Ģimeņu un attīstības centrs “Brīnumiņš” NATO ziedojumu izmantos sāls istabas ierīkošanai

Sabiedrība
Sargs.lv
ĢBAC “Brīnumiņš”
Foto: ĢBAC “Brīnumiņš” arhīvs

Daļa no NATO ikgadējā Labdarības tirdziņā (“NATO Charity Bazaar”) savāktajiem līdzekļiem arī šogad nonāk divu Latvijas biedrību atbalstam. Čeku virs 7000 eiro saņēma  Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks"un čeku par teju desmit tūkstošiem eiro saņēma ģimeņu un attīstības centrs (ĢBAC) “Brīnumiņš” Talsos. Centra vadītāja, kura ir arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Jūras spēku Jūras novērošanas un sakaru dienesta Jūras novērošanas komandas Grupas priekšniece, seržante Agnese Kviese sarunā ar “Sargs.lv” atzīst – par šiem līdzekļiem centrs beidzot varēs ierīkot sāls istabu, kas tik ļoti nepieciešama daudzu bērnu ar īpašām vajadzībām rehabilitācijas procesam.

NATO labdarības tirdziņš – ikgadējs pasākums

2021. gada novembrī NATO galvenajā mītnē Briselē notika ikgadējais “NATO Charity Bazaar” labdarības pasākums, ko katru rudeni organizē NATO mītnes dalībvalstu un partnervalstu militārās pārstāvniecības.

Tirdziņā piedalīties un savu produkciju tirgot tiek aicināti dažādi 28 NATO un 12 partnervalstu uzņēmumi, kamēr pārējo valstu pārstāvji šos produktus var iegādāties. Labdarības tirdziņa mērķis ir vākt līdzekļus vairākiem NATO sabiedroto valstu labdarības projektiem, jo visa ietirgotā nauda tiek novirzīta labdarībai. Ik gadu šādā veidā finansiāli tiek atbalstīti vairāki Beļģijas, kā arī starptautisko organizāciju – biedrību, sociālo centru un nevalstisko organizāciju –  pieteiktie projekti.

Image
NATO Labdarības fonds
​Foto: Latvijas militārā pārstāvniecība NATO un ES ​
Tāpat dalība tirdziņā ir iespēja katrai dalībvalstij prezentēt sevi, jo parasti kā tirgotāji tiek piesaistīti tie uzņēmumi un pašnodarbinātie, kuri ražo un izgatavo konkrētajai valstij raksturīgus produktus un preces. Papildus Latvijas uzņēmumu preces tika publicētas arī “NATO Charity Bazaar” katalogā, tādējādi reprezentējot arī Latvijas nacionālo kultūru un tradīcijas.

Latviju tirdziņā pārstāv 28 uzņēmumi

Šogad no Latvijas NATO labdarības pasākumā gan klātienē Briselē, gan arī attālināti, tirdzniecībai izmantojot labdarības organizācijas mājaslapu, piedalījās 28 uzņēmēji, viņu vidū gan Latvijai raksturīgo dzērienu ražotāji, piemēram, SIA “Užavas alus”  un AS “Latvijas Balzams”, gan pārtikas ražotāji, piemēram, maizes ceptuve SIA “Liepkalni”, AS “Tukuma Piens”, SIA “Skrīveru saldumi”, sulu ražotājs SIA “VeryBerry” un Latvijas biškopības biedrība, kā arī citu interesantu produktu izstrādātāji, piemēram, kazas piena ziepju ražotājs un “Piebalgas porcelāna fabrika”, kā arī vēl daudzi citi uzņēmumi.

Image
NATO Labdarības fonds
Foto: Latvijas militārā pārstāvniecība NATO un ES

Latvijas dalību šajā NATO labdarības tirdziņā organizēja un nodrošināja Latvijas militārās pārstāvniecības NATO un ES dienošo karavīru ģimenes   sadarbībā ar Latvijas ražotājiem. Savukārt loģistikas atbalstu preču nogādāšanai uz Briseli sniedza NBS Apvienotā štāba Administratīvais departaments un Nodrošinājuma pavēlniecības Autotransporta nodrošinājuma centrs.

