VDD, tuvojoties 9. maijam, aicina būt atbildīgiem un kritiski vērtēt paziņojumus informatīvajā telpā

Sabiedrība
vdd.gov.lv
bilde
Foto: Foto: twitter/Valsts_drosiba

Saistībā ar tuvojošos 9. maiju Valsts drošības dienests (VDD) pievērš pastiprinātu uzmanību kā sabiedrībā, tā informatīvajā telpā notiekošajiem procesiem. Papildus ierastajam darbam dienests šogad sadarbībā ar Valsts policiju veic pasākumus, lai savlaicīgi identificētu un novērstu mēģinājumus 9. maijā organizēt publiskus pasākumus, sapulces vai gājienus, kuru rīkošana ir aizliegta nolūkā ierobežot Covid-19 izplatību. Tāpat VDD sadarbībā ar Valsts policiju pievērš uzmanību, vai publiskajā vidē neparādās aicinājumi pārkāpt pulcēšanās ierobežojumus.

Līdzīgi kā aizvadītajā gadā, arī šogad valstī ieviestie pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai ir ietekmējuši prokremlisko aktīvistu un organizāciju ieceres. Ņemot vērā noteikto liegumu rīkot publiskus pasākumus, prokremlisko aktīvistu plānotie pasākumi notikt nevarēs. Tomēr atsevišķi prokremliskie aktīvisti, kuriem šā datuma atzīmēšana kalpo par platformu personiskās atpazīstamības veicināšanai, kontekstā ar pašvaldību vēlēšanu tuvošanos savas intereses vērtē augstāk par sabiedrības interesēm.

VDD iegūtā informācija liecina, ka, neraugoties uz pašreizējo epidemioloģisko situāciju, atsevišķas personas meklē risinājumus publisku pasākumu rīkošanas aizlieguma apiešanai. Līdz ar to nav izslēdzamas provokācijas, kas var novest pie valstī noteikto ierobežojumu pārkāpumiem.

VDD aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un kritiski vērtēt dažādus provokatīvus paziņojumus informatīvajā telpā, kā arī 9. maijā atturēties no reaģēšanas uz provokatīvām darbībām. Tāpat, lai neveicinātu Covid-19 izplatību un pasargātu gan sevi, gan apkārtējos no saslimšanas ar Covid-19, dienests aicina izvairīties no došanās uz vietām, kur potenciāli iespējama cilvēku pulcēšanās.

Iedzīvotājus, kuru rīcībā nonākusi informācija par 9. maijā plānotām provokācijām, aicinām par to informēt VDD (tālr.: 67208964; e-pasts: ddatvdd [dot] gov [dot] lv jebkurā diennakts laikā). Savukārt par pulcēšanās ierobežojumu pārkāpšanu un citiem incidentiem 9. maijā aicinām informēt Valsts policiju (tālr.: 110).

Dalies ar šo ziņu