Vācija: Eiropas sabiedrotie uz Ukrainu nosūtīs aptuveni 80 “Leopard 2” tankus

Ārvalstīs
Politico/ LETA/ AFP/ DPA/ Sargs.lv
NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadītās militārās mācības “Iron Spear 2022”. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadītās militārās mācības “Iron Spear 2022”. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Ilgi gaidītais brīdis, kad Vācija nosūtīs uz Ukrainu “Leopard 2” tankus ir pienācis un līdz ar Vāciju, arī citas Eiropas valstis nodos Ukrainai savus “Leopard”, tādējādi nodrošinot Ukrainai 80 tanku floti. Kanclers Olafs Šolcs šādu lēmumu pieņēma, drīz pēc tam, kad ASV paziņoja, ka piekrīt nosūtīt savus tankus uz Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Vācija un tās sabiedrotās valstis plāno "ātri" nosūtīt uz Ukrainu divus “Leopard” 2 tanku bataljonus, kas būtu aptuveni 80 kaujas transportlīdzekļu, tā trešdien paziņoja Vācijas valdība, piebilstot, ka Vācija nodrošinās 14 “Leopard” 2A6 tankus.

Citas valstis, kas varētu sūtīt savus “Leopard” karā pret Krieviju, ir Polija, Spānija, Norvēģija un Somija.

Kanclera Olafa Šolca lēmums iezīmē izšķirošu brīdi Rietumu atbalstam Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju. Ukraina karo jau 11 mēnešus un aizvien pieaug bažas par Krievijas gatavošanos jaunai ofensīvai.

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss (Boris Pistorius) žurnālistiem sacīja, ka tanku apkalpju apmācība sāksies "ļoti drīz" un ka leopardi Ukrainā ieradīsies aptuveni pēc trim mēnešiem. Berlīne arī nodrošinās "loģistiku, munīciju un sistēmu apkopi".

Volodimirs Zelenskis sociālo tīklu platformā “Twitter” atzinīgi novērtēja šo soli. "Sirsnīgi pateicīgs kancleram un visiem mūsu draugiem Vācijā," viņš rakstīja.

Krievijas vēstnieks Vācijā Sergejs Ņečajevs (Sergei Nechaev) paziņojumā norādīja, ka lēmums ir "ārkārtīgi bīstams", un paceļ konfliktu "jaunā konfrontācijas līmenī".

Kijeva jau ilgu laiku bija mudinājusi Vāciju un citus sabiedrotos apgādāt tās armiju ar jaudīgo Vācijā ražoto tanku “Leopard” 2, taču O.Šolcs vilcinājās pieņemt šādu lēmumu. Daļēji baidoties, ka tas varētu ievilkt Vāciju vai NATO konfliktā ar Krieviju.

ASV prezidenta Džo Baidena paziņojums par amerikāņu tanku M1 “Abrams” nosūtīšanu uz Ukrainu veicināja kanclera lēmumu. O.Šolcs bija pakļauts milzīgam Eiropas valstu, kā arī viņa paša valdības koalīcijas partneru spiedienam. Tā kā tanki tiek ražoti Vācijā, to reeksportam bija nepieciešams Vācijas valdības apstiprinājums.

Image
Vācu "Leopard 2" tanks Ādažu poligona. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Vācu "Leopard 2" tanks Ādažu poligona. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Tagad Vācija sniegs nepieciešamo reeksporta atļauju tādām partnervalstīm kā Spānija, Polija, Somija un Norvēģija, kuras "vēlas ātri piegādāt “Leopard” 2 tankus no saviem krājumiem", sacīja Vācijas valdības preses pārstāvis.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs “Twitter” paziņoja, ka "ļoti atzinīgi vērtē" Berlīnes lēmumu. "Kritiskā kara brīdī tie var palīdzēt Ukrainai sevi aizstāvēt, uzvarēt un gūt virsroku kā neatkarīgai valstij," atzina NATO ģenerālsekretārs.

Spānijai pieder viena no lielākajām “Leopard” flotēm Eiropas Savienībā - 347 tanki. Valsts šodien paziņoja, ka ir gatava nosūtīt tankus uz Ukrainu, taču nenorādīja, cik tie varētu būt un kad tos varētu piegādāt.  

Image
NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadītās militārās mācības “Iron Spear 2022”. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadītās militārās mācības “Iron Spear 2022”. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Norvēģijas valdība apsver iespēju nosūtīt uz Ukrainu astoņus no saviem 36 tankiem “Leopard”, taču lēmums vēl nav pieņemts, otrdienas vakarā vēstīja Norvēģijas laikraksts “DN”.

Portugāle, kurai ir 37 “Leopard” tanki, varētu nodrošināt četrus. Nīderlande, kas no Vācijas iznomā 18 leopardus, arī vēlas nodot daļu no savām bruņumašīnām. Otrdien Nīderlandes premjerministrs Marks Rute sacīja, ka ir gatavs apsvērt iespēju iegādāties tankus no Vācijas un nosūtīt tos uz Ukrainu, taču lēmums nav pieņemts.

Zviedrija pašlaik neplāno sūtīt tankus "Leopard”2 uz Ukrainu, bet neizslēdz šādu soli nākotnē, šodien paziņoja Zviedrijas aizsardzības ministrs Pols Jonsons.

Starptautiskā Stratēģisko pētījumu institūta (IISS) nesen veiktajā analīzē secināts, ka gadījumā, ja Kijiva saņemtu aptuveni 100 šādus tankus, efekts varētu būt nozīmīgs. Tagad viss atkarīgs no sabiedroto valstu līderu lēmumiem.

Dalies ar šo ziņu