Militārais policists Didzis Zariņš labo Latvijas rekordu baļķa celšanā, paceļot 205 kilogramus

Sports
Sargs.lv
spēkavīrs
Foto: Ekrānšāviņš no sacensību tiešraides video

24. jūlijā Pilsrundālē notiekošajā Ivara Grahoļska kausa izcīņā baļķa celšanā “Fēnikss Sports Spēka Šovs - SPĒKAVĪRS 2021” Nacionālo bruņoto spēku Militārās policijas karavīrs un spēkavīrs Didzis Zariņš, paceļot 205 kilogramus, laboja līdzšinējo Latvijas rekordu. Līdz šim nevienam baļķa celšanā nebija izdevies pārsniegt 200 kilogramu robežu, ko 2018. gadā sasniedza spēkavīrs Dainis Zāģeris. Nu Didzis saviem kolēģiem ir uzstādījis jaunu latiņu.

Kā stāsta pats D. Zariņš, šīs sacensības bijušas īpašas un arī nedaudz skumjas ar to, ka tās nosauktas pāragri mūžībā aizgājušā spēkavīra Ivara Grahoļska vārdā. Kā pēc tām sociālajā vietnē “Facebook” rakstīja Didzis: “Šodien mēs pieminējām mūsu draugu Ivaru ar viņa kausa izcīņu baļķa celšanā. Sanāca pat negaidīti ļoti labi un ir jauns Latvijas rekords – tika pacelti 205 kg! Paldies, Ivar, ka šodien devi man spēku...”

Video no Pilsrundāles, kur Didzis uzstāda jaunu Latvijas rekordu baļķa celšanā:

Paceļot 205 kilogramus smagu baļķi, Didzis ir pirmais Latvijas spēkavīrs, kurš pārsniedzis 200 kg robežu. Iepriekšējais rekords šajā disciplīnā piederēja spēkavīram Dainim Zāģerim, kurš to uzstādīja 2018. gadā, savukārt līdz tam neviens nebija varējis pārspēt spēkavīra Raimonda Bergmaņa 2004. gadā uzstādīto, toreiz pat pasaules rekordu baļķa celšanā – 190 kilogramus.

Tikmēr Didža cīņu biedrs un sacensībās arī konkurents – spēkavīrs Jānis Ilgavižs vietnē “Facebook” apsveicis Didzi, norādot: “Ar šo baļķi Ivars savulaik ikdienā trenējās, domāju, ka tas noteikti palīdzēja Didzim pacelt šo iespaidīgo Latvijas rekordu.”

Image
spēkavīrs
Foto: D. Zariņš pēc 205 kg rekorda uzstādīšanas. Foto no personīgā arhīva
D. Zariņš pēc 205 kg rekorda uzstādīšanas. Foto no personīgā arhīva

Ivara Grahoļska kausa izcīņa baļķa celšanā “Fēnikss Sports Spēka Šovs - SPĒKAVĪRS 2021” online režīmā norisinājās 24. jūlijā Pilsrundālē.  Spēkavīri sacentās tādos spēka vingrinājumos kā baļķa celšana, “Weber” maisu nešana, (trīs maisi, katrs 100, 120 un 140 kilogramus smagi) kā arī ”GASO” smaguma vilkmē no zemes ar grodu.

Pēc Covid-19 pandēmijas klusā perioda, kad nenotika sacensības un arī trenēšanās iespējas publiskajās sporta zālēs bija ierobežotas, šī vasaras sezona sākusies ļoti aktīvi. Jūlijā vien Didzis aizvadījis jau četras spēkavīru sacensības, divas no tām Lietuvā.

“6. jūlijā Lietuvā notika šī gada pirmās nopietnās sacīkstes ārpus Latvijas un 4. vieta. Sākums bija labs, vidus ne visai. Mācos palikt arī aiz goda pjedestāla. Taču pievienotā vērtība šim pasākumam – pēc sacensībām pienāca priecīgs Lietuvas spēkavīrs un teica – šī bija pirmā reize, kad tevi uzvarēju. Patīkami, ka varu būt kādam motivātors,” saka Didzis.

Image
spēkavīrs
Foto: D. Zariņš sacensībās Lietuvā. Foto no personīgā arhīva
D. Zariņš sacensībās Lietuvā. Foto no personīgā arhīva

Savukārt 10. jūlijā spēkavīru sacensībās “Weber kausa izcīņa” Ogrē Didzis ieņēma piekto vietu. Jāpiebilst, ka tās bija trešās sacensības vienas nedēļas laikā.

“Vēl nesen nevarēja saprast, kad vispār varēs startēt un te pēkšņi – trīs sacīkstes uzreiz! Šoreiz tāda interesanta vieta – piektā. Diemžēl tikai divi no pieciem vingrinājumiem bija “manējie”, tāpēc arī tāds rezultāts,” tā par sacensībām Ogrē, kas arī notika tiešsaistes formātā, saka Didzis.

Video no draudzības cīņas starp Latvijas un Lietuvas spēkavīriem 4. jūlijā:

Jau 14. augustā ar Madonas novada atbalstu Mārcienā pie pagastmājas gaidāms nākamais Spēkavīru šovs, kurā piedalīsies arī mārcēnietis Didzis.

Dalies ar šo ziņu