Ar NATO kaujas grupas atbalstu fonds “Namejs” sarūpē datorus 18 karavīru un zemessargu ģimenēm

Sabiedrība
Sargs.lv
NATO kaujas grupas atbalstu fonds “Namejs” sarūpē dators 18 karavīru un zemessargu ģimenēm
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības un patriotisma fonda “Namejs” iniciatīvā sniegt palīdzību Nacionālo bruņoto spēku karavīru un zemessargu ģimenēm iesaistījušies arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas un tās Nacionālā atbalsta elementa karavīri. Pateicoties sabiedroto saziedotajiem līdzekļiem, portatīvo datoru attālināto mācību nodrošināšanai bērniem saņēma 18 ģimenes.

Kā norāda kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Enno Kerkofs (Enno Kerckhoff), šis ir lielisks piemērs tam, ka Latvijas un sabiedroto valstu karavīri sadarbojas ne tikai kaujas laukā, bet arī mācās dzīvot un strādāt kopā. Turklāt, lai savāktu iespējami vairāk līdzekļu, sabiedrotie organizējuši dažādas aktivitātes, piemēram, pankūku brokastis.

Image
Ar NATO kaujas grupas atbalstu fonds “Namejs” sarūpētie datori tiek svinīgi nodoti Latvijas karavīru un zemessargu ģimenēm.
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Ar NATO kaujas grupas atbalstu fondam “Namejs” sarūpētie datori tiek svinīgi nodoti Latvijas karavīru un zemessargu ģimenēm/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Iesaistīties labdarības akcijā sabiedroto karavīrus sākotnēji aicinājis NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas kapelāns kapteinis Mišels Dormejs (Michelet Dormeus). Viņš stāsta – tiklīdz informāciju par šo iniciatīvu sniedzis kaujas grupas karavīriem, viņi uzreiz izlēmuši, ka grib palīdzēt.

Image
NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas kapelāns kapteinis Mišels Dormejs (Michelet Dormeus).
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas kapelāns kapteinis Mišels Dormejs (Michelet Dormeus)/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Viņi bija ļoti priecīgi iesaistīties šajā akcijā, jo zināja, ka tādējādi palīdzēs bērniem, kuri ir Latvijas sabiedrības nākotne. Karavīri, beidzot savu rotāciju, no Latvijas grib aizbraukt ar sajūtu, ka izdarījuši kaut ko, kas kādam nozīmē ļoti daudz,” saka kapelāns.

Sabiedroto karavīri fonda “Namejs” labdarības akcijā iesaistījušies ļoti aktīvi. Kā atklāj NATO kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants E. Kerkofs, līdzekļus ziedojuši gan jaunākie karavīri, gan komandieri.

Turklāt, lai savāktu vēl vairāku līdzekļu, organizētas pankūku brokastis, kur karavīri varējuši nopirkt pankūkas ar Kanādas kļavu sīrupu. Tāpat, lai iedrošinātu karavīrus iesaistīties un arī socializēties, ievērojot visus drošības pasākumus, rīkoti viktorīnu vakari. Pulkvežleitnants E. Kerkofs uzsver – tas viss darīts fonda “Namejs” vārdā, uzsverot, ka kontingenta karavīrus bijis viegli iesaistīt akcijā.

Image
NATO kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Enno Kerkofs (Enno Kerckhoff)
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: NATO kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Enno Kerkofs (Enno Kerckhoff)/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Šī ir patiesi fantastiska lieta, ko vēlējamies īstenot. Šobrīd nevaram sniegt atbalstu sabiedrībai, kā normālos apstākļos to darītu. Tad šī bija iespēja veidot ciešāku saikni ar Latvijas sabiedrību, kas ir mums līdzās un ar kuru kopā strādājam. Tas bija ļoti svarīgi visiem kaujas grupas karavīriem - just, ka viņi var dot ko vairāk,” saka kaujas grupas komandieris.
Image
NATO kaujas grupas karavīri nodod Latvijas karavīru un zemessargu ģimenēm saziedotos datorus
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: NATO kaujas grupas karavīri nodod Latvijas karavīru un zemessargu ģimenēm saziedotos datorus/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Arī sabiedroto kapelāns M. Dormejs norāda – iesaiste labdarības iniciatīvā bija iespēja veidot ciešāku saikni ar Latvijas sabiedrību, parādot, ka sabiedrotajiem tā rūp.

