Bruņotie spēki uzsāk atbalsta sniegšanu vakcinācijas punktiem

Sabiedrība
Sargs.lv
Karavīri ceļ teltis
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki līdz 30. augustam visos Latvijas reģionos pēc Nacionālā veselības dienesta pieprasījuma ir gatavi nodrošināt Vakcinācijas centru atbalstu ar personālu un izvēršamo infrastruktūru – teltīm. 

Rīt, 30. martā, Ventspilī Sporta namā “Centrs” Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 46. kājnieku bataljons sniegs atbalstu vakcinācijas pret Covid-19 punktam.

Atbalstu vakcinācijas punktam sniegs seši zemessargi, organizējot iedzīvotāju plūsmu pie ieejas durvīm, vakcinācijas zālē un pie izejas.

Savukārt sākot no 1. aprīļa Nacionālie bruņotie spēki sniegs atbalstu vakcinācijas punktiem citviet Latvijā.

“Kopš pagājušā gada pavasara aizsardzības nozare ir aktīvi iesaistījusies Covid-19 pandēmijas izplatības ierobežošanā visā Latvijā, un arī tagad esam gatavi sniegt atbalstu vakcinācijas procesa īstenošanā, lai kopā ar veselības nozari aizsargātu sabiedrību un pārvarētu vīrusa izplatību,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš uzsver: “Visu spēku mobilizācija valstiskā līmenī, mērķtiecīgi organizēti pasākumi, valsts iestāžu un dienestu saliedētība šobrīd ir vitāli svarīga, īstenojot efektīvu sadarbību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanā.  Tāpēc Nacionālie bruņotie spēki  iesaistīsies un sniegs atbalstu Veselības ministrijai un Latvijas sabiedrībai, lai atbalstītu vakcinācijas procesa sekmīgu un nepārtrauktu īstenošanu un pēc iespējas ātrāk pārvarētu vīrusa izplatību.”

Jau ziņots, 24. martā Ministru kabinets pieņēma lēmumu, ka  Nacionālie bruņotie spēki vakcinācijas loģistikas procesu pilnībā nepārņems, bet realizēs plānu “A”, kas paredz atbalsta sniegšanu trīs iespējamos virzienos – iesaistoties ātrās reaģēšanas vienību izveidē lieltirgotavu atbalstam ar Nacionālo bruņoto spēku transportlīdzekļiem un personālu, sniedzot atbalstu veselības nozarei vakcinācijas centru izveidē, nodrošinot gan ar personālu, gan ar izvēršamo infrastruktūru – teltīm, kā arī sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu un civilajām ārstniecības iestādēm nodrošinot atbalstu mobilo vakcinācijas punktu izveidē.

Kopš Covid-19 vīrusa izplatības pagājušā gada pavasarī, aizsardzības nozare ir aktīvi iesaistījusies tā ierobežošanā un krīzes pārvarēšanā visā Latvijā. Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs pārņēma individuālo aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu centralizēto iepirkumu veikšanu, kamēr Nacionālie bruņotie spēki tiek iesaistīti nepieciešamā loģistikas atbalsta nodrošināšanā. Vienlaikus Nacionālie bruņotie spēki, tajā skaitā Zemessardze, sniedz atbalstu Valsts robežsardzei Eiropas Savienības kopējās ārējās un iekšējās robežas uzraudzībā, pašvaldību policijām sabiedriskās kārtības uzraudzībā, kā arī tika sniegts atbalsts Valsts policijai mājsēdes nodrošināšanā. Tāpat svarīgs atbalsts tiek sniegts pašvaldībām un sociālās aprūpes centriem, cenšoties ierobežot Covid-19 izplatību, nodrošinot tos gan ar nepieciešamiem materiāli tehniskajiem līdzekļiem, gan apsardzi un pat medicīniskā personāla iesaisti.

Dalies ar šo ziņu