VDD: Krievijas dezinformācijas mērķis ir graut Latvijas sabiedrības ticību sev un valstij

Sabiedrība
Sargs.lv/vdd.gov.lv
bilde
Foto: Foto: AP/Scanpix

Krievija savas propagandas veidošanā arī pērn jebkuru parocīgu tematu vai notikumu pasniedza atbilstoši Kremļa politiskajām interesēm, pielāgojot kā pasaulē, tā arī Latvijā notiekošo savu vēstījumu pamatošanai un pierādīšanai. Kā savā pārskatā par 2020. gadu norāda Valsts drošības dienests (VDD) – pret Latviju vērstās Krievijas propagandas galvenais uzdevums ir vairot sabiedrības neuzticību Latvijas valstij un graut ticību saviem spēkiem, vēstot, ka Latvija ir neizdevusies valsts uz sabrukuma sliekšņa. Tikmēr no neizbēgamā strupceļa vienīgais glābiņš ir Krievija un tās vadītājs.

VDD secinājis, ka pērn Krievijas informācijas avoti izmantojuši pasaulē un Latvijā aktuālus tematus, lai, izplatot, dezinformāciju un melus par tiem, ietekmētu Latvijas sabiedrības uzskatus par labu Kremļa ārpolitiskajiem mērķiem.

Piemēram, Kremlis saviem vēstījumiem pielāgojis tematus par Covid-19 pandēmiju, NATO sabiedroto klātbūtni Baltijā un militārajām mācībām, norisēm Latvijas tautsaimniecībā, Latvijas valsts iestāžu pretdarbību Krievijas ietekmes aktivitātēs, kā arī par reformām Latvijas izglītības sistēmā.

Savukārt, lai labāk integrētu pret Latviju vērstos propagandas vēstījumus, tajos iekļauti it kā Latvijas situāciju pārzinošu Krievijas ekspertu, viedokļu līderu un vietējā satura veidotāju viedokļi. Turklāt Krievijas propagandisti nav kautrējušies cilvēku teikto sagrozīt vai izraut no konteksta, lai pielāgotu vēstījumu. Tādējādi daudzi pat nenojaušot kļuvuši par Kremļa dezinformācijas izplatītājiem.

VDD uzsver – tā veidota un izplatīta versija par Latviju kā neizdevušos, uz sabrukuma sliekšņa esošu, rusofobiski pārvaldītu valsti, kuras eksistence atkarīga tikai no Vašingtonas un Briseles labvēlības un kuru NATO izmanto sava karaspēka koncentrēšanai, lai plānotu un īstenotu bruņotu uzbrukumu pret Krieviju.

Tikmēr Krievijas un tās līdera tēls atspoguļots kā labais, tādējādi cenšoties radīt priekšstatu, ka sadarbība ar Krieviju ir vienīgā izeja no šķietamā strupceļa, kādā nonākusi Rietumu pasaule, tai skaitā arī Latvija.

Dienesta ieskatā šādu vēstījumu uzdevums bija Latvijas sabiedrībā nostiprināt baiļu sajūtu un neziņu par nākotni, vairot neuzticību Latvijas valstij un sabiedrotajiem NATO un ES, kā arī graut Latvijas iedzīvotāju ticību saviem spēkiem.

VDD norāda – uzdevums īstenots, izmantojot apzināti sagrozītu informāciju, klajus melus, dezinformāciju, brutālu draudus, lamu vārdus, personu cieņas un goda aizskaršanu, to visu pasniedzot kā ziņas, šķietamu pretējā viedokļa demonstrēšanu un publisko diskusiju.

Dalies ar šo ziņu