“Ar savu iesaisti mēs parādām, ka mums rūp jūsu sabiedrība, jūsu cilvēki un, ka mēs neesam šeit, lai tikai veiktu savu militāro misiju, bet vēlamies būt vienoti ar Latvijas iedzīvotājiem. Ziedojām ar apziņu, ka varam ko mainīt šo bērnu dzīvēs, un tas padara mūs laimīgus. Tajā pašā laikā domājām arī par savām ģimenēm un saviem bērniem mājās,” pauž kapelāns.
Image
NATO kaujas grupas karavīri nodod Latvijas karavīru un zemessargu ģimenēm saziedotos datorus
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NATO kaujas grupas Latvijā karavīri nodod Latvija skaravīru un zemessargu ģimenēm saziedotos datorus/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Viņš arī uzsver – iniciatīva vēsta, cik cieša ir sabiedroto un Latvijas karavīru sadarbība, norādot, ka arī nākotnē cer kopīgiem spēkiem iedrošināt sabiedrību un radīt pozitīvu ietekmi.

“Šis žests rāda – mēs varam sadarboties ne tikai kaujas laukā, bet arī mācāmies strādāt un dzīvot kopā. Un šis ir tikai viens veids, kā iedrošināt to darīt. Jo vairāk laika pavadām kopā, jo vairāk uzzinām viens par otru. Kopā dzīvošana un strādāšana ir kas vairāk nekā tikai ēku dalīšana. Tā ir militārās sabiedrības pilnveidošana,” uzsver pulkvežleitnants E. Kerkofs.

Arī Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers, uzrunājot klātesošos, sacīja – sabiedroto karavīru iesaiste labdarības akcijā ir pierādījums, ka kopīgiem spēkiem iespējams pieveikt izaicinājumus ne tikai kaujas laukā, bet arī dzīvē.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes komandieris Sandris Gaugers uzrunā karavīrus
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes komandieris Sandris Gaugers uzrunā karavīrus/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Brigādes moto vēsta - “Vienotībā spēks”. Tikai kopā mēs varam sasniegt mērķus. Viens otram palīdzot, kļūstam labāki ne tikai kā karavīri, bet arī kā cilvēki. Mūsu sabiedrotie ir daļa no brigādes, un viņi ir tādi paši karavīri kā mēs. Līdz ar to viņiem ir arī šī izpratne, ka mums jādzīvo vienam ar otru un arī cits citam jāpalīdz. Tikai kopā varam tikt galā ne vien ar visiem kara lauka, bet arī dzīves izaicinājumiem. Tikai kopā esam spēks,” saka pulkvedis.

"Sargs.lv" jau vēstīja - ar NBS vienību instruktoru atbalstu apzinātas 108 karavīru un zemessargu ģimenes, kurām portatīvais dators būtu liels atspaids pilnvērtīga mācību procesa nodrošināšanai mājās. Tāpēc fonds “Namejs” organizē vēl nebijušu mērķa akciju ar nolūku sniegt palīdzību šīm ģimenēm.

Valsts aizsardzības un patriotisma fondu “Namejs” 2015. gada 21. jūlijā izveidoja biedrība „Latvijas ģenerāļu klubs”. Pie dibināšanas piedalījās arī toreizējais aizsardzības ministrs, vēlāk Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ģenerāļu kluba vadītājs atv. viceadmirālis Gaidis Zeibots un Aizsardzības ministrijas Valsts sekretārs Jānis Garisons.

Image
NATO kaujas grupas karavīri nodod Latvijas karavīru un zemessargu ģimenēm saziedotos datorus
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: NATO kaujas grupas karavīri nodod Latvijas karavīru un zemessargu ģimenēm saziedotos datorus/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Savukārt 2017. gada 10. novembrī pie O. Kalpaka pieminekļa notika atjaunotā fonda “Namejs” pirmais publiskais pasākums. Fonda galvenie mērķi ir atbalstīt Nacionālo bruņoto spēku veterānus un viņu ģimenes, uzturēt starptautiskajās operācijās bojā gājušo karavīru piemiņu, kā arī veicināt patriotismu Latvijas sabiedrībā.

Fondā darbojas bijušie Nacionālo bruņoto spēku komandieri –  Juris Dalbiņš, Dainis Turlais un arī citas sabiedrībā zināmas personas – Valsts Prezidenta padomnieks Nacionālās drošības jautājumos Jānis Kažociņš, SIA “LMT” prezidents Juris Binde un Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Ojārs Spārītis. Goda padomē ir eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga un bijušais Pasaules Brīvo Latviešu Apvienības valdes priekšsēdētājs Jānis Kukainis.

Jebkura ziedotā naudas summa būs liels ieguldījums, jo tādā veidā mēs varēsim atbalstīt pēc iespējas vairāk bērnu, padarot viņu mācību procesu vienkāršāku.
Ziedotājiem ziedojuma mērķa ailē, lūdzu, ierakstiet "Datori"
Valsts aizsardzības un patriotisma fonds “NAMEJS”
Reģ.nr. 40008240249
Ziedojumu konts: LV45HABA0551040447334

Dalies ar šo ziņu