Interneta vietnē apkopoti tie Latvijas iedzīvotāji, kuri atbalsta Krievijas agresiju Ukrainā

Sabiedrība
Sargs.lv/Myrotvorets/Ludzas Zeme
propaganda
Foto: Ekrānšāviņš no vietnes myrotvorets.team

2014. gadā Ukrainas nevalstiskās organizācijas “Myrotvorets centre” izveidotajā interneta vietnē “Myrotvorets” regulāri tiek papildināts saraksts ar tiem prokrieviski noskaņotajiem iedzīvotājiem, kuri atbalsta Kremļa diktatora režīmu un Krievijas sākto karu Ukrainā,  tīksminoties un glorificējot to savos sociālajos tīklos. Papildinātā saraksta augšgalā ir arī Latvijā dzīvojošie “varoņi” – krievu okupantu atbalstītāji. Viņu vidū ir gan Kremļa propagandas ziņu vietnes “Sputnik Latvija” redaktors Valentīns Rozencovs un bijušais Eiropas Parlamenta deputāts krievu propagandists Andrejs Mamikins, gan Krievijas Federācijas vēstniecības Latvijā darbinieki un iedzīvotāji no dažādām Latvijas pilsētām.

“Myrotvorets” - https://myrotvorets.team ir Ukrainas galvaspilsētā Kijivā bāzēta interneta vietne, kurā tiek publicēta to personu personiskā informācija, kuras tiek uzskatītas par "Ukrainas ienaidniekiem” jeb, kā teikts pašā vietnē, “kuru darbībām ir pazīmes, kas liecina par noziegumiem pret Ukrainas nacionālo drošību, cilvēktiesībām, mieru un starptautisko likumdošanu”.

Image
propaganda
Ekrānšāviņš no vietnes myrotvorets.team

Visus šos Latvijā dzīvojošos indivīdus vieno fakts, ka viņi atbalsta Krievijas militāro agresiju Ukrainā un savos sociālajos tīklos, kā arī vietnēs, ko viņi pārstāv, aktīvi izplata Krievijas propagandu un dezinformāciju, plaši lietojot arī atribūtiku ar Z burtu.

Viņu vidū ir dažādu profesiju pārstāvji, ieskaitot pseidovēsturniekus, žurnālistus, bijušos politiķus un citus.

Turklāt daudzi no viņiem izrāda klaju agresiju pret tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri ir Ukrainas pusē un nosoda Kremļa diktatorisko režīmu un pastrādātos kara noziegumus. Vairāki no viņiem arī musina līdzīgi domājošos nepalīdzēt ukraiņiem.

Tāda ir arī kāda vietnes “Facebook” lietotāja Jevgenija Safraneka, kura pamanījusi, ka arī viņas vārds ir publicēts vietnē https://myrotvorets.team, par ko ir ļoti sašutusi.

“Kad es uzrakstīju par benzīna cenu, kļuvu par dzimtenes nodevēju. Kas tālāk? Nepatiesas apsūdzības, personisku datu publicēšana, raganu medības, ķieģelis uz galvas? Bet kopumā myrotvorets.team ir jāzina divas lietas. Pirmā – iesniegums Valsts policijā būs, jo pret šādu “tautas daiļradi” ir jānodarbojas tiesībaizsardzības institūcijām. Otrkārt, platformas interesēs, labāk, lai ar mani un maniem tuviniekiem nekad nekas neatgadās, pat alkohola saindēšanās,” viņa raksta.

Tikmēr bijušais rīdzinieks, Maskavas propagandists un Vladimira Solovjova līdzgaitnieks Mihails Šahnazovs ir bloķējis savu kontu vietnē “Facebook”, norādot, ka ar viņu tagad var sazināties vietnē “VKontakte”.

Kā rakstīts interneta vietnē “Myrotvorets” – šāds avots ir nepieciešams, lai izgaismotu šo iedzīvotāju radīto spriedzi Baltijas valstīs, tā teikt – lai tauta zina savus “varoņus”. Jo šie mūsu līdzcilvēki, sēžot mājīgos krēslos Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, savos sociālajos tīklos un interneta portālos slavina Krievijas karu Ukrainā un tīksminās par Ukrainas iedzīvotāju nogalināšanu.

Par to, kādi cilvēki dzīvo starp latviešiem un viņu vidū, nobažījusies arī Ludzas novada laikraksta “Ludzas Zeme” galvenā redaktore Laima Linuža. Viņa redaktores slejā 19. martā publicēja drosmīgu vēstījumu, atklājot ilgstoši īstenotās Kremļa propagandas postošās sekas daudzu Latgales iedzīvotāju prātos.

