Aizvadītajā gadā VDD redzes lokā nonākušas divas V. Putinam pietuvinātas personas

Latvijā
Sargs.lv/vdd.gov.lv
Krievijas propagandas mediji
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Pērn Valsts drošības dienesta (VDD) redzes lokā bija divas Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstos, ar Krievijas propagandu tieši saistītas un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātas personas – Krievijas valsts medijus kontrolējošais Krievijas starptautiskās ziņu aģentūras “Rossiya Segodnya” ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs un Krievijas privātā mediju uzņēmuma “Nacionalnaya Media Gruppa” līdzīpašnieks Jurijs Kovaļčuks.

Valsts drošības dienests savā pārskatā par 2020. gadu informē, ka vīrieši sankcijas izpelnījušies kā personas, kuras kontrolē vai kuru īpašumā atrodas virkne Krievijas televīzijas kanālu un interneta vietņu, kas izmantotas Krievijas agresīvās ārpolitikas realizēšanai, šajā gadījumā – par Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanu.

Par sadarbību ar J. Kovaļčuka uzņēmumiem un iespējamu ES noteikto sankciju pārkāpšanu 2020. gada oktobrī dienests nosūtījis prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu pret divām ar Baltijas valstu mediju tirgu saistītām personām.

Savukārt kriminālprocess ierosināts jau 2019. gadā saistībā ar aizdomām par sankciju pārkāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās (Krimināllikuma 84. panta trešā daļa).

Valsts drošības dienesta ieskatā izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina – apsūdzētās personas uzņēmējdarbībā, kas saistīta ar mediju satura radīšanu un izplatīšanu, ilgstoši sadarbojušās ar Krievijas mediju uzņēmumiem, kas iekļaujas J. Kovaļčukam daļēji piederošajā Krievijas mediju holdingā “Nacionalnaya Media Gruppa”.

Dienests uzskata, ka ir nepieņemami, ja finanšu līdzekļi un saimnieciskie resursi no Latvijas tiek nodrošināti personām, kuras līdzdarbojušās neatkarīgas valsts teritoriālās integritātes graušanā un kuras šī iemesla dēļ iekļautas ES sankciju sarakstā. VDD uzsvar, ka tādējādi tiek rupji pārkāpts noteiktais sankciju režīms, apdraudot tā efektivitāti un sankciju pastāvēšanas mērķi – nodrošināt starptautisko mieru, drošību un tiesiskumu.

Savukārt sadarbību ar D. Kišeļova kontrolētiem uzņēmumiem 2020. gada nogalē VDD veica kriminālprocesuālās darbības kriminālprocesā, kas aizdomās par Krimināllikuma 84. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu uzsākts 2020. gadā. Kā VDD informē – procesuālās darbības veiktas pret vairākiem Latvijas iedzīvotājiem par iespējamu sadarbību ar D. Kiseļova vadītās “Rossiya Segodnya” pārraudzībā esošajiem informācijas resursiem “Sputnik” un “Baltnews”. Šo informācijas resursu darbība Latvijā saistībā ar iespējamu ES sankciju pārkāpumu tika ierobežota jau iepriekš, liedzot “Rossiya Segodnya” pārstāvniecības atvēršanu Latvijā, kā arī “Sputnik” un “Baltnews” darbību Latvijas domēnu zonā “.lv”.

Tāpat Latvijas valsts iestāžu sadarbības rezultātā 2020. gadā ierobežota arī citu D. Kiseļova kontrolē esošu informācijas resursu darbība Latvijā. No Latvijā retranslējamo audio un audiovizuālo programmu saraksta izņēma septiņas Krievijas propagandas mērķiem izmantotā televīzijas kanāla “RT” programmas, kuras atrodas D. Kiseļova kontrolē. Vēlāk Latvijas piemēram, pamatojoties uz D. Kiseļova faktisko lomu mediju organizācijā “TV-Novosti”, kas veidot “RT” televīzijas programmas, sekoja arī Lietuvas kompetentās iestādes.

Valsts drošības dienests atgādina – neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Dalies ar šo ziņu