Aizsardzības ministrs: Lietuva iegādāsies amerikāņu bezpilota lidaparātus "Switchblade"

Tehnika un ekipējums
LETA/BNS
ASV ražotais bezpilota lidaparāts "Switchblade 600" izstādē "Eurosatory" Francijas galvaspilsētā Parīzē
Foto: AP/Scanpix

Lietuva drīzumā parakstīs līgumu par kaujas bezpilota lidaparātu "Switchblade" iegādi, paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.
 

"Jā, tuvāko dienu laikā tiks parakstīts vēl viens līgums, šajā gadījumā ar "Switchblade 600" ražotāju. Šie kaujas bezpilota lidaparāti ar kaujas rādiusu 40 kilometru, un mēs būsim pirmā valsts pasaulē [pēc ASV], kas tos nākamgad iegādāsies," Anušausks sacīja intervijā Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai.

Komentējot Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizīti Baltkrievijā, kas sākās pirmdien, Anušausks teica, ka drošības situācija reģionā nav mainījusies, tomēr arī apdraudējums nav zudis.

"Pašlaik drošības situācija Lietuvā un visā mūsu reģionā nav mainījusies. Tā saglabājas tāda pati, kāda bija kara sākumā," klāstīja Lietuvas aizsardzības ministrs, piebilstot, ka "pašlaik nav draudu par konvencionālu uzbrukumu NATO dalībvalstīm".

"Neskatoties uz zaudējumiem, Krievija ir atjaunojusi daļu savu spēju, arī Kaļiņingradas apgabalā. Jā, spēki Baltkrievijā ir mazāki nekā bija kara sākumā," atzina ministrs, vienlaikus piebilstot, ka tie tomēr ir atjaunoti.

ASV kompānija "AeroVironment" bezpilota lidaparāta modeli "Switchblade 600" prezentēja 2020.gadā. ASV šogad Ukrainai piegādājušas vairāk nekā 700 2011.gadā prezentētā modeļa "Switchblade 300" bezpilota lidaparātu.

Pagājušajā nedēļā Lietuva parakstīja 495 miljonu dolāru (466 miljoni eiro) līgumu ar ASV valdību par augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu HIMARS palaišanas iekārtu iepirkumu. Līgumu izpildīs kompānija "Lockheed Martin". HIMARS ir savienojamas ar citām Lietuvas Bruņoto spēku izmantotajām tehnoloģijām, tādēļ vieglāka būs sistēmu integrācija esošajos aizsardzības plānos un savaldīšanas stiprināšana.

Dalies ar šo ziņu