Ap 17 000 eiro saziedotās naudas tiek labdarības mērķiem Latvijā

Šajā reizē NATO labdarības organizācijas fonds tirdziņā ieguva 165 tūkstoši eiro, no kuriem Latvijas Militārās pārstāvniecības NATO un Latvijas ražotāju devums - 7000 eiro. Tādējādi šogad ir iespēja atbalstīt 18 starptautiskos un 8 Beļģijas organizāciju pieteiktos labdarības projektus.

NATO Labdarības organizācijas komiteja šogad piešķīra finansējumu arī diviem Latvijas labdarības projektiem par kopējo summu 17041,53 eiro. No tās 9991.53 eiro ieguva Talsu ģimeņu un bērnu attīstības centrs “Brīnumiņš”, bet 7050 eiro - Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks".
Image

Kā stāsta centra “Brīnumiņš” vadītāja Agnese Kviese, kura paralēli šim sirds darbam ir arī NBS Jūras spēku Jūras novērošanas un sakaru dienesta seržante, par šo naudu centrs varēs ierīkot sāls istabu, jo tā nepieciešama daudzu bērnu ar īpašām vajadzībām rehabilitācijā.

Atbalsts bērniem un viņu vecākiem

Martā apritēs 19 gadi, kopš Talsos ir centrs “Brīnumiņš”, kas no pavisam mazas, sākotnēji domātas kā “bēbīšu skoliņas” izaudzis par multifunkcionālu centru, kurā ir trīs struktūrvienības – Medicīnas iestāde, Dienas aprūpes centrs un Ģimeņu atbalsta centrs, kur profesionālu speciālistu palīdzību var saņemt ne tikai Talsu novada bērni ar īpašām vajadzībām un viņu vecāki, bet pēdējā laikā – arī bērni no apkārtējiem novadiem.

Centra pirmsākumi meklējami pirms daudziem gadiem, kad A. Kviese bija bērna kopšanas atvaļinājumā. “Kādu rītu pamodos ar domu, ka jāizveido bēbīšu skoliņa, lai tad, kad piedzims mans bērns, jaunās māmiņas varam nākt kopā un socializēties. Tā kā man ir pedagoģiskā izglītība un bērni ir viens no manas dzīves aicinājumiem, drīz vien jau bijām pirmās sešas māmiņas, un bēbīšu skoliņa neplānoti strauji attīstījās,” viņa stāsta, piebilstot, ka ar šo plānojusi nodarboties tikai, kamēr ir bērna kopšanas atvaļinājumā.

Image
ĢBAC “Brīnumiņš”
Foto: ĢBAC “Brīnumiņš” arhīvs

Tomēr viss mainījies dienā, kad “Brīnumiņam” pievienojies kāds bērniņš ar īpašām vajadzībām, tobrīd Agnese sajutusi emocionālo saikni un sapratusi – viņas sirds pieder tieši šādiem bērniem. Īpašu centru bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un invaliditāti motivējis veidot arī fakts, ka līdz šim viņi sabiedrībā faktiski nebija redzami, jo vecākiem ar šādiem bērniem īsti nebija, uz kurieni doties.

“Sākām no nulles, vecā ēkā bez aprīkojuma, bet ar sīrdī iedegtu aicinājumu, startējām primajā projektā, un par iegūto finansējumu nopirkām pirmo jauno paklājiņu un attīstošās rotaļlietas. Man jau tad bija skaidrs, ka šī nebūs izglītības iestāde, bet sociāls rehabilitācijas centrs bērniem ar īpašām vajadzībām,” viņa saka.

Nu jau dažus gadus centram ir jauna, lielāka ēka vecpilsētas sirdī, taču arī šī nu jau sāk kļūt par šauru visiem bērniem, kuri te ierodas saņemt rehabilitācijas pakalpojumus, tāpēc sapnis par ēkas attīstību ir nākamais centra ilgtermina mērķis.

