Kalpaka labdarības ballē vāks līdzekļus patriotisma fondam “Namejs”

Sabiedrība
Sargs.lv
Kalpaka balle
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šī gada tradicionālajā Kalpaka ballē saziedotie līdzekļi tiks novirzīti Valsts aizsardzības un patriotisma fondam “Namejs”. Fonds atbalsta un palīdz bojāgājušo karavīru bērniem un ģimenēm, kā arī starptautisko operāciju veterāniem.

Kalpaka balle šogad notiks 2020. gada 29. februārī. To organizē piecas latviešu studentu korporācijas, kuru biedri bija pulkveža Oskara Kalpaka bataljona Studentu rotas karavīri, kopā ar Pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas fondu un Rīgas Latviešu biedrību.

Kā stāsta viens no labdarības balles rīkotājiem Latviešu studentu korporācijas “Lettgallia” seniors Varis Šipko, Kalpaka balles vēsture aizsākās 1922. gadā, simboliski noslēdzot Brīvības Cīņu posmu un svinot Latvijas atbrīvošanas kauju panākumus, kas ļāva nosargāt tikko dzimušās Latvijas valstisko neatkarību.

“To kā labdarības akciju aizsāka Kalpaka bataljona karavīri, lai vāktu līdzekļus savu kaujās kritušo un ievainoto biedru ģimeņu atbalstam. Taču laika gaitā šis pasākums kļuvis par atgādinājumu patriotiskai rīcībai un Tēvzemes mīlestībai. Mūsdienās balle turpina starpkaru laika tradīcijas,” norāda V. Šipko.

Kalpaka balle

2019. gada Kalpaka ballē piedalījās arī Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš. Foto: Gatis Dieziņš

Kopš balles atjaunošanas 2003. gadā ziedojumi tikuši veltīti dažādiem labdarības mērķiem. Gan O. Kalpaka pieminekļa Rīgā izveidošanai un pulkveža piemiņas vietu atjaunošanai Latvijas novados, gan dokumentālās filmas „Septiņi spoži gadi” tapšanai un Rīgas Latviešu biedrības vēsturisko komisiju darbības atjaunošanai. Tāpat par saziedotajiem līdzekļiem atjaunots Jāņa Rozentāla veidotais cilnis virs ieejas “Māmuļā” atjaunošanai un Latvijas valsts nodibināšanai veltītā piemiņas plāksne pie Latvijas Nacionālā teātra ēkas.

Iepriekšējos gadus balles ienākumi tika ziedoti dažādiem labdarības mērķiem, tai skaitā mūsdienu starptautiskajos militārajos konfliktos bojā gājušo Nacionālo bruņoto spēku karavīru piemiņas vietas izveidei Ādažos.

Šī gada balles mērķis ir atbalstīt Valsts aizsardzības un patriotisma fondu “Namejs”, kas ar vadmotīvu „Atceries savējos” vāc līdzekļus bojāgājušo karavīru bērnu, ģimeņu, starptautisko operāciju un pārējo veterānu sociālajam atbalstam.

Kalpaka balle

2019. gada Kalpaka balle, NBS komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš un fonda "Namejs" valdes priekšsēdētājs atvaļināts ģenerālleitnants Raimonds Graube. Foto: Gatis Dieziņš

Kalpaka ballē var piedalīties ikviens interesents, ieeja par ziedojumiem.

Lai saņemtu ielūgumu un sniegtu savu atbalstu labdarības mērķiem, līdz 16. februārim minimālais ziedojums ir 30 eiro (no pāra 60 eiro). No 17. februāra līdz balles dienai – minimālais ziedojums ir 40 eiro (no pāra 80 eiro). Savukārt balles dienā – viena ielūguma cena ir 50 eiro (no pāra 100 eiro).

Rekvizīti ziedojumam:
Nodibinājums "Pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas fonds"
Reģistrācijas nr.: 40008034005
Juridiskā adrese: Lāčplēša iela 73-1, Rīga LV-1010.
Banka: Swedbank
Bankas kods: HABALV22
Konta nr.: LV98HABA0551015938166
Maksājuma mērķis: Ziedojums Kalpaka ballei 2020 (apmeklētāja vārds un uzvārds).

Par muzikālo noformējumu ballē rūpēsies Nacionālo bruņoto spēku bigbends.

Ielūgumus iespējams saņemt Stabu ielā 17, korp! Selonija C!Q!, katru darba dienu no plkst. 18.30-21.00, bet balles dienā – Rīgas Latviešu biedrības namā.

Tāpat visi aicināti apmeklēt arī Oskara Kalpaka piemiņas dievkalpojumu, kas notiks 2020. gada 28. februārī plkst. 18.30 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā Jāņa ielā 7.

Dalies ar šo ziņu