NBS kapelāni Lāčplēša dienas dievkalpojumā: Valsts dzimst no karavīriem

Latvijas Neatkarības karš
Sargs.lv
Lāčplēša dienas ekumēniskais dievkalpojums Doma baznīcā
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Lāčplēša diena – diena, kad atceramies Neatkarības karā kritušos karavīrus, kas cīnījās par brīvas, neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas ideju. Viņi bija tie, kas lika pamatus un aizsargāja Latvijas valsti ar savu dzīvību. Pateicoties viņiem mēs tagad varam dzīvot savā Latvijā un būt piemērs citām valstīm. Šodien Doma baznīca tika pateiks paldies šiem karavīriem, kas Latvijas nākotnei atdeva visdārgāko – savu dzīvību, aizlūdzot arī par pašreizējiem brīvo valstu sargiem, gan Latvijas karavīriem un zemessargiem, gan ukraiņu brāļiem, kuri savā zemē karo, lai to atbrīvotu no krievu okupantiem.

Image
Kapelāns majors Normunds Celmiņš Lāčplēša dienas ekumēniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā
Foto: Kapelāns majors Normunds Celmiņš Lāčplēša dienas ekumēniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Latvijas neatkarības karā kritušo piemiņas dievkalpojumu vadīja Militārās policijas vecākais kapelāns majors Normunds Celmiņš. Savā runā, atskatoties uz Neatkarības kara varoņiem, kuri netaupot spēkus cīnījās par Latviju, viņš uzsvēra, cik svarīgi ir neaizmirst un godināt mūsu valsts pirmos aizstāvjus.

 

“Mūsu pienākums ir zināt, godināt un stāstīt saviem bērniem un mazbērniem par mūsu varoņiem. Katrs varoņa stāsts var iedrošināt gūt mazāku vai lielāku uzvaru. Šajā brīdī, kad mēs dzīvojam neparastā un grūtā laikā, karš Ukrainā ir izmainījis daudzas lietas gan Latvijā, gan pasaulē, parādot, ka valsts dzimšana sākas ar tās karavīriem. Kas gan ir Latvija šajā brīdī - tā ir tikai zvērests un solījums. Latviju izglābs tie, kas viņai ir solījušies.”
Image
Lāčplēša dienai veltītais ekumēniskais dievkalpojums Doma baznīcā
Foto: Lāčplēša dienai veltītais ekumēniskais dievkalpojums Doma baznīcā/ Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Kapelāns N. Celmiņš savā sprediķī uzsvēra - Latvijas vēsture parāda latviešu nenogurstošo degsmi būt brīviem savā valstī, neskatoties uz lielajām pasaules varām, kuras centušās mūs apspiest. Brīvības cīnītāji radīja Latvijas veiksmes stāstu, kļūstot par piemēru citām valstīm, pierādot, ka mēs varam būt savas zemes saimnieki.

Aizsardzības ministrs Atis Pabriks savā runā Doma baznīcā atgādināja: “Ja mēs skatāmies uz pretējo pusi, kas cenšas un arī agrāk centās, pirms vairāk nekā 30 gadiem nepieļaut Latvijas neatkarības atjaunošanu, sakot cik maziņi mēs esam, mēs nespēsim sevi nodrošināt, mēs nevarēsim pastāvēt, mēs nevarēsim sevi pabarot, mēs starptautiski nebūsim respektējami. Lai viņi paskatās šodien apkārt un redz, ka valsts svētkos gan pie Brīvības pieminekļa, gan Brāļu kapos, gan šeit baznīcā ir starptautiskie pārstāvji, kas ciena un godā Latvijas valsti, kas brauc pie mums un prasa padomu, kas vēlas mūsu balsis starptautiskajās organizācijās, kas grib mūsu līdzdalību. Viņi zina, ka Latvija ir izdevies veiksmes stāsts, nevis kā Kremļa kabinetos cenšas Latviju parādīt par neizdevušos valsti, lai šādā veidā atgādinātu par savām ambīcijām mūsu reģionā.”

