Par NATO ziedojumu ģimeņu un attīstības centrā Talsos izveidota moderna sāls istaba

Sabiedrība
Sargs.lv
Sāls istaba
Foto: Edgars Lācis

Prieks, ka arī bērni ar īpašām vajadzībām no Talsu un tuvējiem novadiem var saņemt profesionālu speciālistu palīdzību un augsta līmeņa rehabilitācijas iespējas, un jaunā sāls istaba ir viena no tām. Tā sarunā ar “Sargs.lv” saka Talsu ģimeņu un attīstības centra “Brīnumiņš” vadītāja seržante Agnese Kviese, kura paralēli šim sirds darbam ir arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Jūras spēku Jūras novērošanas un sakaru dienesta Jūras novērošanas komandas Grupas priekšniece. Turklāt sāls istaba izveidota ar emocionālu pievienoto vērtību – tajā esošā sāls atvesta no Ukrainas.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka NATO ikgadējā Labdarības tirdziņā (“NATO Charity Bazaar”) katru gadu tiek vākti finanšu līdzekļi dažādiem dalībvalstu pieteiktajiem labdarības un attīstības projektiem.

Šogad finansējumu saņēma divas Latvijas biedrības -  čeku par teju desmit tūkstošiem eiro saņēma ģimeņu un attīstības centrs (ĢBAC) “Brīnumiņš” Talsos, savukārt čeku virs 7000 eiro saņēma Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks".

Uzzinot par piešķirto finansējumu, centra vadītāja A. Kviese šī gada janvārī “Sargs.lv” atzina - beidzot būs iespēja ierīkot sāls istabu, kas tik ļoti nepieciešama daudzu bērnu ar īpašām vajadzībām rehabilitācijas procesam.

Sākotnēji sāls istabas atklāšana bija ieplānota martā, taču darbus ietekmējis arī Krievijas sāktais karš Ukrainā.

Image
sāls istaba
Sāls istabas atklāšanas pasākumā piedalās arī Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Kaspars Zelčs. Foto: Edgars Lācis
“Šī sāls istaba ir ar īpašu pievienoto vērtību un emocijām, jo šī sāls ir pēdējā partija, kas ir atvesta no Ukrainas,” viņa saka.

Sāls jeb haloterapija ir dabīga un efektīva dziedināšanas metode, kas lieliski piemērota bērniem un pieaugušajiem veselības stiprināšanai bez zālēm.   Sāls istabas apmeklējums ieteicams astmas un alerģisko simptomu atvieglošanai, imūnās sistēmas stiprināšanai, cilvēkiem ar biežām elpceļu saslimšanām, kā arī paaugstinātas psihoemocionālās spriedzes un bezmiega gadījumā.

Image
sāls istaba
Par NATO labdarības padsākumā saziedoto finansējumu ierīkota sāls istaba ģimeņu un attīstības centrā “Brīnumiņš” Talsos. Foto: Edgars Lācis

Kā stāsta centra “Brīnumiņš” vadītāja, lai jaunajā telpā radītu īpaši meditatīvu atmosfēru, tajā ir liels spogulis, kas ir kā ekrāns, kurā attēlota skaista Latvijas meža ainava.

“Sākumā mūs aicināja, lai liekam tropu skatus, taču mēs ar psihologu izrunājām, ka tomēr gribam iekļaut Latvijas ainavu,” viņa saka, piebilstot, ka ekrāns ir īpaši izgaismots, tāpēc rada maģisku atmosfēru. Turklāt tam ir vairāki režīmi, gaisma ekrānā mainās, un tad tas no dienas meža pārtop par nakts mežu.

Pati telpa veidota kā ala, kas izgaismota ar LED gaismām, lai bērniem būtu interesantāk tajā uzturēties, elpojot veselīgo gaisu. Vēlāk plānots tajā ierīkot arī nelielu rotaļu stūrīti.

Seržantes A. Kvieses pamatdarbs ir dienests NBS Jūras spēku Jūras novērošanas un sakaru dienestā. Tā kā tas pamatā ir maiņu darbs, tad visus šos gadus bijis iespējams to apvienot ar ģimeņu un attīstības centra “Brīnumiņš” vadīšanu.

