Militārajās mācībās “Hodops” Irbes jūras šaurumā atrastas sešas Pirmā pasaules kara mīnas

Militārās mācības
Sargs.lv
bilde
Foto: SNMCMG1 nirējs pēc vēsturiskā lādiņa neitralizēšanas Irbes jūras šaurumā. Foto: @COM_SNMCMG1 “Twitter”

NATO1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupa jeb SNMCMG1 militāro mācību “Hodops” (Historical Ordnance Disposal Operation) laikā Irbes jūras šauruma dzelmē atrada sešus vēsturiskos lādiņus, piecus no tiem neitralizējot. Kuģu grupas komandieris Jans Vijhers (Jan Wijchers) “Sargs.lv” atklāj, ka sprādzienbīstamo priekšmetu meklēšanas operāciju sarežģījusi jūras šauruma akmeņainā dzelme. Līdz ar to būtiski, ka vienība strādājusi dažādās vidēs, uzturot savu sagatavotību.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka no 6. līdz 11. aprīlim Irbes jūras šaurumā notika SNMCMG1 militārās mācības “Hodops”. To galvenais uzdevums bija atrast un neitralizēt Pirmā un Otrā pasaules kara laika atstātos sprādzienbīstamos priekšmetus Irbes jūras šaurumā.

“Hodops” laikā SNMCMG1 jūras šauruma dzelmē atrastas kopumā sešas mīnas, no kurām četras “M12”  un viena “M08” tipa mīnas tika neitralizētas. Savukārt viena “M12” mīna bijusi bez sprāgstvielām, tomēr tāpat atzīta par nedrošu. Vienības komandieris pieļauj, ka lādiņi Baltijas jūras dzelmē izlikti Pirmā pasaules kara laikā. Lai arī tie izstrādāti pirms Pirmā pasaules kara, tos tāpat varēja izmantot arī Otrā pasaules kara laikā.

“Katrs lādiņš ir bīstams, līdz tas tiek atrasts un neitralizēts. Mīnas daļa, kas atbildīga par tās aktivizēšanu, parasti vairs nedarbojas. Daudzus gadus, tām atrodoties jūras dzelmē, mīnu mehānisms ir sarūsējis vai to pārņēmusi daba. Savukārt sprādzienbīstamais materiāls paliek iekšpusē, kas to joprojām padara par bīstamu. Tomēr atrastas arī mīnas, kuru mehānisms darbojas ar akumulatoru, un tas vēl ir nedaudz uzlādēts. 2005. gadā Nīderlandē, eksplodējot mīnai, gāja bojā trīs zvejnieki, tāpēc drošības labad mēs neitralizējam visas atrastās mīnas.”
bilde
NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas komandieris
Jans Vijhers (Jan Wijchers)

Kuģu grupa jūras šaurumā atradusi arī vairākus mīnu enkurus, kas izmantoti, lai mīnas nostiprinātu jūras gultnē. Tie izvietoti vienā līnijā, 50 metru attālumā viens no otra. Vienībai bijis zināms par šo mīnu līniju, tomēr atklājies, ka tai paralēli atradusies vēl viena, par kuru kuģu grupai informācijas nebija. SNMCMG1 komandieris stāsta – pēc kara lielākā daļa pieenkuroto mīnu ir atbrīvotas, taču to enkuri joprojām atrodas jūras dibenā. Tie gan neesot nekādi draudi.

SNMCMG1 komandieris arī norāda – militārajās mācībās grupa strādājusi ļoti labi, veicot plašu apgabala pārmeklēšanu, ko nodrošinājuši Latvijas Jūras spēki. Viņš atzīst, ka dažkārt laiks ir būtiskākais faktors pretmīnu pasākumos, bet tagad vienība strādājusi, lai iegūtu kvalitāti. Tas, savukārt, rezultējies sešās atrastās mīnās, no kurām piecas neitralizētas. Tādējādi vērtējams, ka apgabalā, kurā grupa strādāja, jūra ir patiesi droša.

