“Raytheon” piedāvā Polijai iegādāties vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības raķetes “SkyCeptor”

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defence News
Polijas karavīri iepazīstas ar ASV pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot"
Foto: Foto: AFP/Scanpix

ASV aizsardzības nozares uzņēmums “Raytheon Technologies” paziņojis, ka 2022. gadā Polijai piegādās pirmās divas pretgaisa aizsardzības raķešu “Patriot” baterijas, kas būs aprīkotas ar 3+ konfigurācijas raķetēm, vēsta ASV izdevums “Defence News”.  Līdztekus “Raytheon” nācis klajā ar piedāvājumu piegādāt Polijai vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības raķetes “SkyCeptor”.

Ņemot vērā Polijas vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas “Wisla” projekta virzību, “Raytheon Technologies” cer iesaistīties arī šī projekta rūpnieciskajā sadarbībā kopā ar deviņiem poļu partneriem. Šī projekta otrajā posmā “Raytheon” Varšavai iecerējis piedāvāt “SkyCeptor” raķetes.

“Raytheon” pārstāvis un Polijas “Patriot” programmas direktors Šons Rantass (Shawn Rantas) norādīja, ka pagājušajā mēnesī tika parakstīts līgums ar Polijas valsts pārvaldīto aizsardzības gigantu “PGZ”. To “Raytheon” pārstāvis paziņoja Kielcē notiekošajā Polijas aizsardzības forumā “MSPO”.

"Šodien mums ir deviņi Polijas uzņēmumi, kas noslēguši līgumu un nodrošina produktus un pakalpojumus saskaņā ar “Wisla” programmas 1. fāzi," sacīja Š. Rantass, piebilstot, ka “Raytheon” risina sarunas ar Varšavu par “Wisla” programmas pagarināšanu.

Viņš sacīja, ka “Raytheon” piedāvā raķetes “SkyCeptor”, solot šī projekta otrajā posmā iesaistīt lielu skaitu Polijas uzņēmumu.

“Projekta “Wisla” otrā fāze ir nākamais loģiskais solis, lai turpinātu Polijas uzsākto pretgaisa aizsardzības sistēmas modernizāciju. Pārtvērējraķetes “SkyCeptor ir lētākā izvēle, turklāt to izstrādē būs milzīga loma Polijas rūpniecībai,” pauda Š. Rantass.

Raķetes “SkyCeptor” kopīgi izstrādāja “Raytheon Technologies”, sadarbojoties ar Izraēlas aizsardzības nozares uzņēmumu “Rafael Advanced Defense Systems”. Šobrīd raķetes “SkyCeptor” ir daļa no Izraēlas izveidotās pretraķešu aizsardzības sistēma “Dāvida linga” (“David’s Sling”).

“Defence News” arī atgādina, ka “Raytheon Technologies” kopā ar Norvēģijas aizsardzības uzņēmumu “Kongsberg Defense and Aerospace”, Eiropas aizsardzības gigantu “MBDA” un Izraēlas uzņēmumiem “Israel Aerospace Industries” un “Rafael Advanced Defense Systems” sacenšas par tiesībām īstenot Polijas tuvā darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas programmu.

Paturot prātā plānoto iepirkuma līgumu, Polijas Aizsardzības ministrija un valsts aizsardzības milzis “PGZ” Kielcē parakstīja sadarbības līgumu, kas kalpos kā sistēmas integrētājs, sadarbojoties ar izvēlēto ārvalstu partneri.

Dalies ar šo ziņu