Zviedrija plāno iegādāties Latvijā un Somijā ražotās “Patria” 6x6 bruņumašīnas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hulkvists vizītes laikā Latvijā
Foto: Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hulkvists vizītes laikā Latvijā Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hulkvists vizītes laikā Latvijā atzina, ka Zviedrijas bruņotie spēki līdz 2025. gadam plāno iegādāties Latvijas un Somijas ražotās “Patria” 6x6 bruņumašīnas, taču konkrētu skaitu un komplektāciju neatklāja.

P. Hulkvists tikās arī ar Latvijas aizsardzības ministru Arti Pabriku un pārrunāja reģionālās drošības jautājumus, tostarp Krievijas izvērsto karu Ukrainā un veiktos pasākumus Ukrainas atbalstam.

P. Hulkvists Latvijas vizītes laikā apmeklēja Ādažu militāro bāzi, kur tuvāk iepazinās ar Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes daudznacionālās kaujas grupas darbu.

Vizītes laikā Zviedrijas aizsardzības ministrs iepazinās ar Somijas un Latvijas ražoto “Patria” 6x6 bruņumašīnu.

Image
Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hulkvists vizītes laikā Latvijā
Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hulkvists vizītes laikā Latvijā Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau iepriekš ziņoja, ka “Patria” 6x6 bruņumašīnas 6x6 tiek daļēji komplektētas Somijā, taču Latvijā tiek pabeigta komplektācijas noslēdzošā daļa. Vienas bruņumašīnas “salikšana” pilnībā aizņem aptuveni 200 stundas jeb vairāk nekā nedēļu, jo tas ir roku darbs, ko pašlaik veic vairāki iepriekš Somijā apmācīti Latvijas speciālisti. No 2023. gada plānots, ka transportlīdzekļu komplektācija Latvijā tiks veikta pilnā apmērā, turklāt arī lielākā daļa detaļu tiek ražotas tepat Latvijā.

Militārā transporta industrija Latvijā līdz šim nav bijusi attīstīta, tāpēc šis veiksmīgais Somijas un Latvijas kopprojekts ir piemērs, kā sadarboties valdību līmenī, operatīvi nodefinēt nepieciešamā transporta specifikācijas un sākt ražošanu.

“Lai arī šis ir līdz šim vērienīgākais NBS tehniskais projekts, tas nebūt nav pēdējais. Šobrīd Latvijā notiek arī kvalitatīvu dronu ražošana, un šiem sadarbības uzņēmumiem esam pasūtījuši arī jau cita tipa dronus. Tāpat bruņotajiem spēkiem nākotnē ir interese par kāpurķēžu tehnikas iespējamo ražošanu Latvijā,” pauž A. Pabriks.
Image
Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hulkvists vizītes laikā Latvijā
Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hulkvists vizītes laikā Latvijā Foto: Kaspars Lejnieks

Zviedrijas aizsardzības ministrs Latvijā ieradās 12. aprīlī, kad kopā ar Latvijas aizsardzības ministru pārrunāja divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, kā arī starptautisko sadarbību Eiropas Savienības, NATO un Lielbritānijas vadīto Apvienoto reaģēšanas spēku (Joint Expeditionary Force) formātā. Šodien, 13. aprīlī P. Hulkvists apmeklēja Ādažu militāro bāzi, kur tuvāk iepazinās ar Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes daudznacionālās kaujas grupas darbu.

Dalies ar šo ziņu