"Mūsu centrā ir inovatīvas ierīces, materiāltehniskais aprīkojums ļoti augstā kvalitātē, komanda attīsta centru, lai Talsu novada un apkārtējā reģiona bērni varētu saņemt tikai vislabākos pakalpojumus. Centrā ir gan slingu iekārta, gan “gudrais cimds”, gan interaktīva smilšu projekcijas iekārta un citas ierīces. Mans lielākais izaicinājums ir strādāt pie tā, lai mūsu bērniem viss būtu vislabākajā kvalitātē,” saka A. Kviese.  Tas attiecas arī uz centrā strādājošajiem speciālistiem, jo viņu darbs nav viegls. Agneses kā centra vadītājas uzdevums ir stiprināt, iedrošināt, centra speciālistus, jo komandas vislielākais gandarījums redzēt pozitīvo attīstības dinamiku īpašo bērnu attīstībā. Šobrīd centrā strādā jau 26 dažādu jomu speciālisti.

Centra attīstības pamatā – dažādu projektu un ziedotāju atbalsts

Centrs līdz šim attīstījies galvenokārt ar dažādu projektu palīdzību, piesaistot finansējumu gan no Eiropas institūcijām, gan fondien, gan privātajiem ziedotājiem. Pateicoties šim atbalstam, centrā bērni ar īpašām vajadzībām un funkcionāliem attīstības traucējumiem var saņemt nu jau 11 dažādus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Centrā ir ierīkota Sensorā istaba, Montessori, Mūzikas un Smilšu terapijas kabineti, kā arī iegādātas tādas inovatīvas iekārtas kā “Rapael Smart glove”, kas palīdz roku kustību aktivizēšanā, un “Redcord slinga” aprīkojums.

Visas nodarbības, kuras apmeklē bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām un funkcionāliem traucējumiem no Talsu novada, ir bezmaksas, jo nodarbību izmaksas pilnībā finansē Talsu novada pašvaldība. Taču lielākā daļa līdzekļu centra attīstībai un uzturēšanai tiek iegūti tieši no dažādu projektu finansējuma.

Image
ĢBAC “Brīnumiņš”
ĢBAC “Brīnumiņš” viesojas reanimatologs, bērnu ārsts Pēteris Kļava. Foto: ĢBAC “Brīnumiņš” arhīvs

Tagad par NATO labdarības fonda ziedojumu būs iespēja izbūvēt arī sāls istabu, jo līdz šim šo pakalpojumu mazie pacienti bija spiesti meklēt citos novados, bieži pat uz Rīgu.

“Latvija nav tikai Rīga, tāpēc mums ir jānodrošina pakalpojumi pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Cik zinu, pat Ziemeļkurzemē daudzviet sāls istabas pašlaik nav, tāpēc mūsu iecere ir maksimāli atvieglot ģimenēm pakalpojuma saņemšanu, lai nav šo garo pārbraucienu,” viņa saka, piebilstot, ka tehniskais projekts jau ir procesā, tagad tik jāķeras klāt darbiem cerībā, ka pavasarī sāls istaba jau būs lietojama.
Image
ĢBAC “Brīnumiņš”
Foto: ĢBAC “Brīnumiņš” arhīvs

Centra vadītāja A. Kviese stāsta, ka pa par šo iespēju pieteikt dalību NATO Labdarības tirdziņa projektā, uzzinājusi nejauši. Jūras spēku Kara flotes gadadienas konferencē karavīri varēja dalīties par saviem aicinājumiem un brīvprātīgajiem darbiem ārpus dienesta, un Agnese stāstījusi par Talsu ģimeņu un bērnu attīstības centru “Brīnumiņš”. Vēlāk pie viņas pienācis kāds Jūras spēku virsnieks, kurš ieteica ar savu pieteikumu startēt arī NATO labdarības organizācijas projektā.

Enerģijas pietiek gan dienestam Jūras spēkos, gan “Brīnumiņam”

Seržantes A. Kvieses pamatdarbs ir dienests NBS Jūras spēku Jūras novērošanas un sakaru dienestā. Tā kā tas pamatā ir maiņu darbs, tad visus šos gadus bijis iespējams to apvienot ar strādāšanu arī centrā.

