Jau 10 gadus Rumānijā izvietota NATO pretraķešu aizsardzības sistēma

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/NATO.int
Foto:  NATO.int
Foto: Foto: NATO.int

12. maijā apritēja 10 gadi kopš vienošanās starp Rumāniju un ASV par NATO sauszemes ballistisko raķešu aizsardzības sistēmas izvietošanu Rumānijas dienvidos, raksta NATO oficiālā ziņu vietne "NATO.int".

Attālinātā formātā uzrunājot Rumānijas Senāta amatpersonas, NATO ģenerālsekretāra vietnieks Mirče Dževana (Mircea Geoană) pateicās Rumānijai par “Aegis Ashore” aizsardzības sistēmas izvietošanu Deveselu pilsētā, nodrošinot diennakts aizsardzību pret ballistiskajām raķetēm no ārējiem agresoriem.

Pretraķešu aizsardzības bāzi NATO vārdā būvējusi un šobrīd uztur ASV, tā ir daļa no Eiropas NATO raķešu vairoga, ko Eiropā papildina arī radari un kuģi.

NATO samitā Lisabonā 2010. gadā sabiedrotie nolēma attīstīt NATO spēju aizsargāt Eiropas dalībvalstis no ballistisko raķešu draudiem ārpus Eiroatlantiskās zonas. Sākotnējās operatīvās spējas tika sasniegtas 2016. gadā. M. Dževana uzsvēra, ka NATO darbs pretraķešu aizsardzībā turpinās, jo raķetes joprojām ir potenciālo pretinieku izvēles ierocis. Viņš uzsvēra, ka pretraķešu aizsardzībai ir būtiska loma NATO atturēšanas spējās.

Tāpat NATO ģenerālsekretāra vietnieks uzsvēra, ka jūnijā gaidāmais Briseles samits būs lieliska iespēja stiprināt NATO kā apliecinājumu tam, cik spēcīgas saiknes vieno Eiropu un Ziemeļameriku.

Dalies ar šo ziņu