Zviedrija sākusi izvietot Gotlandes salā vidējā rādiusa pretgaisa raķetes

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Forsvarsmakten.se
Zviedrijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības sistēma "System23"
Foto: Foto: Swedish Defence Materiel Administration

Zviedrija Gotlandes salā sākusi izvieto vidējā rādiusa darbības pretgaisa aizsardzības raķetes “System 23”, kas pirms vairākiem gadiem tika nogādātas rezervē. Tagad tās ir izņemtas, lai nodrošinātu salas aizsardzību pret iespējamu gaisa uzbrukumu, vēsta Zviedrijas bruņotie spēki.

“System 23” ir vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma, kuras izstrāde sākta pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, bet pabeigta divtūkstošo gadu sākumā.

Darbam ar šo sistēmu Halmstadas pilsētā tika sagatavota viena pretgaisa aizsardzības vienība (LV6), taču šī vienība tā arī nesāka savu dienestu. Tai domātais aprīkojums tika nogādāts rezervēs. Tagad šī vienība ir atkal aktivizēta un tiks izvietota Gotlandē.

Image
Zviedrijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības sistēma "System23"/ Swedish Defence Materiel Administration
Foto: Foto: Swedish Defence Materiel Administration
Foto: Zviedrijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības sistēma "System23"/ Swedish Defence Materiel Administration
Raķešu palaišanas iekārtu iespējams pārvadāt kā piekabi ar jebkuru smago transportlīdzekli. Sistēmas operators un raķešu šāvējs var atrasties palaišanas iekārtas iekšienē. Uz tās jumta ir uzmontētas sešas vidējā rādiusa raķešu palaišanas iekārtas. Tāpat uz tās jumta atrodas astoņus metrus garš masts, uz kura atrodas infrasarkanā kamera un komandvadības radars.

“System 23” var tikt pieslēgta centrālajam gaisa telpas novērošanas radaram, kā arī darboties atsevišķi.

Pagājušajā mēnesī Zviedrijas aizsardzības uzņēmums “Saab” piegādāja uzlaboto raķešu iekārtu Zviedrijas Aizsardzības materiālajai aģentūrai.

“Sistēma jau ir izmēģināta “Saab” poligonā Karlskogā. Izmēģinājuma rezultāti apliecina, ka tā strādā. [..] Šobrīd iekārtas ir nodotas Zviedrijas bruņotajiem spēkiem,” atzīst Mikales Frisels (Mikael Frisell) Zviedrijas Aizsardzības materiālās administrācijas pārstāvis.

Paredzēts, ka šīs raķešu palaišanas iekārtas būs daļa no Zviedrijas bruņoto spēku sauszemes pretgaisa aizsardzības sistēmas.

“Šobrīd notiek pretgaisa aizsardzības spēju pastiprināšana, tas nozīmē, ka drīzumā mums būs pieejamas vēl vairāk šādas vienības. Esošo resursu daudz efektīvāka izmantošana ir par pamatu Zviedrijas bruņoto spēku attīstībai. Šo pretgaisa aizsardzības sistēmu uzlabojumi ir salīdzināmi ar pretkuģu raķešu sistēmu RBS 15 uzlabojumiem,” atzīst Zviedrijas Pretgaisa aizsardzības pulka pulkvedis Mikaels Beks (Mikael Beck).

2016. gadā Zviedrijas Jūras spēki savā bruņojumā atgrieza pretkuģu raķešu sistēmas “RBS 15”. Toreiz šo sistēmu atgriešana notika, izmantojot iepriekš norakstītas sistēmas sastāvdaļas.

Pretgaisa aizsardzības iekārta “System 23” ir atgriezta bruņojumā un uzsāks kaujas dežūras Gotlandē.

Dalies ar šo ziņu