Pabriks: Nejautājiet ko Zemessardze var dot jums, bet prasiet – ko es varu dot Zemessardzei!

NBS
Sargs.lv/LTV.lsm.lv
Zemessardzes parādes mēģinājums
Foto: Foto: Zemessardze

“Nejautājiet, ko Zemessardze var dot jums, bet - ko katrs no jums var dot Zemessardzei!” Šādi, pārfrāzējot bijušā ASV prezidenta Džona Kenedija teikto, 21. augusta Zemessardzes 30 gadu jubilejas svinīgajā parādē Jelgavā aizsardzības ministrs Artis Pabriks aicināja pievienoties šim spēku veidam jaunus cilvēkus.

Savā uzrunā aizsardzības ministrs par pašaizliedzīgo dienestu pateicās ikvienam no četru Zemessardzes brigāžu zemessargiem.

“Jūs esat Latvijas tautas mugurkauls, Latvijas tautas lepnums un piemērs. Pirms 30 gadiem pirmie no jums bija tie, kuri nebaidījās stāties ierindā un sevī uzturēja to garu, kas Latvijas tautas karavīriem bija simtiem gadu garumā - Latviešu strēlniekiem un leģionāriem, piemērs tam, ka mēs esam gatavi pastāvēt par savām vērtībām un par savām interesēm,” sacīja aizsardzības ministrs.

Image
Zemessardze
Foto: Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Pateicības vārdus A. Pabriks veltīja arī parādē klātesošajiem Zemessardzes veterāniem, kuri lika pamatus Zemessardzes attīstībai.

“Nav bijušo zemessargu. Tas, kurš ir bijis zemessargs, tas līdz kapa malai arī paliek zemessargs,” viņš sacīja.

Aizsardzības ministrs aicināja arī parādes skatītājus spert soli pretim Zemessardzei un pievienoties dienestam, norādot, ka 30 gadu laikā šis militārais formējums ir kļuvis par labi apgādātu, apmācītu, modernu un laikam līdzi ejošu Latvijas aizsardzības balstu.

“Mums ir arī jaunas vienības – mums ir Kiberzemessardze, ir cilvēki, kuri iet līdzi laikam, zina savas taciņas mežos, viņi pazīst savus kaimiņus un ir gatavi stāvēt par mūsu valsti. [..] pēc šīs parādes uzdodiet sev jautājumu – nevis ko Zemessardze var dot man, bet gan - ko es varu dot Zemessardzei? Stājieties šajās rindās, uzvelciet formastērpu, ejiet uz mācībām un padomājiet, kā spēsiet aizsargāt savu ģimeni, savus tuviniekus, ja mums priekšā būs izaicinājumi,” viņš sacīja.
Image
Zemessardze
Foto: Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

A. Pabriks atgādināja, ka pirms 30 gadiem Latvijā Zemessardze netika veidota tādēļ, ka Latvija būtu droša. Toreiz to apdraudēja brūkošās Padomju Savienības reakcionārie spēki. Arī šodien pie Latvijas robežām veidojas saspringta situācija, tādēļ īpaši pateicības vārdi tika veltīti Zemessardzes 3. Latgales brigādes vīriem un sievām, kuri plecu pie pleca ar robežsargiem novērš pret Latviju vērsto Baltkrievijas hibrīduzbrukumu, sūtot migrantus.

“Arī šobrīd mūsu robežas tiek apdraudētas. Baltkrievijas režīms, kas agrāk bija draudzīga kaimiņvalsts, ir izvērsis pret mums hibrīdkaru. Tas grūž mums virsū migrantus, kurus paši ir ieveduši, atveduši ar autobusiem, atņēmuši pases un tagad ved uz mūsu robežām, bet pēcāk uzdrošinās pārmest, ka mēs neievērojam cilvēktiesības. Nē, mēs ievērojam visas tiesības, bet mūsu galvenā tiesība ir aizstāvēt savu valsti un demokrātiju. Lai kāds te neiedomājās šo robežu šķērsot! Šie vīri un sievas, Zemessardze un Latvijas armija neļaus to darīt! To es varu apliecināt jebkuram, kurš to uzdrošināsies darīt,” teica ministrs.

Image
Zemessardze
Foto: Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

“Latvijas Zemessardze, es izsaku jums visdziļāko pateicību par to, ko esat darījuši. Ticiet mums un mēs vienmēr ticēsim jums,” savu uzrunu noslēdza aizsardzības ministrs.

Dalies ar šo ziņu