Latvijas kontingenta karavīri Kosovā godina Lāčplēša dienu un komandieris apbalvo labākos karavīrus

NBS
Sargs.lv
Kosova
Foto: Latvijas kontingenta Kosovā komandieris pulkvežleitnants Ģ. Savins Lāčplēša dienā apbalvo labākos karavīrus/Foto: srž. Ēriks Kukutis

11. novembris ir skaistākā diena Latvijas valsts vēsturē, jo tajā tiek svinēta uzvara pār bermontiešiem un algotņiem, kuri vēl cerēja sakopot spēkus un veikt pēdējo sitienu mūsu jaunajai valstij.  Taču Latvijas gudrās galvas tolaik izdomāja veidus, kā ar šo pārspēku tikt galā, piespiežot pretinieka spēkus atkāpties. Tā savā uzrunā svinīgās izvades laikā norāda Latvijas kontingenta Kosovā komandieris pulkvežleitnants Ģirts Savins. Šī izvade īpaša bija arī vairākiem Latvijas kontingenta karavīriem, jo viņi saņēma komandiera atzinības rakstus par apzinīgi paveiktajiem uzdevumiem starptautiskajā operācijā KFOR Kosovā. Taču viens karavīrs par izcilu pienākumu izpildi un iniciatīvu šomēnes tika īpaši izcelts, un tas ir dižkareivis Ričards Neiberts, kurš šajā operācijā Kosovā dienesta pienākumus pilda kā vecākais autovadītājs. Tāpat tradīcija svinīgās izvades laikā ir sveikt arī tos karavīrus, kuriem nesen bijusi vai būs dzimšanas diena.

Īpašu komandiera apbalvojumu - piemiņas monētu -  šoreiz saņēma Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1. mehanizētā kājnieku bataljona 2. kājnieku vada dižkareivis Ričards Neiberts, kurš šajā operācijā Kosovā dienesta pienākumus pilda kā vecākais autovadītājs.

Image
Kosova
Dižkareivis Ričards Neiberts saņem komandiera īpašo apbalvojumu. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Turklāt šī viņam ir jau otrā operācija Kosovā nepilnu divu gadu laikā – viņš bija arī pirmās rotācijas sastāvā, kas uz Kosovu devās 2021. gada jūnijā, tagad viņš dien arī trešajā Latvijas kontingenta rotācijā, kas pienākumus no iepriekšējās komandas pārņēma šī gada augustā.

Kā tiek nolasīts ziņojumā pirms apbalvojuma pasniegšanas, dižkareivis R. Neiberts līdz šim savus dienesta pienākumus ir pildījis ar augstu atbildības sajūtu, apzinīgi un bez pamudinājuma veicis savus tiešos pienākumus, kā arī izrādījis iniciatīvu un sniedzis atbalstu ne tikai savas nodaļas, bet arī sava vada karavīriem dažādu uzdevumu veikšanā.

Image
Kosova
Latvijas kontingenta Kosovā Lāčplēša dienas svinīgā izvade. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tā kā viņam šī ir jau otrā starptautiskā operācija Kosovā, tad karavīra iepriekšējā pieredze veicinājusi uzdoto uzdevumu izpildi augstā kvalitātē. Dižkareivis arī nekautrējas nodaļas komandieriem izteikt pamatotus priekšlikumus, kas balstīti iepriekšējā pieredzē, un tas bieži veicinājis uzdoto uzdevumu izpildes kvalitāti.

Karavīrs iedziļinās ne tikai savu tiešo pienākumu pārzināšanā un izpildē, bet arī pārzina jebkuru citu nodaļu karavīru pienākumus un nepieciešamības gadījumā jebkurā brīdī gatavs tos pildīt. Tāpat dižkareivis, izrādot iniciatīvu, ir uzsācis rotas vairoga izveidi, kas ir viens no rotas vienotības simboliem. Ar savu augsto atbildības sajūtu pret viņam uzticētajiem pienākumiem ir teicams piemērs pārējiem nacionālā kontingenta karavīriem.

Image
Kosova
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kā sarunā ar “Sargs.lv” atzīst pats dižkareivis, salīdzinot ar 1. rotāciju, tagad labiekārtota ne tika Latvijas kontingenta Kosovā dzīvošanas un atpūtas vieta Novo Selo militārajā bāzē, bet arī dienesta uzdevumu izpilde kļuvusi intensīvāka – karavīru patruļu skaits ir palielinājies, līdz ar to arī viņa kā autovadītāja darbs.

“Ikdienā vadu savas grupas automašīnu, kad dodamies patruļās. Man kā šoferim ir jārūpējas par savas grupas drošību,” viņš saka, piebilstot, ka autovadītājs, tikai rotas vadības grupai, viņš bija arī 1. rotācijas laikā, līdz ar to Kosovas ceļus un bezceļus jau ir labi iepazinis.