Image
sāls istaba
Par NATO labdarības padsākumā saziedoto finansējumu ierīkota sāls istaba ģimeņu un attīstības centrā “Brīnumiņš” Talsos. Foto: Edgars Lācis
A. Kviese atzīst, ka tas viennozīmīgi ir arī Latvijas armijas nopelns, jo tajā iegūts spēks nepadoties, cīnīties līdz galam un virzīties uz priekšu. Šīs ambīcijas arī palīdzot realizēt daudzus projektus, lai bērniem ar īpašām vajadzībām un viņu vecākiem ikdienu padarītu kaut nedaudz vieglāku.
Image
sāls istaba
No kreisās - centra vadītāja seržante A. Kviese, Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Kaspars Zelčs. Foto: Edgars Lācis

Sāls istabas atklāšanas pasākumu 1. jūnijā apmeklēja arī Jūras spēku vadība un pārstāvji. A. Kviese stāsta, ka par šo iespēju pieteikt dalību NATO Labdarības tirdziņa projektā uzzinājusi tieši pateicoties Jūras spēkiem. Pērn Kara flotes gadadienas konferencē, kurā viņa stāstīja par savu aicinājumu un darbu ārpus dienesta, pie viņas pienācis kāds Jūras spēku virsnieks, kurš ieteicis ar savu pieteikumu startēt NATO labdarības organizācijas projektā.

“Tas liecina, ka karavīrs nav tikai sava tiešā darba darītājs, bet ka mums ir arī vēlme palīdzēt. Šis NATO projekts to ir pierādījis – karavīri gādā gan par Latvijas drošību, gan spēj ieskatīties arī cilvēku vajadzībās,” saka A. Kviese.

Paralēli par NATO finansējumu ierīkotajai sāls istabai pie centra ar Talsu pašvaldības atbalstu izveidots arī plašs stāvlaukums, kas īpaši pielāgots ģimenēm ar bērnu ratiņkrēslā. Savukārt par portāla “Ziedot.lv” un uzņēmuma “Latvijas Valsts meži” finansējumu izveidots multifunkcionāls kabinets, kurā bērni kopā ar fizioterapeitu var darboties ar īpašām iekārtām, lai attīstītu un uzturētu funkcionālās spējas.

Image
Brīnumiņš
Foto: Edgars Lācis ​

Kā norāda centra vadītāja, bērni ar īpašām vajadzībām dzīvo arī Talsu novadā un apkārtnē, tāpēc svarīgi, lai arī viņi var saņemt tādas pašas rehabilitācijas iespējas, kā bērni Rīgā un lai visi pakalpojumi ir moderni un pieejami.

Šobrīd centra klientu lokā ir vairāk nekā 80 bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām, no kuriem daudzi savu ikdienu pavada ratiņkrēslā. 2021. gadā centra sociālos rehabilitācijas pakalpojumi nodrošināti 187 bērniem un jauniešiem no vairākiem Latvijas novadiem. Vadītāja uzsver - tā ir gan atbildība, gan gandarījums par to, ka iespējams nodrošināt atbalstu, un centrs var palīdzēt piepildīt kāda maza Latvijas pilsoņa kvēlāko sapni – izkāpt pašam ar savām kājām no ratiņkrēsla.

Image
Brīnumiņš
Foto: Edgars Lācis

Jau ziņots, ka 2021. gada novembrī NATO galvenajā mītnē Briselē notika ikgadējais “NATO Charity Bazaar” labdarības pasākums, ko katru rudeni organizē NATO mītnes dalībvalstu un partnervalstu militārās pārstāvniecības.

Image
sāls istaba
Foto: Edgars Lācis

Tirdziņā piedalīties un savu produkciju tirgot tika aicināti dažādi NATO un partnervalstu uzņēmumi, savukārt pārējo valstu pārstāvji šos produktus varēja iegādāties. Labdarības tirdziņa mērķis ir vākt līdzekļus vairākiem NATO sabiedroto valstu labdarības projektiem, jo visa ietirgotā nauda tiek novirzīta labdarībai. Ik gadu šādā veidā finansiāli tiek atbalstīti vairāki Beļģijas, kā arī citu dalībvalstu nevalstisko organizāciju – biedrību un sociālo centru – pieteiktie projekti.

Dalies ar šo ziņu