Līdz ar nesen izvietotajiem ASV karavīriem Eiropā ieradīsies arī smagā bruņutehnika

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Stars and Stripes
ASV karvīri pirms došanās uz Eiropu
Foto: Corey Dickstein/Stars and Stripes

Līdz ar pagājušajā nedēļā Eiropā izvietotajiem ASV Stjuarta Forta bāzes karavīriem, kas dislocēti, lai atturētu Krievijas agresiju, NATO Austrumu flangā tiks izvietota arī pirmā smagās bruņutehnikas brigāde, tostarp tanki un pašgājējartilērija, ziņo ASV izdevums “Stars and Stripes”.

Eiropā šobrīd ieradušies aptuveni 3800 karavīru no ASV 3. kājnieku divīzijas 1. bruņotās brigādes kaujas grupas. Brigādes karavīri Hohenfelsā, Vācijā ieradās pēc tam, kad 24. februārī Krievija sāka agresīvu karu Ukrainā, lai stiprinātu NATO aizsardzību tās Austrumu flangā.

Līdz ar kaujas grupas karavīriem, Vācijā tiks izvietota arī smagās bruņutehnikas brigāde, kuras sastāvā ir mehanizētie lielgabarīta transportlīdzekļi, kā tanki, pašgājēj artilērija un kājnieku kaujas bruņumašīnas “Bradley”.

“Strars and Stripes”, atsaucoties uz ASV 69. bruņotā pulka 1. brigādes 3. bataljona rotas komandiera kapteiņa Troja Makuleca sacīto, raksta – vienība Eiropā dislocēta vien septiņus mēnešus pēc tam, kad brigādes atgriezusies no deviņus mēnešus ilgās apmācību operācijas Dienvidkorejā.

“Ja pirms apmācības operācijas Korejā, kur ASV karavīri apmācībai kopā ar Dienvidkorejas bruņotajiem spēkiem, tad pirms došanās uz Eiropu nebija tik daudz laika, lai sagatavotos. Apmācību, ko bijām ieplānojuši nākamajiem trīs līdz četriem mēnešiem, praktiski paveicām 20 dienās,” norāda kapteinis.

Viņš arī norāda – lielākā daļa vienības nekad iepriekš nav piedalījusies kaujās. Lai gan prezidents Džo Baidens ir vairākkārt teicis, ka ASV karavīrus nesūtīs uz Ukrainu, karavīru izvietošana tāpat ir uzskatāma par kaujas operāciju, nevis tipisku apmācības rotāciju.

Līdzīgi, arī seržants Džošua Kūners, kurš ir tanka vada komandieris ar 15 gadu pieredzi armijā, tostarp piedaloties arī starptautiskajā operācijā Irāka, saka – šī operācija Eiropā radījusi pavisam citādas sajūtā, nekā iepriekš.

"Mūsu nespēja paredzēt visu to lika koncentrēties uz lietām, kas jādara nekavējoties. [..] Piemēram, apmācību, kas parasti ilgst no 12 līdz 21 dienai, paveicām piecu laikā. Lai arī saīsinātā apmācība rada lielāku stresu īstermiņā, tomēr tā ir labākā apmācība operācijai, ar kuru saskarsimies – lai arī kāda tā būtu,” sacīja seržants.

Tāpat neviens no ASV karavīriem nav drošs par laiku, kas brigādei būs jāpavada operācijā Eiropā. Vienībai tika dots rīkojums sagatavoties palikšanai uz sešiem mēnešiem, taču, turpinoties Krievijas iebrukumam Ukrainā un NATO sabiedroto bažām, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins varētu vērst savus spēkus arī pret kādu NATO valsti, ASV amatpersonas brīdinājušas karavīrus, ka brigādes izvietošanas termiņš var tikt pagarināts vai saīsināts.

Pentagons jau ir pagarinājis 1. kājnieku divīzijas 1. brigādes kaujas grupas, vēl vienas smagās bruņutehnikas brigādes, izvietošanu Eiropā, kurai tuvāko nedēļu laikā bija paredzēts atgriezties Fortrailijā, Kanā.

Tikmēr vienība, kurai bija paredzēts aizstāt 1. brigādes kaujas grupu, Eiropā tiks izvietota tuvāko nedēļu laikā. Līdz ar to kontinentā pirmo reizi pēdējo desmit gadu laikā kopumā atradīsies trīs ASV smagās bruņutehnikas brigādes.

ASV 3. kājnieku divīzijas komandieris ģenerālmajors Čārlzs Kostanca norāda – ņemot vērā Krievijas rīcību, amerikāņu izvietošana Eiropā ir pareizs solis.

Vācijā izvietotā bruņutehnikas brigāde paredzēta, lai to varētu iespējami ātri nosūtīt amerikāņu spēkiem liela konflikta gadījumā Eiropā.

Dalies ar šo ziņu