Polija vēlas iegādāties 500 amerikāņu raķešu palaišanas iekārtas HIMARS

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News
Augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēma M142 jeb HIMARS
Foto: Augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēma M142 jeb HIMARS Foto: AFP/Scanpix

Kamēr Polija paātrina vairākus iepirkumus saistībā ar Krievijas iebrukumu kaimiņvalstī Ukrainā, Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks paziņoja, ka ir parakstījis lūgumu no ASV iegādāties aptuveni 500 augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas M142 jeb HIMARS.

Ministrs norādīja, ka saskaņā ar plānu daļu šo sistēmu ražos Polijā bāzētās rūpnīcās, un Varšava vēlas nodrošināt ieroču "integrāciju ar Polijas kaujas vadības sistēmu".

Polijas valdība 2018. gada oktobrī nosūtīja oficiālu pieprasījumu iegādāties ASV "Lockheed Martin" ražotās nesējraķetes programmas Homar ietvaros. Abas valdības 2019. gada februārī parakstīja vienošanos, kas ļauj programmas pirmajā posmā iegādāties kopumā 20 raķešu sistēmu.

Polijas Nacionālās aizsardzības ministrija paziņoja, ka pirmā HIMARS līguma vērtība ir aptuveni 414 miljoni ASV dolāru. Piegādes saskaņā ar šo līgumu ir plānots pabeigt līdz 2023. gadam.

Šis iepirkums seko dažas dienas pēc tam, kad M. Blaščaks paziņoja, ka ministrija ir iesniegusi vēstuli ar lūgumu iegādāties no ASV vēl sešas "Patriot" baterijas, lai stiprinātu Polijas vidējā darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības spējas.

Dalies ar šo ziņu