“Patria” bruņumašīnu bāzes modelis apmierina NBS izvirzītās prasības

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Patria
Foto: Foto: Patria.fi

Somijas armijas testi apstiprina, ka “Patria” sešriteņu bruņumašīna apmierina Nacionālo bruņoto spēku vajadzības. Tā intervijā ziņu portālam “Sargs.lv” atzina Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos brigādes ģenerālis Georgs Kerlins. Viņš gan piebilst – līdz tam Latvijā jāievieš spēcīga bruņumašīnu izmantošanas apmācību sistēma, kas tūdaļ ļaus integrēt jaunās mašīnas vienībās.

Brigādes ģenerālis G. Kerlins uzsver – bruņotie spēki izvirzījuši prasības, ko sagaida kā no šī, tā arī no citiem transportlīdzekļiem. Somu uzņēmuma “Patria” izstrādātais bruņu transportlīdzekļa bāzes modelis esot vistuvāk vēlamajam.

“6x6 bruņumašīna tehniski un finansiāli ir sasniedzamākā. Mūsu eksperti šo bruņumašīnu ir redzējuši un piedalījušies Somijas armijas testos. Tas dod pamatu apgalvot, ka šis transportlīdzeklis ir ļoti tuvu tam, ko gribam, ” stāsta brigādes ģenerālis.

Viņš atzīst - šis ir pozitīvs gadījums, kad jau sākotnēji transportlīdzekļa tehniskajā specifikācijā iekļauti arī papildu aizsardzības elementi. Tas nozīmē, ka transportlīdzekļa mobilitāte nesamazināsies.

“Transportlīdzeklis jau pašā sākumā radīts, lai nestu deklarēto svaru. Tas, ko mūsu eksperti ir redzējuši testos, dod pamatu ticēt, ka tā arī būs. Protams, nākamajos soļos, kad tiksim pie NBS domātā modeļa, par to pilnībā pārliecināsimies.”
Kerlins
Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos
brigādes ģenerālis Georgs Kerlins

Brigādes ģenerālis G. Kerlins stāsta, ka modelis prezentēts kā tāds, kurš papildu esošajai bruņu aizsardzībai, spējīgs nest arī papildu bruņu blokus, kas kopējo mašīnas aizsardzību paaugstina līdz ceturtajam līmenim. Transportlīdzekļa deklarētajā svarā papildu pašmasai, bruņām un ieroču sistēmām iekļauts arī bruņu transportiera iekšienē izvietojamās kravas svars. Tāpēc pamatoti domāt, ka NBS domātā “Patria” 6x6 bruņumašīna ar vēlamajiem papildus elementiem apmierinās noteiktās vajadzības.

Patria

Foto: Patria.fi

Runājot par elementiem, ar kuriem plānots papildināt Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem domātās mobilitātes platformas, brigādes ģenerālis G. Kerlins uzsver – transportlīdzekļu modifikācijas izstrāde būs svarīgs un arī grūts process.

“Bruņoto spēku ekspertu grupā ir dažādi pārstāvji. Garantēju, ka katrs eksperts gribēs šo transportlīdzekli maksimāli bruņotāku visos iespējamajos veidos. Kāds gribēs arī “NEMO” automātisko mīnmetēju. Mums ar Aizsardzības ministrijas profesionāļiem šajā procesā būs svarīgi pamatot savas vēlmes un sabalansēt tās ar pieejamo finansējumu, lai beigās mēs varētu iepirkt pietiekami lielu transportlīdzekļu skaitu.”

Pēc brigādes ģenerāļa G.Kerlina teiktā jautājums par to, kuras vienības pirmās saņems jaunās bruņumašīnas, aizvien ir atklāts. Tas būs atkarīgs no bruņumašīnu iegādes līguma, kurā būs noteikts gan piegādes laiks, gan bruņumašīnu daudzums, cik varētu saņemt vienā piegādes partijā.

“Mums ir ideja, kā to atrisināt, bet ir pāragri par to runāt, kamēr nezinām, cik daudz un kad bruņumašīnas saņemsim. Ir būtiska atšķirība, ja pirmajā gadā varam iegūt 20 vai 100 transportlīdzekļus. Arī tas ietekmēs to, kuras vienības pirmās iegūs šos transportlīdzekļus,” skaidro brigādes ģenerālis.

Viņš arī piebilda, ka būtiskākais, bruņotajos spēkos ieviešot 6x6 bruņumašīnas, ir sabalansēt to uzturēšanu ar remonta spēju attīstību Latvijā, kā arī karavīru apmācības sistēmas ieviešanu. Brigādes ģenerālis skaidro – pirmie saņemtie “Patria” transportlīdzekļi tiks virzīti tām vienībām, kuras būs vislabāk apmācītas to lietošanā. Savukārt šīs vienības bruņutransportieru izmantošanā tālāk apmācīs citas vienības.

“Pirmais, par ko jāvienojas ar uzņēmumu “Patria”, ka nonākam pie vēlamā bruņutransportiera, kas ir līdzsvarā ar mūsu vēlmēm un finansiālo resursu.  Pēc tam mēs diskutēsim par apmācību procesu, kā arī apspriedīsim remonta bāzes attīstības projektu Latvijas teritorijā,” norāda brigādes ģenerālis G. Kerlins.

“Gada sākumā parakstītā vienošanās ved mūs tuvāk tam, ko visi bruņotajos spēkos gribam – ka mūsu vienībās ir pietiekoši daudz bruņoto transportlīdzekļu. Šis solis noteikti nav pēdējais kopējā spēju attīstībā. Ar entuziasmu atbalstām Aizsardzības ministrijas darbības, lai nonāktu pie pozitīva rezultāta,“ teic brigādes ģenerālis.

Portālā “Sargs.lv” jau iepriekš ziņots, ka 29. janvārī Helsinkos aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgu bruņumašīnu sistēmu izstrādi uz Somijas kompānijas “Patria” sešriteņu bruņutransportieru bāzes.

Dalies ar šo ziņu