Fonds “Namejs” par ziedotāju līdzekļiem sarūpējis datorus vairākām karavīru un zemessargu ģimenēm

NBS
Sargs.lv
fonds Namejs
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Covid pandēmija ienesusi izmaiņas daudzu cilvēku dzīvēs, radot arvien jaunas nepieciešamības. Īpaši liels izaicinājums šajā laikā ir ģimenēm, kurās aug vairāki skolas vecuma bērni, jo visiem šobrīd jāmācās attālināti, “Sargs.lv” atzīst Valsts aizsardzības un patriotisma fonda “Namejs” valdes priekšsēdētājs atvaļināts ģenerālleitnants Raimonds Graube. Ar NBS vienību instruktoru atbalstu apzinātas 108 karavīru un zemessargu ģimenes, kurām grūti atļauties datora iegādi bērniem, tāpēc fonds organizē vēl nebijušu mērķa akciju ar nolūku sniegt palīdzību šīm ģimenēm. Par ziedotāju iepriekš saziedotajiem līdzekļiem jau iegādāti pirmie 20 datori, taču vajadzīgi vēl vismaz 88.

R. Graube stāsta, ka pirmās divas no 108 apzinātajām Nacionālo bruņoto spēku ģimenēm portatīvos datorus saņēmušas jau pagājušajā nedēļā. Viena no tām ir Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 51. kājnieku bataljona zemessarga Gitas Švīpes ģimene, kurā aug četri bērni, divi no viņiem skolēni. Un otrs ir Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kaprālis Oskars Seilis, kurš ir tētis trim bērniem.

Kā “Sargs.lv” atzīst zemessargs Gita Švīpe, par šo dāvinājumu bijusi pārsteigta un priecīga. Viņas vecākais dēls mācās programmēšanu Jelgavas tehnikumā, bet otrs ir 9. klases skolnieks, tāpēc vēl viens dators ģimenē bijis ļoti vajadzīgs, lai abi varētu pilnvērtīgi mācīties. Viņa stāsta, ka uz laiku otru datoru bija piešķīrusi vietējā vidusskola, taču, tā kā attālinātās mācības ir pagarinātas, vajadzība pēc tā varētu rasties arī citām ģimenēm.

G. Švīpe 51. kājnieku bataljonā dien trīs gadus, un, tā kā viņai ir gan autobusa, gan smagās, gan piekabes kravas automašīnas kategorijas autovadītāja apliecība, viņa vienībā ir šoferis.

Image
fonds Namejs
Foto: Foto: fonds "Namejs"
Foto: fonds "Namejs"

“Par daudzbērnu ģimenēm sabiedrībā bieži mēdz būt dažādi negatīvi stereotipi – ka vecāki ir dzērāji un tās dzīvo sliktos apstākļos. Taču mana ģimene ir pierādījums, ka esam normāla, dzīvojam līdzīgi kā vairums Latvijas iedzīvotāju, kas it kā varētu atļauties, tomēr līdz tam datoram mazliet pietrūkst. Tāpēc ir pacilāta sajūta, ka mums nāk pretī,” viņa saka.

Kā stāsta R. Graube – fonds datorus sagādājis tām karavīru un zemessargu ģimenēm, kuras ieteica vienību komandieri un virsseržanti, norādot, ka viņiem šī palīdzība tiešām varētu būt nepieciešama. Lielākoties tās ir daudzbērnu ģimenes, kuru vecāki dien dažādās Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes vienībās. Viņu vidū ir tikai viens virsnieks, lielākoties tie ir instruktoru līmeņa karavīri un zemessargi vai arī tie, kuri dienestu sākuši salīdzinoši nesen.
Image
fonds Namejs
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Izvērtēšanā piedalījušies daudzi NBS instruktori un vienības, kurām R. Graube saka paldies par aktīvo iesaisti. Tāpat viņš pateicas visiem fonda ziedotājiem – gan individuālajiem, tai skaitā Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem un aizsardzības sektora civilajiem darbiniekiem, gan arī citiem labvēļiem, viņu vidū arī fondam “Daugavas Vanagi” Lielbritānijā. Ar ziedotāju palīdzību iespējams atbalstīt daudzus esošos un bijušos karavīrus un zemessargus.

Viņš aicina līdzcilvēkus turpināt ziedot šim labajam mērķim – portatīvo datoru iegādei karavīru un zemessargu ģimenēm, lai atbalstītu tās attālināto mācību laikā. Tiklīdz būs savākti līdzekļi nākamā datora iegādei, tas nekavējoties tiks nopirkts un nogādāts konkrētajā ģimenē.
Image
fonds Namejs
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

R. Graube atgādina, ka fonda “Namejs” vadmotīvs ir “Atceries savējos!”. Tā ir kā karavīru brālība, kurā cits par citu rūpējas. Arī fonda  “Namejs” filozofija aicina parūpēties par cilvēku, lai viņš nejūtas aizmirsts vai pamests. Lai katrs karavīrs un viņa ģimene zina, ka Latvijā ir vēl kāda vieta, kur grūtā brīdī var vērsties pēc palīdzības.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka valsts aizsardzības un patriotisma fonds “Namejs” jau vairākus gadus apzina un palīdz bruņoto spēku veterāniem un viņu ģimenēm. Fonds finansiālu un cita veida palīdzību sniedz vairākām grupām. Pirmā ir kritušo NBS karavīru ģimenes un viņu bērni. Katra no šīm ģimenēm ir apzināta un iespēju robežās saņēmusi palīdzību, piemēram, ar līdzekļiem rehabilitācijai vai medikamentiem.