Viņa atzīst, ka draudus par atbalstu Ukrainai un Krievijas kara nosodījumu saņēmuši arī paši laikraksta redakcijas darbinieki, un tas liek satraukties par Latgalē un Latvijā notiekošo šķelšanos pašu iedzīvotāju vidū.

“Krievijas TV propagandas un melu jūras apsmērēti ir daudzi Ludzas novada iedzīvotāji (sociālo tīklu apmeklētāji bieži to pierāda). Vieni patiešām ir savervēti Krievijas aģenti, citi – vienkārši neinformēti cilvēki, trešie – lielvalsts imperiālisma saindēti ļautiņi. Izkristalizējies, vismaz Latgalē, ka atbalsts vai nosodījums Krievijai nav saistīts ar tautību un pat valodas prasmi. [..] Nupat kāda pierobežas iedzīvotāja zvanīja un gribēja ielikt avīzē par maksu pateicību Putinam. Zvanītāja ir latviete…” raksta “Ludzas Zeme” redaktore.

Viņa atzīst, ka Krievija pret Latviju jau sen īsteno informatīvo hibrīdkaru, kā galvenos avotus izmantojot gan Krievijas televīzijas kanālus, ko Latgalē daudzi iedzīvotāji skatās, gan sociālos tīklus.

“Un ko gan vainot, ja Latgales laukos vienīgā izklaide daudziem ir pudele un televizors. Antenas un šķīvji pagriezti propagandas leņķī. Un no 700 eiro soda neviens nebaidās. Kurš gan brauks uz Istru vai Briģiem kādu pieķert? Avīzes, nopietnu ziņu aģentūru informāciju un oficiālus avotus lasīt nav modē, jo tas prasa piepūli, nevis tikai, kā feisbukā, virsraksta izlasīšanu. Tā arī dzīvojam. Gadu gadiem. Piliens pa pilienam un Žirinovskis un Putins Latgalē jau palikuši kā savējie. Tie esot gudri vīri, kuros vērts ieklausīties. Un Navaļņijs, protams, indēja sevi pats. Daudzu latgaliešu izslāpušajās smadzenēs salietas kārtīgas samazgas. Neinformētā vide, nabadzība un perspektīvu trūkums situāciju tikai pasliktina, toties tādi politinformatori kā jeremejevi Ludzas pusē tuvina sērkociņu neapmierinātības saspiestajai gāzei,” raksta L. Linuža.

Tāpēc viņa aicina visus Latvijas iedzīvotājus, tai skaitā arī valsts amatpersonas, sociālajos tīklos aktīvāk izplatīt krievu okupantu pastrādātos noziegumus Ukrainā  - faktus un video. “Atvērsim acis sev un citiem! Ja Ukraina padosies, Putins nāks uz Baltiju. Krievijas valsts propagandas kanālos tiek demonstrētas kartes, kā iespējams ieņemt ar īpašiem ieročiem Baltijas valstis. Kremļa propagandists Solovjovs nepārprotami brīdina, ka Ukraina ir tikai sākums. Augsta ranga Krievijas amatpersonas un politiķi neslēpj, ka vēlas atjaunot NATO 1997. gada robežās. Bet Latvija kļuva par NATO pilntiesīgu locekli tikai 2004. gada martā,” pauž laikraksta “Ludzas Zeme” redaktore.

Viņa atzīst, ka tieši tāpēc Latvijā vēlas redzēt pastāvīgu NATO militāro bāzi ar modernu bruņojumu un spēju ātri reaģēt. Tāpat L. Linuža aicina visus Latgales iedzīvotājus, kuriem tas iespējams, aktīvi stāties Zemessardzē. “Ja iebrukums te tomēr notiks, tad ar NATO spēkiem būs krietni par maz. Mums kā tautai būs jāizrāda aktīva pretošanās,” viņa raksta.

“Sargs.lv” jau ziņoja – kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā šī gada 24. februārī Zemessardze ir saņēmusi vairāk nekā 1700 iestāšanās pieteikumu, no tiem 900 interesenti izrādījuši vēlmi pievienoties tieši Zemessardzes 1. Rīgas brigādei.

Tāpat liela iedzīvotāju interese ir arī par militāro pamatiemaņu iegūšanu trīs nedēļas garajā Rezervistu kursā. Viens no tiem notiks no 6. līdz 28. augustam, taču lielā interesentu skaita dēļ tiks rīkots arī papildu kurss pavasarī - no 6. līdz 27. maijam.

Dalies ar šo ziņu