Zemessardzes komandieris: Gads bijis aktīvs apmācību ziņā un atbalsta sniegšanā civilajam sektoram

Sabiedrība
Sargs.lv
Zemessardze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Par spīti Covid-19 pandēmijai šis gads Zemessardzei bijis ļoti aktīvs – gan apmācību ziņā, gan plaša mēroga palīdzības sniegšanā sabiedrībai un citām valsts struktūrām, tai skaitā mediķiem slimnīcās Covid slimnieku aprūpē, robežsargiem valsts Austrumu robežas apsardzības pastiprināšanā un policistiem mājsēdes ievērošanas kontrolē. Tā “Latvijas Televīzijas” raidījumā “Rīta Panorāma” norāda Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis. Lai vēl vairāk stiprinātu šo skaitliski ievērojamo Nacionālo bruņoto spēku sauszemes elementu, viņš aicina brīvprātīgajā dienestā arvien jaunus zemessargus – jebkuras profesijas pārstāvis Zemessardzē var atrast savu vietu, jo specialitāšu ir daudz.

Viņš atzīst, ka visas šīs atbalsta aktivitātes no zemessargiem prasījušas papildu pūles un pamatīgu laika plānošanu, jo, tā kā Zemessardze ir brīvprātīga organizācija, tad civilajā dzīvē katram zemessargam ir savs pamatdarbs un pienākumi.

“Arī zemessargu iesaiste atbalsta pasākumos ir katra brīvprātīga izvēle. Zemessardze pateicas ikvienam, jo šī iesaiste bijusi intensīva. Piemēram, uz valsts robežas no augusta vidus līdz decembra sākumam atbalstā robežsargiem bijušas iesaistītas 7600 maiņas,” saka brigādes ģenerālis E. Leščinskis.
Image
Robeža
Foto: Foto: srž. Edgars Grundšteins
Foto: srž. Edgars Grundšteins

Viņš gan atzīst, ka Covid situācija nav bijusi īpaši labvēlīga jaunu zemessargu rekrutēšanā, jo pulcēšanās ierobežojumu dēļ Zemessardzes vienības nav varējušas organizēt “atvērto durvju dienas” un citus informatīvus pasākumus skolās un pilsētās. Tomēr Latvijas pilsoņu interese par brīvprātīgo dienestu saglabājusies iepriekšējā līmenī, jo kāds par to uzzina no draugiem, kāds padzird medijos, tāpēc izlemj savu brīvo laiku veltīt valsts aizsardzībai, kļūstot par zemessargu.

Image
Zemessardze
Foto: Foto: Kristaps Anškens
Foto: Kristaps Anškens

Šobrīd zemessardzē dien vairāk nekā 8000 Latvijas pilsoņu, taču šis skaitlis ik pa brīdim nedaudz mainās – kāds, sasniedzot noteiktu vecumu, izstājas, kāds atkal nāk vietā.

“Jebkurā gadījumā tas nav zaudējums, jo šis cilvēks ir izgājis militāro apmācību un, aizejot no Zemessardzes, viņš kļūst pat rezerves karavīru,” saka Zemessardzes komandieris.

Viņš ir gandarīts, ka ik gadu Zemessardzei pieaug arī finansējums, tāpēc regulāri iespējams ieguldīt gan vienību infrasruktūras attīstībā, tai skaitā būvējot arī jaunas bāzes ēkas, gan individuālā ekipējuma, gan tehnikas un bruņojuma nodrošināšanā.

“Tiek modernizēti ieroči, saņemam arī jaunas ieroču sistēmas – gan pretgaisa aizsardzības, gan prettanku sistēmas. No nākamā gada sāksim saņemt arī jaunās bruņotās platformas – “Patria” 6x6 transportlīdzekļus. Tas ir milzīgs sasniegums,” saka brigādes ģenerālis.
Image
Zemessardze
Foto: Foto: Kristaps Anškens
Foto: Kristaps Anškens

Lai aicinātu dienestā arī tos, kuri vēl svārstās vai nav izlēmuši, Aizsardzības ministrija decembrī uzsākusi informatīvu kampaņu “Esi drošs, esi zemessargs!”. Īpaši kampaņai radītajā Kampaņas ietvaros radītajā vietnē www.esizemessargs.lv ikviens interesants var izpildīt testu un uzzināt par savām iespējām pievienoties Zemessardzei, kā arī iegūt  citu svarīgu informāciju – gan par dažādām militārajām specialitātēm Zemessardzē, gan pamatapmācību un iestāšanās procesu. 

Zemessardzes komandieris uzsver – Zemessardzē pielietojumu savām zināšanām un profesionālajām iemaņām atradīs ikvienas profesijas pārstāvis. Zemessardzē ir gan Kiberaizsardzības vienība, kurā IT speciālisti var dot savu artavu valsts drošībā, tāpat nākamgad tiks uzsākta jaunas informācijas vienības veidošana, ir arī Zemessardzes orķestris un Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centrs, kurā apvienojušies augstskolu mācībspēki un zinātnieki, kas piedalās dažādos inovācijas procesos. Iespējas ir ļoti plašas.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šogad Zemessardze arī svin 30. pastāvēšanas gadadienu, un kā visspilgtāko šī jubilejas gada notikumu brigādes ģenerālis E. Leščinskis min Zemessardzes vienību parādi Jelgavā, kas notika 21. augustā.

Image
Zemessardze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zemessardze – tā ir iespēja ikvienam Latvijas pilsonim saliedētā komandā ne tikai apgūt militārās pamatiemaņas, bet arī iegūt noderīgas zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai krīzes situācijā aizsargātu savu ģimeni un aizstāvētu Latviju. Vienlaikus dienests Zemessardzē ir iespēja uzlabot savu vispārējo fizisko sagatavotību, veselību un paplašināt redzesloku, piedaloties militārajās mācībās gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam jābūt Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 55 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, bez kriminālās sodāmības, atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību.

Apmeklē www.esizemessargs.lv, zvani pa tālruni 1811 un piesakies dienestam Zemessardzē! Esi drošs, esi zemessargs!

Dalies ar šo ziņu