj daudzus padomju periodā ražotos tankus, ko šodien izmanto Krievijas un Ukrainas karavīri.

Image
Vācu "Leopard 2" tanks Ādažu poligona.
Vācu "Leopard 2" tanks Ādažu poligonā. Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Arī vecākas tanka versijas ir aprīkotas ar modernu optiku, tostarp termiskās redzamības iekārtu, kas ļauj tanku efektīvi izmantot kaujas darbībās jebkurā diennakts laikā, kā arī optisko tālummaiņu un lāzera tēmēkli mērķu izsekošanai. Šos tankus raksturo arī laba dinamika – tie spējīgi sasniegt pat 70 km/h, neraugoties uz 55 tonnu pašmasu.

Atšķirībā no vāji aizsargātajiem padomju “T-72” tankiem, kuros munīcijas rezerve atrodas tieši zem ekipāžas, eksplozijas gadījumā to iznīcinot, “Leopard 2” apkalpe un munīcija ir nodalīta, sniedzot apkalpes locekļiem lielākas drošības garantijas.

“Leopard 2” ir aprīkots ar dīzeļdzinēju, kas ir atbilstošākais Ukrainas apstākļiem un pieejamajām degvielas rezervēm, turklāt ar pilnu uzpildi tanks ir spējīgs nobraukt teju 340 km. Vēl viena nozīmīga priekšrocība ir iespēja izmantot standartizēto NATO 120mm munīciju, kas ļautu Ukrainai piekļūt ievērojamiem munīcijas krājumiem.

Šobrīd zināms, ka ASV plāno piegādāt Ukrainai 31 tanku “M1 Abrams”, kas ir viens no galvenajiem “Leopard 2” “konkurentiem” kopējā NATO tanku flotē. Lai arī amerikāņu tanks ir labāk aizsargāts un aprīkots ar mūsdienīgākām tehnoloģijām, tam ir ievērojami lielāka pašmasa (ap 75 tonnas), bet reaktīvajam dzinējam ir liels degvielas patēriņš, turklāt nepieciešama daudz grūtāk piegādājamā reaktīvā degviela. Apvienojumā ar specifiskām apkopes prasībām tas rada nopietnus loģistikas izaicinājumus, ar ko nebūtu jāsaskaras “Leopard 2” piegādēs.

Atvaļinātais ASV bruņoto spēku tanku komandieris R. Cimermans vietnē “www.19fortyfive.com” atminas, ka kādās mācībās Vācijā viņam bijusi iespēja vadīt “Leopard 2” apkalpi, un tanku raksturo kā ļoti precīzu, tehnoloģiski pārdomātu un stabilu kaujas mašīnu  -“bija sajūta kā braucot ar “mersedesu””. Bijušais komandieris pauž, ka “Leopard 2” pārsteidzis arī ar optikas kvalitāti un dzinēja izturību, un pavisam noteikti nebūtu atteicies ar šādu kaujas mašīnu doties īstā kaujas uzdevumā.

Image
Vācu "Leopard 2" tanks Ādažu poligonā
Vācu "Leopard 2" tanks Ādažu poligonā. Foto: Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija
“Manā skatījumā gan toreiz, gan tagad “Leopard 2” ir lieliska kaujas mašīna, kas veiksmīgi turpina vācu augstākās klases bruņutehnikas izstrādes tradīciju no Otrā pasaules kara laikā ražotajiem tankiem “Panther” un “Tiger”. R. Cimermans gan piebilst, ka tanka veiksmīga izmantošana kaujas laukā lielā mērā būs atkarīga arī no ekipāžu apmācības līmeņa un loģistikas nodrošinājuma.

Militārie eksperti lēš, ka šobrīd Eiropā kopā ir ap 2000 tanku “Leopard 2”, no kuriem vairāk nekā puse ir vecākie 2A4 un 2A5 varianti, ieskaitot vairāk nekā 200 tankus, kas atrodas glabāšanā Vācijā. Lielākā daļa Vācijas eksportēto “Leopard 2” tanku ir piegādāti citām Eiropas valstīm vai NATO dalībvalstīm, taču tos izmanto bruņotie spēki arī tādās valstīs kā Singapūra, Čīle un Katara.

Dalies ar šo ziņu