Image
bilde
Foto: SNMCMG1 neitralizē ”M12” mīnu Irbes jūras šauruma dzelmē. Foto: @COM_SNMCMG1 “Twitter”
SNMCMG1 neitralizē ”M12” mīnu Irbes jūras šauruma dzelmē. Foto: @COM_SNMCMG1 “Twitter”

Vaicāts, kā uzlabotas SNMCMG1 kuģu spējas mīnu likvidēšanas operācijās, komandieris sacīja – visiem kuģiem gadu gaitā notiek rotācija, uz klāja ierodoties jaunam personālam, tāpēc ārkārtīgi svarīgi apmācību turpināt, lai uzlabotu prasmes visās operācijās, ieskaitot pretmīnu pasākumus (MCM).

“”Hodops” Latvijā ir lieliska vieta, kur veikt un trenēt pretmīnu pasākumus. Lai nodrošinātu drošību šajos ūdeņos, jāpaveic daudz darba, līdz ar to ar katru centienu uzlabojas arī prasmes. Irbes jūras šaurums, kā mēs sakām, ir izaicinošs medību lauks. Jūras šauruma gultnē atrodas daudz akmeņu, gruvešu un citi priekšmeti, tāpēc, lai veiktu pretmīnu pasākumus, vienībai mīnas jāmeklē starp tiem. Labi, ka “mīnu mednieki” strādā ļoti dažādās vidēs, nodrošinot sagatavotību. Tāpēc mēs “Hodops” īstenojām arī Beļģijā, Nīderlandē, Dānijā, Vācijā, Zviedrijā un dosimies arī uz Igauniju un Somiju. Savukārt mūsu kolēģi SNMCMG2 to pašu darīs Vidusjūras reģionā,” stāsta komandieris J. Vijhers.
Image
bilde
Foto: SNMCMG1 Irbes jūras šaurumā militārajās mācības “Hodops” 2019. gadā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
SNMCMG1 Irbes jūras šaurumā militārajās mācības “Hodops” 2019. gadā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt, vērtējot militārās mācības “Hodops” kopumā, viņš saka – jebkurš vingrinājums ir būtisks, lai nodrošinātu vienības spējas un gatavību.

“Ja iegūstat autovadītāja apliecību, tas nenozīmē, ka mākas braukt. Ja mācāties militārajā jomā, tas nenozīmē, ka varat cīnīties. Lai kļūtu par pieredzējušu autovadītāju, ir daudz jābrauc. Svarīgi, lai jūs daudz vingrinātos, lai kļūtu par pieredzējušu jūrnieku, un trenējaties kā komanda. Turklāt komandā ir vairāk pieredzējušu cilvēku, kuri savas zināšanas nodos tālāk ikvienam indivīdam. Ar vingrinājumu mēs nodrošinām, ka būsim gatavi,” norāda SNMCMG1 komandieris.

Sargs.lv jau rakstīja, ka NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi Liepājas ostas vizītē ieradās 27. martā. Savukārt 2. aprīlī SNMCMG1 kuģi ieradās Rīgā, lai sagatavotos un uzkrātu spēkus pirms militārajām mācībām “Hodops” Irbes jūras šaurumā.

Image
bilde
Foto: SNMCMG1 kuģi, ierodoties Rīgā 2. aprīlī. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
SNMCMG1 kuģi, ierodoties Rīgā 2. aprīlī. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

SNMCMG1 sastāvā šobrīd atrodas Beļģijas flagmanis “Godetia”, Igaunijas kuģis “Ugandi”, Vācijas kuģis “Datteln” un Lielbritānijas kuģis “Blyth”.

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir daļa no alianses Reaģēšanas spēku jūras komponentes, un tās galvenais uzdevums ir būt gataviem veikt pretmīnu darbību jūrā noteiktā gatavības laikā. Ikdienā grupas kuģi piedalās apmācībā, veic manevrēšanas vingrinājumus, kuģošanas treniņus, piedalās arī militārajās mācībās, kurās iznīcina mīnas. Kā viens no pakārtotajiem uzdevumiem ir patrulēšana, kuras laikā NATO klātbūtne tiek demonstrēta gan jūrā, gan krastā, ostu vizīšu laikā.

Latvijas bruņotie spēki SNMCMG1 piedalās kopš 2007. gada. 2017. gada jūlijā Latvijai pirmo reizi tika uzticēts pārņemt tās komandvadību.

Dalies ar šo ziņu