Image
fonds Namejs
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Otra grupa ir starptautiskajās operācijās bijušie veterāni un viņu ģimenes. Kopš 2018. gada fonds “Namejs” veterānu bērniem organizē vasaras nometnes, pirmā no tām notika Īvandes muižā. Savukārt 2020. gada vasarā sadarbībā ar biedrību “Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija” fonds “Namejs” veterānu bērniem rīkoja  pārgājienu “Mazais Namejs 2020”, kurā jaunieši, izpildot dažādus uzdevumus, guva nelielu ieskatu savu vecāku dienesta specifikā un ikdienā.

Trešā – visplašākā grupa, kam vajadzīga palīdzība, ir veterāni, kuri dibinājuši Nacionālos bruņotos spēkus un Zemessardzi. Izdienas pensiju saņem tie, kuri nodienējuši vismaz 20 gadus. Taču ir daudz tādu cilvēku, kuri bruņotajos spēkos stājās 90. gadu sākumā, taču vecuma dēļ nodienēja īsāku laiku. Daudzi arī dienesta laikā guvuši traumas, kas vairs nav pierādāms. Arī viņus fonds “Namejs” mēģina apzināt un palīdzēt.

Image
fonds Namejs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Kā rezumē atv. ģenerālleitnants R. Graube, fonds “Namejs” ir kā starpnieks starp tiem, kuri gatavi ziedot un tiem, kuriem vajadzīga palīdzība. Fonds administrē ziedojumus, palīdz nokārtot juridiskos jautājumus, piemēram, slēdz līgumu ar rehabilitācijas centru par palīdzību konkrētam karavīram.

Pēdējo gadu laikā paveikts daudz labu darbu – apmaksātas veselības rehabilitācijas vairākiem bojā gājušo karavīru vecākiem un ārkārtas operācija kādam ievainotam jaunsargam.

Image
fonds Namejs
Foto: Foto: fonds "Namejs"
Foto: fonds "Namejs"

Savukārt 2020. gada nogalē ar “Daugavas Vanagu” fonda Lielbritānijā, Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes karavīru, zemessargu un civilo darbinieku atbalstu fonds “Namejs” varēja iegādāties elektrisko ratiņkrēslu Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 45. kaujas nodrošinājuma bataljona veterānam vecākajam zemessargam Andrim Preisam, kurš teica, ka, pateicoties šai dāvanai, Ziemassvētki un ikdiena būs daudz gaišāka.

Valsts aizsardzības un patriotisma fondu “Namejs” 2015. gada 21. jūlijā izveidoja biedrība „Latvijas ģenerāļu klubs”. Pie dibināšanas piedalījās arī toreizējais aizsardzības ministrs, vēlāk Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ģenerāļu kluba vadītājs atv. viceadmirālis Gaidis Zeibots un Aizsardzības ministrijas Valsts sekretārs Jānis Garisons.

Image
fonds Namejs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2017. gada 10. novembrī pie O. Kalpaka pieminekļa notika atjaunotā fonda “Namejs” pirmais publiskais pasākums. Fonda galvenie mērķi ir atbalstīt Nacionālo bruņoto spēku veterānus un viņu ģimenes, uzturēt starptautiskajās operācijās bojā gājušo karavīru piemiņu, kā arī veicināt patriotismu Latvijas sabiedrībā.

Fondā darbojas bijušie Nacionālo bruņoto spēku komandieri –  Juris Dalbiņš, Dainis Turlais un arī citas sabiedrībā zināmas personas – Valsts Prezidenta padomnieks Nacionālās drošības jautājumos Jānis Kažociņš, SIA “LMT” prezidents Juris Binde un Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Ojārs Spārītis. Goda padomē ir eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga un bijušais Pasaules Brīvo Latviešu Apvienības valdes priekšsēdētājs Jānis Kukainis.

ZIEDOTĀJIEM:

Jebkura ziedotā naudas summa būs liels ieguldījums, jo tādā veidā mēs varēsim atbalstīt pēc iespējas vairāk bērnu, padarot viņu mācību procesu vienkāršāku.
Ziedotājiem ziedojuma mērķa ailē, lūdzu, ierakstiet "Datori"
Valsts aizsardzības un patriotisma fonds “NAMEJS”
Reģ.nr. 40008240249
Ziedojumu konts: LV45HABA0551040447334

Dalies ar šo ziņu