Rīgas 1. slimnīcas vadītāja: Vārds “ļoti” ir pārāk mazs, lai raksturotu karavīru palīdzību slimnīcai

Sabiedrība
Sargs.lv/Latvijas Radio
Rīgas 1. slimnīca
Foto: Foto: Ieva Lūka/LETA

Vārds “ļoti” nespēj sevī ietvert to palīdzības apjomu, kādu šobrīd Rīgas 1. slimnīcas medicīnas personālam sniedz karavīri, tā šodien intervijā Latvijas Radio raidījumam “Pēcpusdiena” sacīja Rīgas 1. slimnīcas valdes priekšsēdētāja Natālija Zlobina.

Šobrīd Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīri un Zemessardzes 1. Rīgas brigādes zemessargi uzsākuši praktisku palīdzības sniegšanu slimnīcām Covid -19 slimnieku aprūpē.

N. Zlobina “Pēcpusdienai” pastāstīja, ka šobrīd Rīgas 1. slimnīcā ir izveidotas 50 Covid-19 slimnieku gultas, taču jau drīzumā to skaits tiks palielināts līdz 60 gultām. Ņemot vērā, ka Rīgas 1. slimnīca bijusi ambulatorā veselības aprūpes iestāde, nācies būtiski pārstrukturēt tās darbu, lai medicīnisko palīdzību varētu sniegt arī Covid-19 pacientiem.

Turklāt sagatavošanās Covid-19 slimnieku uzņemšanai prasījusi arī pašu telpu pārveidi, piemēram izveidojot epidemioloģiskās slūžas, kā arī ievelkot skābekļa padeves sistēmu, ar ko to piegādāt smagākajiem pacientiem. Šie tehniskie darbi veikti ar Nacionālo bruņoto spēku atbalstu.

Rīgas 1. slimnīcas valdes priekšsēdētāja stāstīja, ka šobrīd vienā maiņā atbalstu sniedz divi zemessargi, strādājot vienu maiņu, kas ilgst no astoņiem no rīta līdz desmitiem vakarā. Karavīru darba pienākumos ietilpst dažādu fiziski smagu darbu izpilde, piemēram, pacientu pozicionēšana gultā, pārvietošanu no gultas uz guļratiem, transportēšanu uz izmeklējumiem, atbalsts saimnieciskajos darbos, kā arī mirušo pacientu transportēšana uz morgu.

Viņa skaidro - slimnīcā darbs ar pacientu nav tikai māsiņu darbs. “Arī māsiņai šis pacients ir jāpagriež gultā vai jāpozicionē. Pacients ir smags, neatkarīgi, vai tā būtu sieviete vai vīrietis. Turklāt viss darbs tiek veikts aizsargtērpā. Tādēļ vārds “ļoti” pat neatspoguļo to patieso palīdzību, ko mums sniedz karavīri un zemessargi,” teica Rīgas 1. slimnīcas valdes priekšsēdētāja.

N. Zlobina arī slavēja zemessargu attieksmi pret uzdevuma izpildi. Neraugoties uz garajām darba stundām un smago darbu Covid-19 pacientu aprūpē, zemessargi strādā no visas sirds, prasot slimnīcas personālam - ko vēl var palīdzēt.

“Es teiktu, ka tie ir cilvēki, kuri šeit paši ir atnākuši palīdzēt, nevis ir nosūtīti palīgā pēc pavēles,” viņa piebilst.

 Vienlaikus Rīgas 1. slimnīcas vadītāja atzina – strādājot ar smagi slimiem Covid-19 pacientiem, karavīri un zemessargi sevi pakļauj augstam riskam.

“Ja kāds saka, ka negrib vakcinēties, tad šis cilvēks nedomā par apkārtējiem. Viņš nedomājam par cilvēkiem, kuri no visas savas sirds ir gatavi nākt palīgā slimniekiem. Cilvēki, kuri saka, ka nevakcinēsies, patiesībā negrib palīdzēt. Tādējādi karavīri, nākot palīgā slimnīcām, uzņemas lielu atbildību. Viņi pakļauj sevi riskam, bet nāk un palīdz un arī turpinās palīdzēs ikvienam, kurš būs saslimis,” teica N. Zlobina.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks raidījumam “Pēcpusdiena” pastāstīja, ka Nacionālie bruņotie spēki sniegs palīdzību veselības nozarei tik ilgi, kamēr tā šādu lūgs. Vienlaikus ministrs uzsvēra  - līdz ar šāda atbalsta sniegšanu veselības nozarei uz karavīru un zemessargu pleciem tiek uzlikts ļoti liels papildu slogs, jo līdz ar palīdzību slimnīcās, Nacionālie bruņotie spēki jau ir iesaistīti starptautiskās medicīniskās palīdzības kravu piegādē Latvijas slimnīcām, savukārt zemessargi turpina sniegt atbalstu vakcinācijas centros, kā arī līdz ar Valsts robežsardzi turpina sargāt Austrumu robežu.

“Mums ir jāsaprot, ka karavīriem ir jāstrādā ārkārtīgi grūtos apstākļos - aizsargkombinzonos un ar respiratoriem. Mūsu karavīri to dara un nesūkstas. Tomēr mans uzdevums ir informēt sabiedrību, ka tā par šo situāciju ir atbildīga,” sacīja A. Pabriks, aicinot iedzīvotājus aktīvi vakcinēties, lai šādi ierobežotu pandēmiju.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka, atsaucoties uz Veselības ministrijas lūgumu, no 4. novembra Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi sniegs atbalstu Rīgas slimnīcām, lai nodrošinātu stacionāru darba nepārtrauktību.

Dalies ar šo ziņu