Aizsardzības ministrija aicina iedzīvotājus atsvaidzināt zināšanas par rīcību pirmajās 72 krīzes stundās

Sabiedrība
Sargs.lv
Civilmilitārās medicīnas mācības “PANACEJA 2023”
Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija (AM) kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), šī gada visaptverošās valsts aizsardzības mācību “Namejs” laikā, aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesaistīties tajās, atsvaidzināt savas zināšanas par rīcību dažādās krīzes situācijās, pārlasot Aizsardzības ministrijas bukletus “Kā rīkoties krīzes gadījumā”, laicīgi sagatavot 72 stundu izdzīvošanas somas, kā arī pārrunāt to savās ģimenēs un kopienās.

Lai stiprinātu Latvijas sabiedrības noturību un gatavību dažāda veida krīzēm, tostarp sagatavotu iedzīvotājus pret Latviju vērstiem hibrīduzbrukumiem vai militāriem apdraudējumiem, AM jau 2020. gadā sagatavoja informatīvo bukletu “Kā rīkoties krīzes gadījumā”, kas laika gaitā ticis atjaunots. Paralēli sagatavoti bukleti par rīcību krīzes situācijās arī ārvalstīs dzīvojošajiem un bukleta versija vieglajā valodā.

Pārlasīt AM sagatavotos bukletus mācību “Namejs 2023” laikā Latvijas iedzīvotājiem aicina arī NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Viņš uzsver – sabiedrībai jāsāk veidot ieradumu – vismaz reizi gadā mācību “Namejs” laikā jāpārvērtē un vajadzības gadījumā arī jāuzlabo pašu individuālā gatavība krīzēm.

“Šis ir tas laiks, kad mums jāatrod 20-30 minūtes, lai vēlreiz ieskatītos ne tikai bukletā, bet arī krīzes situāciju somā, kurai jābūt kaut daļēji saliktai. Mums ikvienam jāspēj iekšēji sagatavot sevi tā, lai krīzes gadījumā mēs spētu nodrošināt pašas elementārākās lietas – nosargāt savu ģimeni, izpildīt uzdevumus, kas ne vienmēr būs saistīti ar militāro jomu, bet ar ierasto civilo dzīvi. Ja mēs to spējam, mēs esam gatavi it visam un gūstam iekšēju mieru,” uzsver NBS komandieris.

Ģenerālleitnants L. Kalniņš arī piebilst, ka sagatavots un informēts cilvēks vienlaikus ir arī aizsargāts cilvēks, kurš krīzes apstākļos neuzvedīsies haotiski, neradīs risku nedz sev, nedz apkārtējiem. Vienlaikus zinošs un ārkārtējām situācijām gatavs cilvēks krīžu gadījumos lieki nenoslogos atbildīgos valsts dienestus un to personālu.

Izlasot bukletu “Kā rīkoties krīzes gadījumā”, lasītāji uzzinās, kas ir krīze, kāpēc tai jābūt gatavai un kā tai sagatavoties. Katram Latvijas iedzīvotājam un ārvalstīs dzīvojošajiem ir vērtīgi sagatavot 72 stundu izdzīvošanas somu, kurā ietilpst pārtika, ūdens, svarīgi dokumenti un informācija, kā arī higiēnas preces un medikamenti. Tāpat arī bukleti ietver padomus par informācijas uzziņas avotiem un pašu rīcību iebrukuma laikā. Ar 72 stundu ārkārtas gadījumu somas saturu un rīcības plānu var iepazīties arī Latvijas armijas un AM publicētajā video lekcijā “72 stundas. Ko likt ārkārtas gadījuma somā?”.

Tāpat arī AM aicina iepazīties ar nozares ekspertu sniegtajiem padomiem visaptverošās valsts aizsardzības kontekstā, kas tiek publicēti aizsardzības nozares ziņu portāla Sargs.lv podkāstu sadaļā. Eksperti informē par to, kā praktiski un psiholoģiski sagatavoties dažādiem apdraudējumiem, pasargājot sevi un sev apkārtesošos.

Militāro mācību cikls “Namejs 2023” rudens posms risinās visā Latvijā no 5. septembra līdz 2. oktobrim. Šī gada “Namejs” mācību uzsvars ir visaptveroša valsts aizsardzība, iesaistot valsts institūcijas, nevalstiskās organizācijas, kā arī uzņēmumus un pašvaldības. Mācību mērķis ir ne vien testēt bruņoto spēku gatavību, bet arī visu valsts sektoru, tostarp sabiedrības gatavību krīzes situācijām.

Dalies ar šo ziņu