Igaunijas Jūras spēki no Somijas uzņēmuma iegādājušies modernas jūras mīnas

Ārvalstīs
Sargs.lv/Err.ee
Jūras spēki
Foto: Foto: Igaunijas Jūras spēki

Igaunijas Jūras spēki no pagaidām vārdā nenosaukta Somijas uzņēmuma iegādājušies “ievērojamu” apjomu modernāko jūras mīnu, kas tiks piegādātas līdz šī gada beigām. Tā, atsaucoties uz Igaunijas “ETV” ziņu raidījumu “Aktuaalne kaamera”, raksta sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Igaunijas Jūras spēku (Merevägi) komandieris flotiles admirālis Juri Saska (Jüri Säska) raidījumam norādījis – ir izstrādāti priekšlikumi par to, kas un no kā tiks iepirkts. Šis priekšlikums nāk no Igaunijas Aizsardzības spēku komandiera valdībai. Raidījumā “Aktuaalne kaamera” arī izskanējis, ka Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs (RKIK) ir noslēdzis līgumu ar kādu Somijas firmu, tāpat turpinoties arī pretkuģu raķešu iepirkuma process.

Tikmēr centra gaisa un jūras spēku projektu vadītājs Asko Kivinuks raidījumam sacījis, ka “pašlaik norit sarunas un sagaidāms, ka iepirkuma vai līguma slēgšana notiks šī gada laikā”.

Kā norāda Jūras spēku komandieris, nesen iepirktās modernās jūras mīnas padarīs militārās mācības vēl efektīvākas, ņemot vērā daudzveidīgo tehnoloģiju attīstību pasaulē. Šis iepirkums ietver arī programmatūru, ko izmantot mīnu izvietošanai.

"Atzīstu, ka pēdējā laikā neesam atkārtojuši daudzās praktiskās iemaņas, kā tās iegremdēt ūdenī, vismaz ne tā, kā to varēsim darīt tagad. Mainījies arī tas, ka šobrīd cilvēku ir mazāk, bet datoru vairāk," viņš saka.

Jūras mīnām ir svarīga loma Igaunijas aizsardzības ilgtermiņa stratēģiskajā plānā, jo piekrastes aizsardzība tiek uzskatīta par kritisku, lai atļautu pārvietošanās brīvību jūrā gan Igaunijas, gan tās sabiedroto valstu kuģiem, kā arī būtu nodrošināta aizsardzība pret potenciāliem jūras uzbrukumiem.

Pagaidām gan mīnu ražotājs netiek atklāts, tāpat kā iepirkto mīnu kopējās izmaksas un daudzums, norādot vien, kas tas esot “ievērojams”. Tā kā darījums noslēgts jau pirms apmēram sešiem mēnešiem, sagaidāms, ka mīnas Igaunijas Jūras spēkiem tiks piegādātas līdz šī gada beigām.

Kā atzīst Jūras spēku komandieris J. Saska,  jūras mīnas ir preventīvs atturēšanas līdzeklis. Ja ienaidnieks zina, ka kādā apgabalā atrodas jūras mīnas, tas uzbrukumu no jūras puses padara grūtāku. Turklāt šo mīnu atrašanās vieta netiks publiski izpausta, to zinās vien tie, kam tas nepieciešams dienesta pienākumu izpildē.

Viens no vissarežģītākajiem procesiem esot jūras mīnu ieprogrammēšana, lai atpazītu draugu no ienaidnieka un tās efektīvi un savlaicīgi izvietotu. Tieši tāpēc Igaunijas Jūras spēki šobrīd nodarbinot vairākus IT profesionāļus, kā arī tuvākajā laikā plānotas specifiskas apmācības.

Igaunijas Jūras spēki ir daļa no Igaunijas Aizsardzības spēkiem, un tiem ir liela pieredze jūras attīrīšanā no kara laika mīnām gan pie Igaunijas krastiem, gan citu valstu teritoriālajos ūdeņos. Igaunijas Jūras spēku, tāpat kā Latvijas Jūras spēku, kuģi ietilpst ir arī NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupā (SNMCMG1). SNMCMG1 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no divām alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai, un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā. 

Dalies ar šo ziņu