Vislielākie izaicinājumi uz ceļa esot lietainā laikā un ziemā, īpaši, ja jābrauc kalnos.

“Apvidus ir daudzveidīgs – ir asfalts, grants ceļi, mālaini ceļi. Labi, ja ir sauss, jo lietus un sniegs ir vislielākais izaicinājums, jo kalnu apvidū pa to ceļu, pa kuru braucām augšā, lejā braucot, tur var pēkšņi būt jau upe, ļoti slidens. Mašīnas mums ir pilnpiedziņas, tās darīs savu darbu, bet nu jābūt arī labām autovadītāja iemaņām,” saka dižkareivis R. Neiberts. Viņš atzīst, ka no pirmās operācijas laika palicis prātā brīdis, kad mašīna slīdējusi un kalnos nav bijis nekāda nožogojuma, bet blakus pārsimt metrus dziļa krauja. Viss gan beidzies labi.

Image
Kosova
Latvijas kontingenta Kosovā Lāčplēša dienas svinīgā izvade. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ričards atzīst – ir patīkami saņemt komandiera īpašo apbalvojumu, kas ir ļoti augsts viņa dienesta pienākumu izpildes novērtējums. “Sajūtas tādas interesantas,” viņš piebilst. Otro reizi dalībai KFOR operācijā Kosovā pēc tik īsa laika viņš pieteicies, jo uzskata, ka tas palīdz viņa profesionālajā izaugsmē, kā arī iepazīt citus bataljona karavīrus.

Image
Kosova
Latvijas kontingenta Kosovā kapelāns vecākais kapelāns kapteinis Ruslans Markēvičs. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvijas kontingenta Kosovā kapelāns vecākais kapelāns kapteinis Ruslans Markēvičs savu Lāčplēša dienas svinīgās izvades uzrunu iesāka, aicinot visus ieturēt nelielu klusuma brīdi, tādējādi godinot visus kritušos Latvijas armijas karavīrus, kuri savu dzīvību atdevuši, pildot dienesta pienākumus.

“Mums viņus vajag atcerēties. Kad braucam cauri pilsētām, kuru kapsētās viņi atdusas, varam pie viņiem iebraukt, iedegt svecīti, pabūt kopā un aizlūgt. Jūs jau zināt, kur viņi ir, jo tie pārsvarā ir LATBAT karavīri – no Jēkabpils, Siguldas, Valmieras, Jelgavas, Rīgas,” teica kapelāns R. Markēvičs.

Viņš sacīja, ka ir tikai divu kategoriju karavīri – tādi, ar kuriem bez domāšanas droši var doties kopīgā uzdevumā, un tādi, ar kuriem ne, tāpēc viņš visiem šeit esošajiem Latvijas kontingenta karavīriem novēlēja būt tiem pirmajiem, uz kuriem var paļauties jebkurā mirklī.

Image
Kosova
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tāpat svinīgās izvades laikā tika sveikti tie Latvijas kontingenta karavīri, kuriem nesen bijusi vai būs dzimšanas diena. Viņi saņēma īpašu dāvanu - nazi, kurā iegravēta viņu pārtsāvētā rotācija un Kosovas operācijas nosaukums. Tāpat viņiem bija iespēja atcerēties bernību, kad dzimšanas dienās bērnus parastu "urrāja" gaisā tik reižu, cik gadi aprit. Tagad to darīja viņu vienības biedri - karavīri.

Image
Kosova
Svinīgās izvades laikā tiek sveikti arī dzimšanas dienu gaviļnieki. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Latvija NATO vadītajā starptautiskajā operācijā KFOR Kosovā savulaik jau piedalījusies – laikā no 2000. līdz 2009. gadam.

Atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam, 2020. gadā Saeima lēma par Latvijas kontingenta atgriešanos KFOR operācijā, nosakot NBS dalību operācijā līdz 2023. gada 31. decembrim.

Pēc ilgā pārtraukuma pirmā Latvijas kontingenta rotācija uz Kosovu devās 2021. gada 7. jūnijā, un pašlaik Kosovā dienesta pienākumus pilda jau trešās Latvijas kontingenta rotācijas karavīri. NATO operācijā KFOR Kosovā šobrīd atrodas skaitliski lielākais Latvijas bruņoto spēku kontingents ārpus Latvijas.

Image
Kosova
Latvijas kontingenta Kosovā Lāčplēša dienas svinīgā izvade. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

NATO vadītā starptautiskā operācija Kosovā tika sākta 1999. gada jūnijā pēc ilgstoša starpetniska konflikta Balkānu reģionā. Tās galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes. Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudz etniskas Kosovas attīstību, koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, kā arī atbalstīt Kosovas drošības spēku pilnveidi.

Dalies ar šo ziņu