Daugavpils novadā NBS nodrošina pirmās mobilās vakcinācijas telts darbību

Sabiedrība
Sargs.lv/LETA
mobilā vakcinācijas telts
Foto: Foto: Zemessardzes 3. Latgales brigādes 34. kājnieku bataljons

Šodien pirmās mobilās vakcinācijas telts darbību Nacionālie bruņotie spēki un Zemessardze nodrošina Daugavpils novada Višķu pagasta Špoģos. Plānots, ka tajā dienas laikā poti pret Covid-19 varētu saņemt līdz 150 vietējo iedzīvotāju no kādas līdz šim atvērtajām prioritārajām grupām, un iedzīvotāju piesaisti konkrētajā vietā rūpējas pagasta pārvalde.

Izbraukuma vakcinācijai nepieciešamo izvēršamo telti un tās aprīkojumu – elektrību, apsildi, galdus un krēslus – nodrošina Zemessardzes 3. Latgales brigāde. Tās komandieris pulkvedis Gunārs Vizulis “Sargs.lv” atzīst – šajā procesā iesaistīti vairāki Zemessardzes brigādes karavīri un zemessargi.

Image
mobilā vakcinācijas telts
Foto: Foto: Zemessardzes 3. Latgales brigādes 34. kājnieku bataljons
Foto: Zemessardzes 3. Latgales brigādes 34. kājnieku bataljons
“Atkarībā no vietas, kur tiek sniegts atbalsts, iesaistīti ir no trim līdz sešiem cilvēkiem. Ar uzdevumiem veiksmīgi tiekam galā, un mūsu zemessargi labprāt no sirds palīdz. Tāpat gatavībā ir arī Zemessardzes mediķu transports, ja gadījumā kādam no vakcinētajiem kļūst slikti un viņš jānogulda siltumā, lai sniegtu pirmo palīdzību."
Gunārs Vizulis
Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris
pulkvedis Gunārs Vizulis

Pulkvedis G. Vizulis arī apstiprina, ka paralēli mobilo vakcinācijas punktu infrastruktūras nodrošināšanai Latgales brigādes zemessargi pēc pieprasījuma iesaistās arī četru lielo Latgales vakcinācijas centru atbalstā – Jēkabpilī, Daugavpilī un Rēzeknē.

Image
mobilā vakcinācijas telts
Foto: Foto: Zemessardzes 3. Latgales brigādes 34. kājnieku bataljons
Foto: Zemessardzes 3. Latgales brigādes 34. kājnieku bataljons

Kā norāda Nacionālā veselības dienesta (NVD) vakcinācijas projekta pārstāve Agnese Strazda, mobilajā teltī vakcinācija norisinās līdzīgi kā citās vakcinācijas vietās – iedzīvotāji noteiktā secībā nāk uz vakcinācijas punktu un, ievērojot epidemioloģiskos noteikumus, saņem vakcīnu. Vakcināciju mobilajās teltīs veic kāds no konkrētajā teritorijā pēc NVD atlases nozīmētajiem vakcinētājiem.

Viņa uzsvēra, ka apdzīvotās vietās, kur blakus nav lielo vakcinācijas centru un ārstniecības iestāžu, šādi mobilie risinājumi ir svarīgs atbalsts, taču par citām vietām, kur tuvākajā laikā darbosies mobilās teltis, vēl tikšot lemts. Tas, kā tieši šī pieeja tiks īstenota turpmāk, būs atkarīgs arī no pirmās dienas izvērtējuma un secinājumiem par vakcinācijas norisi.

Šādu pieeju plānots īstenot pašvaldībās ar zemu vakcinācijas aptveri. Saskaņā ar veselības ministra otrdien valdības sēdē sniegto informāciju, Daugavpilī vakcinēti ir vismaz 5% iedzīvotāju un Rēzeknē - 8% iedzīvotāju. Arī virknē citu Latgales novadu vakcinācijas aptvere ir zem 10%, kamēr vidēji Latvijā šis rādītājs teju divas reizes augstāks.

Dalies ar šo ziņu