Zviedrijas aizsardzības ministrs: Nepieciešams stiprināt Baltijas jūras reģiona valstu drošību

Latvijā
Sargs.lv
Zviedrijas aizsardzības ministrs Peters Huldkvists kopā ar Latvijas aizsardzības ministru Arti Pabriku
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hulkvists (Peter Hultqvist) vizītes laikā Latvijā apliecināja gatavību un nepieciešamību stiprināt Baltijas jūras reģiona valstu sadarbību un aizsardzību. Vizītes laikā P. Hulkvists ar Latvijas aizsardzības ministru Arti Pabriku pārrunāja arī reģionālās drošības jautājumus, tostarp Krievijas izvērsto karu Ukrainā un veiktos pasākumus Ukrainas atbalstam.

P. Hulkvists atzina, ka šobrīd ir ļoti svarīgi turpināt un pastiprināt Baltijas jūras reģiona valstu sadarbību, lai nodrošinātu drošību Baltijas jūrā. Vizītes laikā tika apspriesta potenciālā Zviedrijas bruņoto spēku pārstāvniecības nodrošināšana Latvijā, taču šobrīd detalizētāku informāciju nevarēja atklāt, jo norit sarunu process.

“Mēs redzam, ka Maskavas režīms ir ļoti brutāls, un tas pārkāpj jebkuru starptautisko normu robežu, kas regulē starpvalstu sadarbību. Notikumi Ukrainā ir simtprocentīga Krievijas atbildība. Krievija draud Eiropas valstīm, kas Zviedrijas skatījumā ir absolūti nepieņemami. Šobrīd ir ļoti svarīgi būt vienotiem ne tikai Eiropas Savienības ietvaros, bet arī visā NATO,” atzīst P. Hulkvists.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par iespējamo Zviedrijas iestāšanos NATO, aizsardzības ministrs skaidroja, ka šobrīd Zviedrijas aizsardzības ministrija sadarbībā ar ārlietu ministriju ir uzsākusi veidot jaunu valsts drošības analīzi, kurā tiktu apsvērti dažāda līmeņa drošības jautājumi – arī iestāšanās NATO. Paredzēts, ka drošības analīze tiks pabeigta maija beigās.

“Tas, ko šobrīd dara Krievija, tas ir atstājis ļoti būtiski ietekmi uz drošības situāciju Eiropā. Šī Krievijas rīcība arī mentāli izmainīja līdz šim esošo situāciju Eiropā,” piebilda P. Hulkvists.

Zviedrijas aizsardzības ministrs Latvijā ieradās 12. aprīlī, kad kopā ar Latvijas aizsardzības ministru pārrunāja divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, kā arī starptautisko sadarbību Eiropas Savienības, NATO un Lielbritānijas vadīto Apvienoto reaģēšanas spēku (Joint Expeditionary Force) formātā. Šodien, 13. aprīlī P. Hulkvists apmeklēja Ādažu militāro bāzi, kur tuvāk iepazinās ar Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes daudznacionālās kaujas grupas darbu.

Dalies ar šo ziņu