Artis Pabriks: Mums jābūt ne vien patriotiskiem, bet arī zinošiem par rīcību krīzes situācijās

Sabiedrība
Sargs.lv
barikādes
Foto: Foto: Laila Bajāre

Pieminot svarīgo barikāžu laiku pirms 30 gadiem, mums jātic, ka nekad nekas tāds vairs Latvijā neatkārtosies. Vienlaikus arī jābūt pārliecinātiem, ka esam ne tikai patriotiski noskaņoti, bet arī zinoši, kā rīkoties dažāda veida krīzes situācijās. Tā tiešsaistes diskusijā, pieminot 1991. gada 13. janvāra barikāžu notikumus Zaķusalā, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Kā norāda aizsardzības ministrs – lai arī tolaik viņš barikādēs nevarēja piedalīties klātienē, jo ar abu pārējo Baltijas valstu studentiem atradās Dānijā, domās bijis ar tautiešiem. Jau tad viņš saskāries ar dezinformāciju, un viens no viņa uzdevumiem bijis – skaidrot pārtikušajai Rietumu sabiedrībai, ar kādām grūtībām iepriekš saskārusies Latvija un ko mūsu valsts iedzīvotāji pieredzējuši.

Ministrs stāsta, ka šorīt “Latvijas Radio” klausījies dažādus tā laika stāstus, kuros katram barikādēs bijusi sava loma – sievietes gādājušas par ēdienu, vīrieši – par degvielu. Viņaprāt, tas aktuāli arī šobrīd –  jaunās Valsts aizsardzības koncepcijā iekļautās visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

Image
barikādes
Foto: Foto: Laila Bajāre
Foto: Laila Bajāre

Tā nosaka, ka krīzes gadījumā katram ir sava loma un pienākumi. Viena no visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas būtiskākajām sastāvdaļām ir valsts aizsardzības mācība, ko šobrīd vidusskolēni kā izvēles priekšmetu var apgūt teju 70 skolās, bet no 2024. gada tā plānota kā obligāts mācību priekšmets visu Latvijas skolu 10. un 11. klasēs.

Šo 30 gadu laikā brīvā Latvijā izaugusi jauna paaudze, kas neatceras tā laika spriedzi un vajadzības. Kā norāda A. Pabriks – no tā laika mums jāmācās un jātic, ka nekad nekas tāds vairs Latvijā nenotiks, taču vienlaikus arī jādod signāls, ka esam ne tikai patriotiski noskaņoti, bet arī zinoši, ko darīt tāda veida krīzēs.

“Dažreiz dzirdu runas, ka mūsdienu jauniešiem jau tādu aizsardzības mācību nevajag, ka nevajag mācīt, kā rīkoties krīzes situācijās, nedod, Dievs, vēl mācīt rīkoties ar ieročiem. [..] Diez, ko barikāžu dalībnieki šodien teiktu tiem, kuri joprojām ir skeptiski pret valsts aizsardzības mācību, pret nepieciešamību veidot visaptverošu valsts aizsardzību, koordinēt degvielas uzkrāšanu Latvijā un zināt, kā krīzē notiktu pārtikas apgāde."
Artis Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Viņš barikāžu laiku sauc par Latvijas atmodas zenītu. “1991. gadā kopīgi vienojās tie, kuri bijuši gan Padomju armijā, gan izsūtījumā, gan, kā mans tēvs, bija piedalījušies Otrajā pasaules karā. Viņu visu pieredze bija ļoti nozīmīga –  bija jāplāno gan Vecrīgas aizsardzība un citas operācijas, gan jāpazīst pretinieks,” norāda A. Pabriks.

Image
barikādes
Foto: Foto no 2020. gada 13. janvāra pasākuma. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto no 2020. gada 13. janvāra pasākuma. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka arī Valsts prezidents Egils Levits, atklājot barikāžu trīsdesmitajai gadadienai veltīto konferenci “X stunda. Barikādēm 30”, uzsvēra - valsts aizsardzības mācība ir mūsdienīgs risinājums patriotisma un valstiskās apziņas stiprināšanai. “Mācību programmas ietvers valsts drošības jautājumus, prasmi orientēties un individuāli rīkoties krīzes situācijās, kā arī medijpratību un kritisko domāšanu. [..] Mūsu visu interesēs ir, lai pēc iespējas vairāk pilsoņu būtu apguvuši nepieciešamās vērtības un valstisko apziņu, uz kā balstās mūsu demokrātiskā Latvijas valsts iekārta,” rezumēja Valsts prezidents.

Image
barikādes
Foto: Foto no 2020. gada janvāra pasākuma. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto no 2020. gada 13. janvāra pasākuma. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

13. janvāra atceres ugunskura iedegšanai Zaķusalā vienmēr ir bijusi dziļi simboliska nozīme, ņemot vērā, ka barikāžu laikā “Latvijas Televīzijai” bija vitāli svarīga un simboliska loma patiesas informācijas nodrošināšanai sabiedrībai.

Taču šogad Covid-19 ierobežojumu dēļ atceres pasākumi notiek attālināti. Organizatori arī ziedus pie barikāžu laika upuru piemiņas vietām šoreiz aicina nolikt individuāli, bet ugunskuru vai sveci iedegt katram savā mājsaimniecībā.

Jau ziņots, ka šogad aprit 30 gadi, kopš 1991. gada janvāra, kad Latvijas tauta vienojās, lai nevardarbīgā pretošanās ceļā nosargātu Latvijas neatkarību. Gan tiem, kuri toreiz cēla un apsargāja barikādes, gan tiem, kuri tolaik vēl nebija dzimuši, tiek piedāvāta plaša un daudzveidīga barikāžu atceres un izzināšanas programma - koncerti, dokumentālas filmas, dievkalpojums, ziņu speciālizlaidums, barikāžu dalībnieku stāsti, muzeja eksponātu apskates, kā arī barikāžu sajūtu rekonstrukcijas.

Tiešsaistes pasākumu programma pieejama šeit: www.barikades.lv

Dalies ar šo ziņu