Arhibīskaps Jānis Vanags: Starp dzīvību un nāvi stāv tikai mūsu valsts

Sabiedrība
Sargs.lv
Reinis Inkēns, Saeima
Foto: Reinis Inkēns/Saeima

Pieminot Latvijas proklamēšanas 104. gadadienu, ekumēniskajā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags uzrunāja klātesošos un visus Latvijas iedzīvotājus novērtēt, ka valsts ir tas, kas mūs aizsargā būt brīviem un dzīviem, lai to saglabātu sabiedrībai atkal jākļūst vienotai un jāpārvar savas ikdienas nesaskaņas, kā arī nosodīja Krievijas rīcību Ukrainā un aicināja visus nostāties dzīvības pusē.

Jānis Vanags savā runā vēstīja par vienu no svarīgākajām dāvanām, kas ir dota - dzīvība. Tādēļ mums visiem ir jānostājas dzīvības pusē un tā jāaizsargā, apdomājot, ko katrs no mums ir darījis dzīvības dēļ un ņemt piemēru no Ukrainas.

“Cik labi, ka ar mums ir kopā draugi un partneri no citām valstīm ar kuru atbalstu mēs varam rēķināties šajā Dieva dotajā un tautas izcīnītajā svētku dienā, mēs varam svinēt dzīvi, taču svētkos arī vajag to apdomāt,” saka arhibīskaps Jānis Vanags.

Image
Foto autors: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.
Ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Domā. Foto autors: Ilmārs Znotiņš/Valsts prezidenta kanceleja.

Arhibīskaps atzīst, ka pēdējos trīs gados mūsu sabiedrība ir šķēlusies un tam par iemeslu ir bijusi vēlme aizstāvēt savu brīvību un dzīvību, kas bijis gan pandēmijas laikā, gan tagad, kad norisinās karš Ukrainā.

“Kā [Krievijas] mērķi saskan ar dzīvību, kā tas saskan karagājienu pret mierīgajiem iedzīvotājiem, masu kapiem un pamestiem savu karavīru trūdošajiem līķiem, kuri saindē ūdeņus un akas, kā dzīvības misija izpildās tiem, kuri palīgā sauc nāves ieročus, kuri izmanto badu, salu un piesārņotos ūdeņus, lai nobeigtu tos, kurus lodes neaizsniedz. Pie tam vēl klāt upuru vainošana - ukraiņi paši ir vainīgi izprovocējot karu, ukraiņi paši sagraujot savas pilsētas, ukraiņi esot nacisti, kamēr paši sludina savu krievu genoma pārākumu.”

Arhibīskaps gan atzina, ka Krievijā dzīvības vērtības pārstāv tie, kuri paceļ balsi pret karu. Viņš arī norādija, ka tie cilvēki, kuri uzsver, ka jābeidz sniegt militāro palīdzību Ukrainai, lai sasniegtu mieru, ir naivi savos uzskatos, jo nevar pamest veselu tautu neaizsargātu uzbrucējam, kurš tikai zog, nokauj un sagrauj. 

Citējot Ukrainas politologu, Jānis Vanags saka: “Pirms tam es domāju, ka valsts ir tā, kas maksā pensijas, pabalstus un pieņem likumus, tādēļ jutu, ka valsts uz mani diez ko neattiecas, taču pēc Krievijas iebrukuma es aptvēru, ka vienīgais, kas stāv starp mani un iebrucēju ordu, ir mana valsts. Starp mani un nāvi ir tikai mana valsts ar saviem bruņotajiem spēkiem un visiem, kuri to atbalsta - ar visu obligāto valsts aizsardzības dienestu, lai mobilizētajiem latviešu vīriem nav ierakumos jānonāk neapmācītiem.”
Image
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns piedalās Latvijas Republikas proklamēšanas 104.gadadienai veltītajā ekumeniskajā dievkalpojumā Rīgas Domā. Foto: Reinis Inkēns/ Saeima
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns piedalās Latvijas Republikas proklamēšanas 104.gadadienai veltītajā ekumeniskajā dievkalpojumā Rīgas Domā. Foto: Reinis Inkēns/ Saeima

Ievēlētajai Saeimai un valdībai Jānis Vanags novēl dzīvību ņemt kā atskaites punktu pieņemamajiem lēmumiem, lai nācija gribētu dzīvot un strādāt Latvijā.

“Diemžēl pēdējie gadi ir tikai vairojuši spriedzi un šķelšanos. Vēsturiskajiem ievainojumiem ir nākuši jauni ievainojumi .Tiem ir jātiek pāri, lai valsts starp mani un nāvi stāvētu stiprāka.”

Jānis Vanags savā runā atgādināja, ka Vladimira Putina režīms 9. maiju un “Uzvaras pieminekli” tur par impēriskās krievu ideoloģijas sakramentu, ar kura palīdzību tas audzē savu sekotāju draudzi un pievērsis arī jaunos cilvēkus, kuriem ar Otro pasaules karu nav bijusi liela saistība.

Image
Ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Domā. Foto autors: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.
Ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Domā. Foto autors: Ilmārs Znotiņš/Valsts prezidenta kanceleja.

“Šogad visā pasaulē atklājās, ka tas ir nāves kults, kas uz visām pusēm šķiež nāves draudus. Krievijas raķetes Ukrainā grauj arī krieviskās pilsētas. Zem tām cieš un mirst gan ukraiņi, gan krievi. Latviešiem un krieviem vajadzētu saprast, ka starp mums un nāvīgi nopietnajiem “Iskanderiem” stāv tikai šī Latvijas valsts. Mums vajag, lai tā ir stipra un vienota. Tāda var būt tikai tad, ja to atbalsta un vada iekšēji izlīgusi tauta.”

Pēc Jāņa Vanaga runas, Latvijas valsts prezidents aicināja pateikties par Latvijas brīvību un aizlūdza par tautas vienotību, latviskumu un strādīgumu, lai celtu labklājīgu valsti, kurā visiem ir vienlīdzīgas iespējas tiekties pēc laimes un dzīvot cienīgu dzīvi. Prezidents aizlūdza arī par Ukrainas tautu un tās uzvaru pār savu brīvību.

“Svētī Latvijas zemi un visus mūsu cilvēkus, palīdzi mūsu valstij tikt galā un pārvarēt visus mūsu izaicinājumus. Svētī katru godīgo amatu un darbu, stiprini mūsu valstsgribu un palīdzi mums katram to īstenot savā vietā un savā laikā,” saka prezidents Egils Levits

Aizsardzības nozare aicina Latvijas iedzīvotājus 18.novembrī, sākot no 13:30, sekot līdzi militārajai parādei, kas tiks pārraidīta tiešraidē Latvijas Televīzijā, Latvijas Radio un RīgaTV24.

Dalies ar šo ziņu