Igaunija paraksta līgumu par “Blue Spear 5G” mobilo pretkuģu raķešu sistēmu iegādi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ERR.ee/IAI.co.il
"Blue Spear" raķete
Foto: Foto: IAI.co.il

Igaunija parakstījusi līgumu ar Singapūras un Izraēlas kopuzņēmumu “Proteus Advanced Systems” par “Blue Spear 5G” mobilo pretkuģu raķešu sistēmu iegādi. Neviena no iesaistītajām pusēm gan neatklāj līguma vērtību un piegādājamo ieroču sistēmu skaitu.

Mobilā pretkuģu rakešu sistēma spēs nosegt visu Igaunijas piekrasti. Līdz ar šovasar iegādātajām jūras mīnām, “Blue Spear 5G” raķešu sistēma veidos vienotu piekrastes aizsardzības sistēmu.

“Ar mobilo pretkuģu raķešu sistēmu tiks ievērojami uzlabotas mūsu piekrastes aizsardzības spējas, kā arī nosūtīts skaidrs vēstījums, ka mēs esam gatavi ieguldīt reģionālajā un kolektīvajā drošībā. Šī ir viena no modernākajām Igaunijas Aizsardzības spēku raķešu sistēmām, un ir milzīgs lēciens Igaunijas aizsardzības spēku nodrošināšanā,” sacīja Igaunijas aizsardzības ministrs Kalli Lānets (Kalli Laanet).

Parakstītais līgums arīdzan paredz sadarbības iespējas Igaunijas aizsardzības industrijai

Raķešu sistēmu iegādei domāto finansējumu Igaunijas valdība apstiprinājusi jau aizvadītajā gadā.

 “Priecājamies, ka vienošanos izdevās panākt tik ātri. Iepirkumā bija daudz konkurētspējīgu un pievilcīgu piedāvājumu. Uzvarētājs tika izvēlēts, balstoties uz vērtēšanas kritērijiem, kas ietvēra iegādes izmaksas ekspluatācijas cikla izmaksas, vietējās nozares iesaisti un piegādes laiku,” sacīja Aizsardzības investīciju centra  (RKIK) gaisa un jūras departamenta vadītājs Asko Kivinuks (Asko Kivinuk).

 “Blue Spear” raķetes ir augstas precizitātes ieroču sistēma, ko iespējams lietot jebkuros laikapstākļos, iznīcinot mērķus jebkurā diennakts laikā. Šī ieroču sistēma ļauj iznīcināt jūras mērķus aiz horizonta redzamības līnijas. To iespējams lietot pret kustīgiem un stacionāriem mērķiem. “Blue Spear” darbības rādiuss ir 290 kilometri.

“Blue Spear” iespējams palaist no sauszemes platformām. Pēc izšaušanas raķete lido ar līdzskaņas ātrumu. Tās kaujas galviņā iestrādātas aktīvā radara meklēšanas spējas. Raķetes vadības sistēmā iestrādātā navigācijas sistēma ir pasargāta pret globālās pozicionēšanas signāla traucējumiem, nodrošinot maksimālu mērķa satriekšanas precizitāti.

Pretkuģu raķešu sistēmu izstrādās uzņēmums “Proteus Advanced Systems”, kas ir Izraēlas “Aerospace Industries” un Singapūras kompānijas “ST Engineering Land Systems” kopuzņēmums.

Dalies ar šo ziņu