“Tas viennozīmīgi ir arī armijas nopelns, jo tajā iegūts spēks nepadoties, cīnīties līdz galam, virzīties uz priekšu, nokriti, celies un ej tālāk. Protams, arī manas pozitīvās ambīcijas. Ja redzam, ka mūsu bērniem būtu nepieciešama sāls istaba, tad darīšu visu iespējamo, lai to panāktu,” viņa saka.
Image
Agnese Kviese
Seržante Agnese Kviese. Foto: NBS Jūras spēki

Vienlaicīgi A. Kviese izsaka pateicību NBS Jūras spēku vadībai, kura ir akceptējusi, ka Agneses sirdslieta bez Jūras spēkiem ir arī darbība centrā. Protams, visi “Brīnumiņa” pasākumi un projekti tiek pakārtoti bruņoto spēku vajadzībām, taču no komandieriem ir jūtams atbalsts.

Lielākais gandarījums ir tas, ka šajā laikā, kopš pastāv centrs, bērni ar īpašām vajadzībām ir vairāk redzami sabiedrībā, viņu vecāki vairs nebaidās viņus izvest publiskās vietās, jo pamazām ir panākta viņu iekļaušanās sabiedrībā. Tāpat centrs domā par iespējām, kā šo īpašo bērnu vecākiem iedot kaut nelielu atelpas brīdi, kad viņi dažas dienas varētu atpūsties. Jau vairākus gadus tiek organizētas diennakts nometnes uzņemošo ģimeņu - aizbildņu, adoptētāju un audžuģimeņu – bērniem, un nākotnes plānos iecerēts pilsētā sarīkot lielus svētkus, kuros integrēt visus bērnus, lai “veselā” sabiedrības daļa saprot, ka šie bērni nav vis “tie”, bet ir savējie.

“Tā ir mana vislielākā misija, uz ko gribu aicināt visus cilvēkus – nenoliksim šos bērnus un pieaugušos kaut kur nostāk, viņi ir mūsu vidū, un viņu ir daudz. Ja mūsu ikdienu virza dažādi plāni, tad viņu vienīgā cerība ir līdzvērtīgi centri kā “Brīnumiņš”, citādi viņi savu dienu pavada gultiņā un redz tikai griestus un sienas. Bet viņi tāpat ilgojas pēc draugiem un mīlestības,” saka centra vadītāja, piebilstot, ka nākotnē vēlētos vairāk attīstīt īpašu draugu kustību, iesaistot arvien vairāk cilvēku, kuri ar šiem bērniņiem varētu pavadīt laiku, kaut vai atvest no skolas vai kopā aiziet uz kino.
Image
ĢBAC “Brīnumiņš”
Foto: ĢBAC “Brīnumiņš” arhīvs

“Ideju ir ļoti daudz, galvenais sirdī sajust, ka tas ir tas, par ko es gribu iestāties. Ja nav laika ikviens var atvēlēt kaut nelielu ziedojumu daļu – dzīvnieku patversmes, vecu cilvēku vai līdzvērtīgu sociālā centra atbalstam. Bet, ja vēl ir laiks, tad var veltīt arī to,” saka Agnese Kviese.

Šobrīd centra klientu lokā ir 70 bērni, no kuriem 18 savu ikdienu pavada ratinkrēslā, tai skaitā arī paliatīvajā aprūpē esoši. 2021. gadā centrs sociālos rehabilitācijas pakalpojumus nodrošināja 187 bērniem un jauniešiem no vairākiem Latvijas novadiem. Vadītāja atzīst - tā ir gan atbildība, gan gandarījums par to, ka centrs var nodrošināt atbalstu un var palīdzet piepildīt kāda maza Latvijas pilsoņa kvēlāko sapni – izkāpt pašam ar savām kājām no ratiņkrēsla.

Vairāk par ĢBAC “Brīnumiņš” var uzzināt šeit: https://brinumins.lv/lv/ 

Dalies ar šo ziņu