Rumānijas prezidents aicina palielināt NATO klātbūtni austrumu flangā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military Times/Reuters
Foto: EPA/Scanpix
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Austrumeiropas NATO valstis vēlētos lielāku sabiedroto militāro klātbūtni bloka austrumu flangā, pirmdien pēc virtuālā samita, kuram pievienojās ASV prezidents Džo Baidens, sacīja Rumānijas prezidents Klauss Johaniss, ziņo aģentūra “Reuters”.

Rumānijas prezidenta aicinājums izskanēja NATO Austrumu flanga valstu vadītāju sanāksmē, kurā piedalījās arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un ASV prezidents Džo Baidens.

Polijas un Rumānijas līderi atzinīgi novērtēja Dž. Baidena dalību konferencē kā apliecinājumu tam, ka ASV rūp reģiona drošība.

“ASV ir lielākais miera garants pasaulē,” preses konferencē pēc tikšanās sacīja Polijas prezidents Andžejs Duda. “Džo Baidena klātbūtne konferencē man ir ļoti svarīga. Tas parāda, ka eiroatlantiskā saite joprojām ir spēcīga.”

Polijas un Rumānijas prezidenti kā konferences rīkotāji pulcējās klātienē, NATO ģenerālsekretāram un citiem prezidentiem, tai skaitā Dž. Baidenam, pievienojoties attālināti.

Baidena preses sekretāre Džena Psaki sacīja, ka prezidents uzsvēris savu apņemšanos “atjaunot sadarbības” un vēlmi sadarboties ar sabiedrotajiem dažādos jautājumos, tostarp par globālās veselības drošību, klimata pārmaiņām un energoapgādes drošību.

Viņa arī pauda, ka prezidents izteicis atbalstu NATO atturēšanas un aizsardzības uzlabošanai, kā arī to, ka sabiedrotajiem ir svarīgi palielināt savu izturību pret mūsu stratēģisko konkurentu ekonomiski un politiski kaitnieciskajām darbībām.

Rumānijas prezidents K. Johaniss sacīja, ka pastiprināta Krievijas aktivitāte šajā, tostarp Melnās jūras reģionā, kas īpaši svarīgs arī Rumānijai, parādījusi, ka nepieciešams saglabāt modrību.

“Tādēļ NATO ir jāturpina vienoti un saskaņoti nostiprināt atturēšanas un aizsardzības pozīcijas, it īpaši austrumu flangā, sākot no Baltijas jūras līdz pat Melnajai jūrai,” sacīja K. Johaniss. “Es paudu, it īpaši diskusijās ar prezidentu Baidenu, ka nepieciešama militārās klātbūtnes palielināšana, tai skaitā no ASV puses, Rumānijā un austrumu flanga dienvidos.”

Bukarestes devītnieka sastāvā ir Rumānija, Polija, Ungārija, Bulgārija, Čehija, Slovākija, Igaunija, Latvija un Lietuva. Šo iniciatīvu Rumānija un Polija uzsāka 2015. gadā, lai Austrumu alianses dalībvalstīm dotu iespēju apspriest reģionālos jautājumus un panākt vienotu balsi NATO forumā.

Dalies ar šo ziņu