“Forbes”: Igaunijas jaunās pretkuģu raķetes būs spēcīgs ierocis Krievijas atturēšanā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Forbes/David Axe
Pretkuģu raķete "Blue Spear"
Foto: Foto: Naval Post

Nesen iegādātās pretkuģu raķetes “Blue Spear” Igaunijas Aizsardzības spēkiem dos ievērojamas spējas, lai atturētu Krieviju un  kara gadījumā traucētu tai veikt Kaļiņingradas apgabala apgādi, tā raksta žurnāla “Forbes” aizsardzības nozares apskatnieks Deivids Akss (David Axe).

Viņš norāda, ka no “Proteus Advanced Systems” iegādātās pretkuģu raķetes būs pirmais šāda veida ierocis Igaunijas bruņojumā. Šāds spēka potenciāls Igaunijas rokās konflikta gadījumā var radīt visai nopietnas problēmas Krievijai.

Lai gan raķešu rādiuss ir līdz 200 jūdzēm, salīdzinoši mazajā Baltijas jūrā šāds ieroča darbības rādiuss ir gana efektīvs. Piemēram, no Igaunijas teritorijas palaistās mobilās “Bule Spear” raķetes var sasniegt arī Santkpēterburgas ostu, tādējādi apdraudot Kaļiņingradas apgādi, kas šobrīd ir militarizētākā teritorija visā Eiropā un Krievijas bruņoto spēku priekšpostenis starp apkārtējām NATO dalībvalstīm.

Tieši Kaļiņingradas faktors Krievijai sniedz iespējas apdraudēt visas trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Kā norāda apskatnieks, “Blue Spear” ir Izraēlas modernākās pretkuģu raķetes “Gabriel” jaunākā versija, ko iespējams palaist no mobilajām starta iekārtām, kuras var uzmontēt uz kravas mašīnām.

Šo raķešu priekšrocība ir tā, ka tās spēj lidot ļoti zemu, savukārt to vadības sistēma ir droša pret dažāda veida traucējumiem.

Lai gan šo raķešu rādiuss ir līdz 200 jūdzēm, Baltijas jūras gadījumā tas ir pietiekošs rādiuss. No Igaunijas palaistās raķetes spēj pilnībā “nosegt” Somu līci, caur kuru pa jūras ceļu iespējams sasniegt Kaļiņingradu.

Kā norāda D. Akss, no militārā viedokļa Kaļiņingradai kā spēku izvietošanas vietai ir ne tikai stiprās puses, bet arī būtiski trūkumi. Kara gadījumā NATO valstis varētu itin viegli apturēt vilcienu, autotransporta, kā arī lidmašīnu satiksmi uz šo apgabalu. Tas neļautu Krievijai pienācīgi apgādāt tur dzīvojošos 400 tūkstošus cilvēku, kā arī tur koncentrēto karaspēku.  

Lai gan NATO aliansei Baltijas jūras reģionā ir spēcīgi spēki, Baltijas valstu rīcībā esošie kuģi drīzāk ir piemēroti tikai un vienīgi savu valstu ostu aizsardzībai, bet ne uzbrukuma atvairīšanai.

Šobrīd no mobilajām krasta platformām palaižamās raķetes “Blue Spear” Igaunijai spēj sniegt būtiskas aizsardzības spējas, īpaši, ja runa ir par iespējamu Krievijas veiktu jūras desantu Igaunijas teritorijā. Tiesa, šīm raķetēm var būt arī uzbrukuma potenciāls, ņemot vērā, ka gar Igaunijas krastiem ved kuģu ceļi, kuri ar pārtiku, degvielu un munīciju apgādā Kaļiņingradas apgabalu.

D. Akss arī norāda – “Blue Spear” nav tikai un vienīgi klasiska pretkuģu raķete. To ir iespējams palaist arī pa sauszemes mērķiem. Viņš atgādina – arī Sanktpēterburga ir šo raķešu sniedzamības zonā.

Vienlaikus “Forbes” apskatnieks atzīst – nav skaidrs cik daudz raķešu būs Igaunijas rīcībā, ņemot vērā, ka šis pirkums nebūs no lētākajiem. Šobrīd vienas šādas raķetes cena ir ap pieciem miljoniem ASV dolāru. Iepriekš precīzo ieroču iegādes skaitu, kā arī summu par kādu slēgts darījums neatklāja nedz Igaunijas aizsardzības ministrija, nedz  ieroču piegādātājs “Proteus Advanced Systems”.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Igaunija līdz ar pretkuģu raķešu pirkumu, nesen iegādājusies arī modernas pretkuģu jūras mīnas. Ar šiem ieročiem Igaunija plāno būtiski nostiprināt savas piekrastes aizsardzības spējas.

Dalies ar šo ziņu