Latvijas Mednieku savienības un NBS tālšaušanas nodarbība “Vienoti Valstij” notiks arī augustā

Sabiedrība
Latvijas Mednieku savienība
mednieki
Foto: Latvijas Mednieku savienība

Augsta profesionalitāte, rūpīga attieksme, disciplīna un mērķtiecība - tā var raksturot 22. un 23. aprīlī Ādažu poligonā aizvadītās jau septītās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Latvijas Mednieku savienības organizētās tālšaušanas nodarbības “Vienoti Valstij!”. Tajās šogad savu dalību bija pieteikuši 250 mednieki, tostarp karavīri un zemessargi.

Pirmā diena tika veltīta praktiskajām un teorētiskajām nodarbībām, savukārt otrajā dienā, ieskaites šaušanā piedalījās 66 dalībnieki, kuri bija gatavi parādīt savas prasmes un cīnīties arī par vērtīgām balvām.

Nodarbības vadīja pieredzējuši šaušanas instruktori – NBS karavīri un Latvijas Mednieku savienības eksperti. Tikmēr dalībnieki uzlaboja savas šaušanas prasmes vairākās disciplīnās distancēs no 100 līdz pat 1290 metriem.

Image
mednieki
Foto: Latvijas Mednieku savienība
Gribētāju skaits, kas vēlas piedalīties tālšaušanas nodarbībā, ar katru gadu aug. Arī šoreiz daudzi palika aiz svītras, taču šogad būs vēl iespēja piedalīties “Vienoti Valstij” nodarbībā – augustā.

Nodarbības mērķis ir iesaistīt un apmācīt pēc iespējas vairāk mednieku, kas reti vai nekad nav piedalījušies publiskajās tālšaušanas un augstas precizitātes tālšaušanas apmācībās, kā arī noskaidrot labākos individuālos šāvējus.

Labākos rezultātus, summējot disciplīnas, uzrādīja Andrejs Savčuks, kurš ar “Vienoti Valstij” ir kopā no pirmsākumiem, bijis arī nodarbību instruktors. Viņš stāsta, ka no šī pasākuma var iegūt daudz: “Te ir īstā vieta uzdot jautājumus, augstas klases profesionāļi paralēli vada lekcijas par dažādām tēmām. Es būtu priecīgs, ja man savulaik, sākot spert pirmos soļus medniecībā, iedotu tik daudz zināšanu. Runājot par tālšaušanu, visgrūtākais tajā ir vējš. Tev var būt nezin kāda pieredze, vari pazīt savu ieroci, munīcijas spējas, taču vējš vienmēr būs lielais nezināmais. Pieredze, pacietība, zināšanas un domāšana ir tas, kas man palīdz”.

Augustā, “Vienoti Valstij” otrajā posmā, tālšaušanas nodarbības organozatori meklē iespēju ikvienam interesentam, kam rūp Latvijas drošība, iepazīties ar tālšaušanu, arī tiem, kuriem nav sava ieroča un nav pilnīgi nekādas pieredzes.

Image
mednieki
Foto: Latvijas Mednieku savienība

Bet tie mednieki, kuriem ir pieredze, atzīst, ka šāda nodarbība ir iespēja iepazīt sava ieroča jaudu. Ja medībās svarīga ir precizitāte, humāns un dzīvniekam mazsāpīgs šāviens, tad tālšaušanas nodarbībā ir citas kvalitātes un zināšanas, kuras drošā vidē apgūt, tajā pašā laikā paaugstinot savu šaušanas precizitāti medībās.

Latvijas Mednieku savienības pārstāvis Jānis Zandbergs uzsver, ka mednieku iesaiste valsts aizsardzībā ir saistīta ar Nacionālās drošības likumā noteikto, kas paredz, ka īstenojot visaptverošu valsts aizsardzību, iedzīvotājiem, ievērojot nacionālo un starptautisko tiesību normas, ir tiesības izrādīt bruņotu pretošanos.

“Mednieki ir tā sabiedrības daļa, kuru īpašumā esošie medību šaujamieroči var tikt pielīdzināmi strēlnieku ieročiem un prasmīga to pielietošana ir viens no visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas stūrakmeņiem X stundā. Pēc publiski pieejamajiem datiem, mednieku rīcībā ir ap 57000 garstobra medību šaujamieroču vienību. Tieši tādēļ “Vienoti Valstij” nav tikai šaušanas sacensības, tās ir rūpes par Latvijas drošību, tas ir atbildīgs un patriotisks pasākums, tas ir domāšanas veids. Der atcerēties, ka arī Latvijas brīvība izcīnīta ar ieročiem”, skaidro Latvijas Mednieku savienības pārstāvis.
Image
mednieki
Foto: Latvijas Mednieku savienība

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija un Latvijas Mednieku savienība 2017. gada 20. decembrī parakstīja vienošanos par sadarbību, lai veicinātu Latvijas mednieku iesaistīšanos valsts aizsardzības spēju pilnveidošanā, sniedzot atbalstu Aizsardzības ministrijai un tās padotības iestādēm.

 

Tālšaušanas nodarbība "Vienoti Valstij" nav vienīgais pasākums, kas notiek sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Tāpat notiek dažādas simulācijas, kurās tiek modelēti veidi, kā mednieki, izmantojot savas zināšanas un profesionālo ekipējumu, var tos integrēt ne tikai aizsardzības jomā, bet arī dažādos civilās aizsardzības uzdevumos, piemēram, pazudušu cilvēku meklēšanā.

Latvijā ir vairāk kā 20 tūkstoši aktīvo mednieku. Daļa no tiem ir dienējuši vai joprojām dien profesionālajā militārajā dienestā NBS vai Zemessardzē.

Tālšaušanas nodarbības “Vienoti Valstij” organizatori izsaka pateicību sacensību galvenajam tiesnesim Jānim Saulītim un atbalstītājiem.

Dalies ar šo ziņu