Biedrība “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” NATO ziedojumus izmanto projektā “Sveču darbnīca”

Sabiedrība
Sargs.lv
Čeks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Biedrība “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi”, kura ikdienā rūpējas par jauniešiem ar smagiem kustību traucējumiem, saņēmusi daļu NATO Labdarības tirdziņā savāktajiem ziedojumiem 7296, 65 eiro vērtībā. Nevalstiskā organizācija naudu izmantos sociālā projekta “Sveču darbnīca” īstenošanai. Kā ziņu portālam “Sargs.lv” norāda biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” priekšsēdētāja Inga Šķestere – jau tagad redzams piešķirto līdzekļu rezultāts -  pateicoties NATO, darbnīcas plaukti ir pilni ar skaistām svecēm.

Lai pretendētu uz NATO Labdarības tirdziņā iegūtajiem līdzekļiem, biedrībai bija jāiesūta sava projekta pieteikums. I. Šķestere, stāstot par biedrības lēmumu pretendēt uz NATO Labdarības tirdziņa finansējumu, uzsver - nevalstiskās organizācijas Latvijā parasti ir aktīvas un meklē papildus iespējas, lai varētu īstenot savus mērķus un veikt savu darbu, jo, diemžēl, nevalstiskajām organizācijām Latvijā nav patstāvīga finansējuma, kas būtu pieejams no valsts puses. Viņa neslēpj, ka biedrība regulāri meklē līdzekļus dažādos projektos, lai būtu par ko finansēt inovāciju ieviešanu un efektīvāk veiktu līdzšinējo darbību.

Biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” priekšsēdētāja stāsta, ka NATO atvēlētos ziedojumu līdzekļus jau aktīvi izmanto ikdienas darbā, īstenojot sociālo projektu “Sveču darbnīca”, kas ir integrēta aktivitāte Dienas aprūpes centrā cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem.

Image
sveces
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“NATO atbalsta naudiņa izmantota, lai iegādātos materiālus un aprīkojumu, jo tas ar laiku nolietojas un ir jānomaina. Savukārt tā nomaiņa prasa finansiālus līdzekļus. Jau šobrīd ir rezultāts, jo mums ir pilni plaukti ar skaistām svecēm, pateicoties NATO atbalstam,” saka I. Šķestere.

Kopumā biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” Dienas aprūpes centra pakalpojumus saņem 24 jaunieši. Savukārt aptuveni 21 jaunietis aktīvi darbojas sveču gatavošanā. I. Šķestere stāsta – daži jaunieši sveču darināšanas procesā ir vairāk kā klātesoši, jo smago funkcionālo traucējumu dēļ viņi nespēj objektīvi veikt kādas konkrētas darbības. Tomēr ir svarīgi, ka šie jaunieši ar ir līdzās sveču veidošanas procesā un izjūt kopējo atmosfēru.

Image
sveces
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat viņa arī stāsta, ka, sākot sveču darbnīcas iniciatīvu pirms aptuveni pieciem gadiem, šķitis - sveču darināšanā varēs iesaistīties vien daži centra jaunieši, taču sākot darbnīcai strādāt, izrādījies, ka ar sveču veidošanu var nodarboties gandrīz visi jaunieši, viņiem pareizi piemeklējot aktivitātes.

“Ir jaunieši, kuri var lauzt parafīna plāksnes gabaliņos, ir jaunieši, kuri var likt gabaliņus formās un jaunieši, kuri var likt sveces pa krāsām. Ir arī tādi jaunieši, kuri varbūt nevar ielikt parafīna gabaliņu formā, bet viņš var pieturēt formu vai pieturēt parafīna kasti, kurā ir gabaliņi. Arī tā ir aktivitāte un sajūta, ka arī es radu sveci. Tāpēc mēs katram atrodam to darbiņu, ko viņš var darīt, lai cilvēks justos labi,” pauž I. Šķestere.

Biedrības priekšsēdētāja arī skaidro, ka sveču darbnīca vienlaikus ir nodarbinātības aktivitāte, kā arī terapeitiska aktivitāte, jo tajā iekļauti dažādi sensorie elementi - sīkā motorika, skaņa, kad tiek lauztas gabalos parafīna plāksnītes un, kad tiek likti gabaliņi formās, kā arī ir jāizvēlas krāsas. Viņa stāsta, ka sveču veidošanas procesā iekļauti dažādi elementi, kas ir attīstoši cilvēkiem ar smagiem attīstības traucējumiem, uzsverot - tas rezultējas ar jēgpilnu produktu, kas priecē sabiedrību un parāda, ka ikviens cilvēks var būt noderīgs sabiedrībai un dot tai savu ieguldījumu, nevis vienkārši būt aprūpējams.

“Katram cilvēkam ir svarīgi – lai arī cik smagi būtu traucējumi, lai arī viņam būtu ikdienas nodarbe, kas ir jēgpilna un kur viņš redz sava darba gala rezultātu. Tas veicina cilvēka pašapziņas attīstību, emocionālo labsajūtu un uzlabo cilvēka psihoemocionālo stāvokli. Tātad dod ļoti daudzus pozitīvus elementus, lai cilvēks ikdienā justos labi. Līdz ar to arī samazinot dažādi blakus izpausmes, kas cilvēkiem ar smagiem attīstības traucējumiem var izpausties,” norāda I. Šķestere.

Viņa uzsver - bijis liels prieks, uzzinot, ka biedrība saņēmusi finansējumu, vienlaikus paužot  pagodinājumu, ka finansējums ir NATO pārstāvju saziedotie līdzekļi. Tas radot lielu gandarījumu par paveikto. I. Šķestere arī norāda, ka biedrība ar Dienas aprūpes centra jauniešu izveidotajām svecītēm piedalījusies NATO Labdarības gadatirgū. “Priecājamies par to, ka mūsu sveces ir labi atzītas un cilvēkiem tās patīk,” saka biedrības priekšsēdētāja.

Image
sveces
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Līdzekļu vākšana labdarības projektiem norit visu gadu, gan piesaistot ziedojumus, gan rīkojot, piemēram, mākslas priekšmetu, rotu vai kūku tirdziņus, un NATO Labdarības tirdziņš ir visa gada kulminatīvais pasākums.

2019. gadā iegūtie līdzekļi piešķirti astoņiem Beļģijas un 27 starptautiskiem labdarības projektiem, tai skaitā arī vienai biedrībai no Latvijas - “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi”.

Pērn NATO rīkotajos labdarības pasākumos un novembrī notikušajā NATO Labdarības tirdziņā piedalījās 42 valstis un kopumā tika iegūti 273 000 eiro, no kuriem Latvijas pienesums ir vairāk nekā 4000 eiro. 

Image
sveces
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

NATO Labdarības tirdziņā Briselē Latvija piedalās no 2004. gada, piedāvājot tradicionālos produktus – Latvijas rupjmaizi, piparkūkas, cepumus, konfektes, sukādes, biezpiena sieriņus, alu, “Rīgas melno balzamu”, koka rotaļlietas, keramiku un lina izstrādājumus. Savukārt Latvijas viesnīcu īpašnieki jau vairākus gadus atbalsta NATO Labdarības tirdziņa loteriju.

NATO Labdarības tirdziņš tiek organizēts jau kopš 1968. gada ar mērķi vākt līdzekļus labdarības projektiem, pārdodot uzņēmēju ziedotās preces.

Biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” Dienas aprūpes centra jauniešu gatavotās svecītes iespējams arī pasūtīt. Plašāku informāciju iespējams meklēt šeit: http://www.lkndz.lv/lv/svecu-darbnica 

Dalies ar šo ziņu