Daugavas dzelmē atrasta un neitralizēta aviācijas bumbas šķemba ar sprāgstvielām

Sabiedrība
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pagājušās nedēļas nogalē Skrīveros, Daugavas dzelmē atrasta un neitralizēta Padomju Savienības laika aviācijas bumbas šķemba ar sprāgstvielām. Jūras spēku Mācību centra Sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanas grupas komandieris kapteiņleitnants Voldemārs Parolis uzsver – ja priekšmets netiktu neitralizēts, pastāvētu iespējamība, ka tas arī varētu uzsprāgt.

Aviācijas bumbas šķembai 27. jūnijā Daugavas dzelmē aptuveni 18 metrus no krasta uzdūries kāds nirējs, kurš par atrasto šķietami bīstamo priekšmetu pēcāk ziņoja Valsts policijai. Aviācijas bumbas šķembas iznīcināšanu veica Sprādzienbīstamo iznīcināšanas priekšmetu grupas ūdenslīdēji, kā arī Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas 2. vada karavīri.

Kapteiņleitnants stāsta – lai arī ūdenslīdēji sprādzienbīstamā priekšmeta meklēšanu veica ar tā atradēju, to atkārtoti uziet prasījis daudz laika. Tas skaidrojams, ka tobrīd bijusi atvērta Daugavas hidroelektrostacija jeb HES, kas būtiski palielinājusi upes straumi.

“Atrodot priekšmetu, konstatēts, ka tā ir Padomju Savienības laika aviācijas bumbas šķemba, kurai klāt ir arī daļa sprāgstvielu. To izcēlām ārā, NMN rotas karavīri to sagatavoja iznīcināšanai, savukārt Sprādzienbīstamo iznīcināšanas priekšmetu grupas ūdenslīdēji to ielika atpakaļ ūdenī, kur tā arī tika iznīcināta,” stāsta kapteiņleitnants V. Parolis, piebilstot – ja bumba šķemba netiktu neitralizēta, ņemot vērā, ka tai klāt bija sprāgstvielas, pastāvētu iespējamība, ka tā arī varētu uzsprāgt.

Uz doto brīdi gan vieta ir droša, tomēr, kā uzver kapteiņleitnants, tā ir ūdens dzelme, kur straume mainās un līdz ar to arī tās gultne skalojas. Līdz ar to pilnīgas garantijas, ka upē neparādīsies līdzīgi priekšmeti, nav.

Rīcība, atrodot iespējamu sprādzienbīstamu priekšmetu ūdens tilpnēs, ir tāda pati, ja to atrod uz sauszemes:
1. To nekādā gadījumā nedrīkst aiztikt, pārvietot vai mēģināt izjaukt.
2. Vieta, kurā priekšmeti atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē, taču pašus priekšmetus nekādā gadījumā neaiztiekot.
3. Par atradumu jāziņo Valsts policijai, zvanot uz tālruņa numuru 110 un sniedzot atrastā priekšmeta vizuālo raksturojumu.
4. Jārīkojas saskaņā ar saņemtajām instrukcijām, kamēr notikuma vietā ierodas NMN rotas speciālisti, kuri atrastos priekšmetus iznīcinās.

Dalies ar šo ziņu