Image
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks Lāčplēša dienai veltītajā ekumēniskajā dievkalpokumā Doma baznīcā Rīgā
Foto: Aizsardzības ministrs Artis Pabriks Lāčplēša dienai veltītajā ekumēniskajā dievkalpokumā Doma baznīcā Rīgā / Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Būsim lepni par mūsu karavīriem, jo kamēr viņi ir Latvijas ielās, kamēr viņi ir Latvijas armijā, sargā mūsu ģimenes un nāk no mūsu ģimenēm, Latvija būs drošībā. Es gribu pateikt vēlreiz paldies visiem Latvijas karavīriem, zemessargiem, profesionāļiem, virsniekiem, jaunsardzei, kadetiem, kas ikdienā ar savu stāju, ar savu formas tērpu un ar savu uzlecošo Latvijas saulīti uz cepures apliecina ticību Latvijai, ticību brīvībai un ticību tam, ka esam veiksmes stāsts,” savus pateicības vārdus sacīja aizsardzības ministrs A.Pabriks

Atskatoties uz pagātnes asiņainajiem notikumiem, kā arī pašreizējo Krievijas diktatora Vladimira Putina uzsākto karu pret Ukrainu, Nodrošinājuma pavēlniecības vecākais kapelāns majors Mareks Savickis savā svētrunā uzsvēra - kari rodas “no cilvēka iekāres, no iekāres valdīt pār citiem, no iekāres būt kungam par citu un paverdzināt, no vēlmes iegūt to, kas pēc taisnības pienākas citam, bet šī iekāre nāk no cilvēka sirds.”  

Image
Kapelāns majors Mareks Savickis vada sprediķi Lāčplēša dienai veltītajā ekumēniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā
Foto: Kapelāns majors Mareks Savickis vada sprediķi Lāčplēša dienai veltītajā ekumēniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
Ukrainas karavīri ir tie, kas cīnās šī viena cilvēka iekāres karu, atdod par brīvību savas dzīvības, tāpat arī latvieši Neatkarības karā mira Latvijai. Majors M.Savickis atzina, ka “nav karu bez upuriem, nav arī bez kritušajiem, bet diemžēl tad nevarēja būt citādāk un nevar arī šodien. Skaidri redzama Ukrainas tautas cīņa par savu brīvību. Skaidrs arī ir tas, ka bruņotie spēki ir vajadzīgi, lai spētu aizstāvēties un nosargāt savas zemes brīvību un tautas neatkarību. Tas ir mūsu karavīru zemessargu svēts pienākums.”

Savā runā majors M.Savickis atgādināja, ka par Latvijas neatkarību cīnījās ne tikai latvieši, bet arī krievi, vācbaltieši, poļi, ebreji, visi, kuri ir un bija no mūsu tautas. Šajā karā nebija runa par tautību, bet gan par cilvēku kurš alkst brīvību. Par Latvijas neatkarību cīnījās Antantes valstis un to karavīri no Lielbritānijas, Francijas, kā arī brīvprātīgie no Dānijas, Somijas, Polijas un brāļi igauņi palīdzēja izcīnīt brīvību, tādēļ nepieciešams atcerēties arī šo karavīru nopelnus mūsu neatkarībā.

Iedrošinot latviešus un karavīrus, turēt godā, aizsargāt mūsu brīvību, majors M.Savickis uzsvēra: “Mums ir jāatceras mūsu tautas okupācijas laiks, kurā tā nevarēja pilnvērtīgi attīstīties, augt un nobriest. Mums tas jāatceras, jo tas palīdz nostiprināt atziņu, ko okupācija nesa mūsu tautai – degradāciju, stagnāciju un atpalicību no citām Eiropas tautām. Tāpēc mēs Latvijas sargi stāvam sardzē, lai tas nekad ar mums nenotiktu, mūsu tautai tas nav jāpiedzīvo. Tagad mēs neesam vieni, kā tas bija 1940. gadā, nu mēs kopā ar citām NATO dalībvalstīm esam sardzē ar Latvijas suverenitāti, mieru, demokrātiskajām vērtībām un cilvēktiesībām.”
Image
NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš Lāčplēša dienas ekumēniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā
Foto: NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš Lāčplēša dienas ekumēniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Šogad Lāčplēša dienā Latvija atzīmē 103. gadadienu kopš neatkarīgās Latvijas armijas uzvaras pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus.

Šogad labāk nekā citus gadus apzināmies smago cīņu par brīvību, jo arī ukraiņu tauta izcīna savu neatkarības karu pār Krievijas diktatora V.Putina kara noziedznieku armiju.

Dalies ar šo ziņu